Európa-bajnoknőnknek sokba került a japán oldalszaltó + videó

A tokiói olimpia tornaversenyein a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia a 14. helyen végzett a női egyéni összetett döntőjében.

Magyar Nemzet
2021. 07. 29. 17:25
Kovács Zsófia
Tokio 20210729 Tokio2020 Japán Olimpia Tokio2020 torna döntő nők Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Kovács Zsófia Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpia tornaversenyein a kétszeres Európa-bajnok 14. lett a női egyéni összetett döntőjében, és elöljáróban csak annyit, hogy 29 éve nem volt ilyen jó helyezésünk az ötkarikás játékokon az egyéni összetett fináléban a női tornában; akkor, 1992-ben, Barcelonában Ónodi Henrietta lett nyolcadik. Legutóbb magyar női tornász egyébként az 1996-os atlantai ötkarikás játékokon szerepelt az egyéni összetett döntőjében, ott még létszámában bővebb finálét rendeztek, illetve egy országból hárman is a szerekhez léphettek. Akkor Varga Adrienn érte el a legjobb eredményt, 28. lett. Kovács ehhez képest a 24 fős egyéni összetett döntőbe került be, ahol nemzetenként csak két sportoló szerepelhetett. A riói olimpián egyéni összetettben, mindössze 16 évesen a 33. helyen zárt Kovács Zsófia.

Csütörtökön a finálé előtt logisztikai okok miatt nem tudott tréningezni – a rendezők által biztosított transzfernek nem volt ideális a menetrendje –, így az olimpiai faluban végezte el az erősítő és nyújtó gyakorlatokat. Az Ariake tornaközpontban tornásznőnk – aki a 11. helyen jutott a 24-es fináléba – legerősebb szerén, felemás korláton kezdett, ahol a harmadik számú tartalék a szerdöntőre. A selejtezőben 14,433 pontot kapott, ezúttal 14,233 jelent meg a neve mellett, pedig most sokkal szebb gyakorlatot láthattunk tőle – ezek az anomáliák a pontozásos sportágak velejárói…

Kovács Zsófia ezután gerendán sajnos a japán oldalszaltóból leesett (ez egy pont levonást jelentett) és a leugrásnál is ellépett, így csak 12,100 pontot könyvelhetett el. Talajon némileg alacsonyabb pontszámot kapott, mint a selejtezőben, most 12,600-ra értékelték a pontozók. A döntőt ugrásban fejezte be, és itt szerezte a legtöbb pontot, 14,500-at, miként a kvalifikációban.

A dunaújvárosi versenyző összességében 53,433 ponttal végzett a 14. helyen; viszonyításképpen a selejtezőben 54,732 pontot tornászott össze. S tényleg csak a „játék” kedvéért: a döntőben ezzel hetedik lehetett volna.

– Összességében elégedett vagyok a selejtezővel és a döntővel is. Most a felemás korláton kapott pontszámomon kicsit meglepődtem, mert szerintem sokkal jobban sikerült a gyakorlatom, mint a selejtezőben, mégis kevesebb pontot kaptam rá – mondta el Kovács Zsófia, aki kiemelte, hogy a fináléban egyedül a gerendán elkövetett rontását sajnálja, ami egy figyelmetlenségből eredt. – Bosszantó, mert ezt az elemet nem szoktam elrontani, így egy pontot vesztettem, ami sokat dobott volna az összetett helyezésen – tette hozzá Kovács Zsófia. Megjegyezte még, hogy a selejtezőben a felemás korláton elkövetett hibát sajnálja, emiatt lett „csak” harmadik számú tartalék a fináléra.

Kovács Zsófia és Trenka János
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

– A célunk az volt, hogy jobb pontszámot és esetleg jobb helyezést érjünk el, mint a selejtezőben, de ez most nem jött össze – nyilatkozta versenyzőnk edzője, Trenka János. – Talajon nem tudunk többet, ugráson pedig ugyanannyit kaptunk, mint a selejtezőben, bár talán egy kicsit rosszabb volt az ugrás. Pontozás szempontjából viszont két dolgot nem értettem. Szerintem a felemás korlát sokkal jobban sikerült, mint a selejtezőben, legalább három tizeddel tisztább volt a gyakorlat, mondtam is Zsófinak, hogy meglesz a 14,6. Ehhez képest két tizeddel kevesebbet kaptunk, úgyhogy ez a 14,233 kicsit fura. Mint ahogy a gerenda is, mert a leesés miatti levonás rendben van, de a gyakorlat egyébként tisztább és erősebb volt, mint vasárnap. Összességében büszke vagyok Zsófira, a baj viszont az, hogy 1-1,5 ponttal többet szerettünk volna elérni, mint a selejtezőben, ehhez képest viszont visszaléptünk, mert a pontszám ennyivel lett kevesebb.

A négyszeres olimpiai bajnok amerikai aki az elmúlt kilenc évben minden versenyén megnyerte az egyéni összetettet, mentális egészsége érdekében visszalépett. Távollétében csapattársa, Sunisa Lee szerezte meg az aranyat a brazil Rebeca Andrade és az orosz Angelina Melnyikova előtt.

Eredmények: 1. Sunisa Lee (Egyesült Államok) 57,433 pont, 2. Rebeca Andrade (Brazília) 57,298, 3. Angelina Melnyikova (Orosz Olimpiai Bizottság) 57,199

...14. Kovács Zsófia 53,433.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.