Félnek a futballisták a Premier League júniusi folytatásától

A brit kormány döntésének köszönhetően júniusban folytatódhatna a Premier League, az első osztályú angol futballbajnokság is. A klubok vezetői a hatalmas veszteség elkerülése érdekében keresik a megoldást a hátralévő mérkőzések lejátszására, ám ebben sok játékos nem partner, ők ellenzik a folytatást.

2020. 05. 13. 11:30
Chambers, Calum; Sterling, Raheem
London, 2019. március 30. Calum Chambers, a Fulham (j) és Raheem Sterling, a Manchester City játékosa az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2019. március 30-i mérkõzésén a londoni Craven Cottage stadionban. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány hétfőn jelentette be, hogy június 1-e semmilyen profi sporteseményt nem tarthatnak az országban, még zárt kapuk mögött sem, utána viszont beindulhat az élet például a Premier League-ben is. Ez megerősíti, hogy a március 13. óta szünetelő PL sem indul újra június előtt. A bajnokságban még 92 mérkőzést kell lejátszani, a klubok már a vészforgatókönyvről egyeztetnek. Richard Masters, a Premier League ügyvezetője úgy számol, hogy ha nem sikerül befejezni a bajnokságot, az hozzávetőlegesen egymilliárd font veszteséget jelent az angol futballnak. Becslések szerint a kluboknak még a verseny folytatása esetén is jelentős összeget, mintegy 340 millió fontot kell majd visszafizetniük a közvetítési jogokat korábban megvásárló televíziós társaságoknak. A Premier League a 2019–2022-es időszakra összesen 9.2 milliárd fontért adta el a mérkőzések sugárzási jogait. A kormány közleményében egyébként arról is szó esik, hogy közönséget csak sok idő elteltével, a fertőzések jelentős visszaszorulását követően engednek be sportlétesítményekbe.

Angol sajtóértesülések szerint sokaknak, elsősorban játékosoknak a június 1-jei folytatás is túl gyors, és ez is keresztbe tehet a vezérkar szándékainak. Állítólag többen is jelezték, hogy nem vesznek részt a jövő héten kezdődő felkészülésen. A Mirror arról ír, hogy az asztmás, a veszélyeztetett családtaggal rendelkező játékosok, valamint a színesbőrű, ázsiai és kisebbségi etnikai (BAME) csoporthoz tartozó futballisták nem fogják aláírni az edzésre visszatéréshez szükséges dokumentumokat, ugyanis az adatok szerint számukra sokkal nagyobb kockázatot jelent a koronavírus. Néhány napja például Dean Smith, az Aston Villa menedzsere elmondta, nem biztos, hogy pályára lépne a folytatásban két futballistája, az egyik ugyanis asztmás, a másiknak pedig az egyik családtagja kiemelten veszélyeztetett, így ők vélhetően nem kockáztatják meg a visszatérést. Nemrég ráadásul a Brightonnál három labdarúgónak pozitív lett a koronavírustesztje, és mint azóta kiderült, a klubnál is van, akinek a párja olyan egészségügyi problémákkal küszködik, ami miatt ugyancsak kiemelten veszélyeztetettnek számít.

Boris Johnson miniszterelnök a kormány döntésének az indoklásában megemlítette, hogy a sport visszatérése morális lökést adna az országnak, ám ezt nem minden érintett értékelte, Danny Rose, a Newcastle angol válogatott játékosa például igen csak keresetlenül fogalmazott:

– Lesz…m a nemzet morálját, amikor emberi életek forognak veszélyben. Nem is lenne szabad a futball újrakezdéséről beszélni addig, amíg a vírussal kapcsolatos adatok nem javulnak jelentősen.

a Manchester City támadója egyetért Rose-zal:

– Ne csak a futball szempontjai döntsék el, melyik az a pillanat, amikor újra pályára léphetünk. Akkor kezdődjön újra a játék, amikor az már biztonságos mindenkinek, nem csak a játékosoknak. Nem félek, de óvatos vagyok, és a legrosszabb forgatókönyvre gondolok. Ismerek olyat, akinek a nagymamája meghalt, én is veszítettem el családtagomat. Bölcsnek kell lenni és felelősnek magunk, valamint a körülöttünk élők iránt.

A BBC által közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint Angliában a megkérdezettek 73 százaléka szerint Johnson kijelentésével ellentétben nem adna lelki ösztönzést a hétköznapokban az embereknek a Premier League újraindulása.

A Mirror úgy tudja, hogy a Játékos-szakszervezet (PFA) biztosítékot akar a ligától és a kluboktól, hogyha valaki úgy döntene, nem vállalja a kockázatot és emiatt nem játszik, azt semmiképpen se büntethessék meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.