Megvan az első kézis siker, kezdődhet a matek

A magyar női kézilabda-válogatott negyedik mérkőzésen megszerezte az első győzelmét, 29-25-re megverte Spanyolországot. Az utolsó fordulóban három feltétel együttes teljesülése mellett lehet meg a továbbjutás. A legfontosabb persze, hogy a svédeket is le kell győzni.

2021. 07. 31. 13:55
null
Bíró Blanka végre remekelt a kapuban Fotó: Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai kézilabdatorna helyszíne, a Jojogi Sportcsarnok igazán impozáns épület napjainkban is, pedig még az 1964-es olimpiára építették. Már akkor multifunkcionális létesítmény volt, amikor ebben az összefüggésben mi még nem is ismertük ezt a kifejezést, hiszen nem csupán a kosárlabdatornának, hanem a vizes eseményeknek (úszás, műugrás) is helyet adott.

2021-ben már csak a kézilabdások használják, s ezen felül arról híres, helyesebben hírhedt, hogy a legjobban lehűtött létesítmény. Személyesen is tapasztalom. Amellett, hogy a hőmérséklet biztosan húsz fok alatt, úgy vág a huzat a légkondiból, mintha szél fújna a csarnokban. A magyarok is panaszkodtak ezért, amit meg tudok érteni.

A magyar lányok a bemutatás alapján kiheverték az eddigi három vereséget, olyan boldogan ölelkeztek a meccs előtt, mintha három győzelemmel állnának. De persze a töretlen hit mindennél fontosabb. S lám, a harmadik perc elején olyan pillanatot jegyezhettünk fel, amilyet a tornán addig még egyszer sem: a magyar válogatott 2-0-ra, azaz két góllal vezetett. Sőt, tovább hízott az előny, 3-0-ra, majd 5-1-re, amikor a spanyol szövetségi kapitány nem bírta tovább, időt kért.

Ez sem segített, tartottuk a távolságot, akkor aggódhattunk kicsit, amikor Háfra gyors egymásutánban háromszor is elszórta a labdát, de javított, a következő két támadásból betalált. Szünetben az addigiakhoz képest még kevesellhettük a háromgólos vezetést (14-11).

A folytatásban feljöttek a spanyolok két gólra, de nem tört ki a pánik, a magyar válogatott tudott újítani. Üdítő volt látni a Kovacsics, majd Szucsánszki sérülése miatt egyedüliként maradt ifjú irányító, Vámos Petra játékát, aki lehetetlennek tűnő helyzetből is vállalkozott, sőt be is talált. Végre Bíró Blanka is úgy védett, ahogy a Fradiban jobb napjain szokott. A 41. percben, 23-16-nál kezdtük elhinni, hogy ez a meccs megvan.

Túl korán. Zsinórban lőtt négy góllal a spanyolok ismét szorossá tették a meccset (23-20), sőt mínusz kettőért is támadhattak, s harmadikra már éltek is a lehetőséggel. Sőt, egy gólra is feljöhettek volna, de kihagyták, s végre megtört a jég, Lukács góljával elmozdultunk a 23-ról. A megkönnyebbülés csupán átmeneti volt, 24-23-nál olyan szoros volt az állás, mint legutóbb a második percben. Aztán a mieink tudtak újítani, s 29-25-re megnyerték a mérkőzést.

Most már számolgathatunk

Most, hogy végre megvan az első győzelem, van értelme számolgatni. Szombaton az oroszok 28-27-re legyőzték a franciákat, így a svédek mellett immár őket sem tudjuk megelőzni, mindkét csapat már továbbjutott a negyeddöntőbe. Kulcsfontosságú lenne, hogy az oroszok az ötödik fordulóban a spanyolokat is verjék meg, mert akkor Penáékat pontszámban befoghatjuk, és egymás elleni mérleggel meg is előzhetjük. Ezenfelül arra is szükség lenne, hogy a két hárompontos gárda, Franciaország és Brazília meccsén ne szülessen döntetlen, mert pontegyenlőség esetén az dönt, hogy mindkettőtől kikaptunk. S persze nekünk meg kell vernünk a svédeket, amire már csak azért is van esély, mert a skandinávok már garantálan csoportelsők. Háromszoros feltétel, de külön-külön egyik megvalósulása sem kizárható.

Női kézilabda, csoportkör, B csoport, 4. forduló:

Magyarország-Spanyolország 29-25 (14-11)

magyar gólszerzők: Klujber 6, Vámos 6, Márton 5, Háfra 3, Szöllősi-Zácsik 2, Kisfaludy 2, Tomori 2, Bordás 2, Lukács 1

További eredmények: Oroszország-Franciaország 28-27, Svédország-Brazília 34-31.

A csoport állása: 1. Svédország 7 pont, 2. Oroszország 5, 3. Spanyolország 4, 4. Brazília 3, 5. Franciaország 3, 6. Magyarország 2.

Az 5. (utolsó) forduló programja magyar idő szerint: Brazília-Franciaország (4.00), Spanyolország-Oroszország (7.15), Magyarország-Svédország (9.15)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.