Drámai végjátékban mentették meg Európa becsületét a spanyolok

Lejátszották a férfi-labdarúgótorna negyeddöntőit szombaton. Az egyetlen állva maradt európai csapat, a spanyol válogatott a kiesés szélén állt a 91. percben, onnan sikerült felülkerekednie Elefántcsontparton. Ezen az ágon Japán tizenegyesrúgásokkal jutott az elődöntőbe, a másikon Mexkió 6-3-ra nyert Dél-Korea ellen, a címvédő brazilok pedig 1-0-ra győzték le Egyiptomot.

Magyar Nemzet
2021. 07. 31. 14:59
null
Rifu, 2021. július 31. A spanyol Rafa Mir (k) megszerzi csapata második gólját a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi labdarúgótornájának negyeddöntõjében játszott Spanyolország–Elefántcsontpart mérkõzésen Rifuban 2021. július 31-én. A spanyol válogatott hosszabbítás után 5-2-re legyõzte Elefántcsontpartot. MTI/AP/Andre Penner Fotó: Andre Penner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország drámai csatában, Japán pedig tizenegyesrúgásokkal jutott elődöntőbe. Kialakult a legjobb négy mezőnye férfi labdarúgásban is – a nőknél Ausztrália és Svédország, illetve Kanada és az Egyesült Államok játszik majd a fináléért –, és az egyetlen európai csapat, a spanyol válogatott állva maradt, de ez csak nagyon kevésen múlott. Az ellenfél Elefántcsontpart volt, amely kiválóan kezdett, már a 10. percben vezetést szerzett, a Manchester United védője, Eric Bailly egy szöglet után vette be a spanyolok kapuját. Húsz perccel később Dani Olmo egy beadás után egy mellel rosszul hazatett labdára csapott le és lőtt a kapuba, ezzel egyenlő lett az állás, és így is maradt csaknem a találkozó legvégéig.

 

A spanyol Rafa Mir rúgta csapata második gólját Elefántcsontpart ellen, mesterhármasával ő volt a mérkőzés hőse
Fotó: MTI/AP/Andre Penner

 

Ekkor kezdődött a dráma. A 91. percben úgy tűnt, a spanyolok csomagolhatnak és utaznak haza, ugyanis az afrikai együttes roppant szerencsés körülmények között újra vezetést szerzett, Max Gradel lövése pattant meg egy védőn, és a labda Unai Simón kezei alatt suhant be a kapuba. Elefántcsontpart azonban korán örült, kihagyott a védekezése, és a 93. percben Rafa Mir használta ezt ki, és hosszabbításra mentette a meccset. Ezt Max Gradelék nagyon bánhatták, mert a spanyolok a kétszer tizenöt perces hosszabbításban nem ismertek kegyelmet: egy szöglet után Bailly felemelt kezére pattant a labda, a játékvezető pedig a jelenet visszanézése után megítélte a tizenegyest, amelyet Mikel Oyarzabal higgadtan értékesített, Rafa Mir a 117. percben megszerezte a második, majd a 121. percben a harmadik gólját is a meccsen, ezzel Spanyolország 5-2-re nyert, és őrzi Európa becsületét.

Az ellenfele Japán lesz az elődöntőben, amely tizenegyesrúgásokkal verte ki Új-Zélandot. A százhúsz perc alatt nem esett gól, a tizenegyesek közül az új-zélandiak közül ketten is hibáztak, a japánok viszont minden lövésükkel a hálóba találtak. A másik ágon a címvédő Brazília Cunha 37. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte Egyiptomot, és a döntőért Mexikó ellen léphet pályára. A közép-amerikai csapat Henri Martin és Sebastian Cordova dupláival, valamint Luis Romo és Eduardo Aguirre góljaival magabiztosan verte Dél-Koreát 6-3-ra.

A két elődöntőt augusztus 3-án, kedden, magyar idő szerint 10 és 13 órakor játsszák le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.