A bajnok Fradi mellett az egészségügyi dolgozókat éltették

Tavaly november óta először voltak szurkolók a Ferencváros stadionjában. A védettségi igazolványhoz kötött beléptetés ellenére többen voltak a lelátókon, mint legutóbb, ugyancsak a Mezőkövesd ellen. A Fradi egy hajrában szerzett gólnak köszönhetően 2-1-es győzelemmel ajándékozta meg a visszatérő nézőket az NB I 32. fordulójában. De nemcsak a bajnokok kaptak tapsot, hanem az egészségügyi dolgozók is.

2021. 05. 01. 21:22
Ferencváros szurkolók
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elvileg szabálytalan itt parkolni, de mindenki így csinálja, ha a meccs miatt tömeg van – válaszolja a stadion felé igyekvő zöld maszkos Fradi-szurkoló a kérdésünkre, nehezen talált-e parkolóhelyet. Már elszoktunk az FTC hazai mérkőzései idején megszokott látványtól, hogy a Könyves Kálmán körúton a járda melletti füves részt autók borítják a Groupama Arénától egészen a Lurdy Házig.

Ezúttal a rögtönzött parkoló nem ér el a bevásárlóközpontig, de a kocsisor jól szimbolizálja, hogy meccsnapon újra pislákol az élet. Rég volt ilyen, 174 napja lépett pályára legutóbb szurkolók előtt a Ferencváros. S milyen a sors? Akkor, tavaly november 8-án is a Mezőkövesd volt az ellenfél az Üllői úton, ahol 3-0-s hazai győzelem született 2921 néző jelenlétében. Kevesebb mint egy órával a kezdés előtt érezzük, sokkal többen most sem lesznek.

Persze a népligeti aluljáró környékén szép számmal gyülekeznek az emberek, akik végre elővehették a szekrényből a zöld-fehér mezeiket és sáljaikat – hogy az utcai árusok bódéján a klasszikus futballereklyék mellett megjelennek a fradis maszkok is, már természetes. Kereslet-kínálat ugyebár. De a forgalom elmarad a várakozásoktól, tudjuk meg az egyik árustól, aki arra számított, hogy a hosszú böjt után jobban fogynak majd a portékái.

– Itt a helyem, hiszen bajnokavatás lesz – árulja el egy idős férfi, akinek a meze hátulján nagy hetvenötös szám olvasható. Nincs Fradi-játékos, akinek ez a mezszáma, de nem is sokkal bonyolultabb a megoldás: szülinapi ajándék volt a dressz hetvenöt gyertya helyett. – Bérletem van, be vagyok oltva, nem gondolkodtam sokat, hogy jöjjek-e. Nekünk, szurkolóknak rengeteget jelent, hogy újra élőben láthatjuk a csapatot.

Vannak, akik családostul érkeznek, odalépünk egy apukához, aki a nyolcéves kisfiát, Bálintot kíséri: – A tavalyi BL-szerepléskor ígértem meg neki, hogy kijövünk egy meccsre, de mostanáig nem lehetett. Én 1991-ben voltam először, engem is apám hozott ki. A meccsből nem sokra emlékszem, talán a BVSC volt az ellenfél, az eredmény viszont már egyáltalán nem rémlik.

A stadion környéki kocsmák nem panaszkodhatnak a forgalomra, kisebb-nagyobb sorok alakulnak ki a sörért, de ami kint soknak tűnik, az a huszonháromezres arénában elvész. A hivatalos adat szerint 3627-en látogattak ki a találkozóra, s egyből feltűnik, hogy a B-közép mennyire foghíjas. Ahogy azt a csoportok előre jelezték, nincs szervezett szurkolás. A belépést védettségi igazolványhoz kötik a szabályok, a biztonsági őrök pedig komolyan veszik az ellenőrzést, ott is elkérik a kártyát, ahol amúgy nem kellene, például a médiabelépésnél.

Ahogy kifutnak a játékosok a pályára, felállva tapsol mindenki, beleértve a Mezőkövesd tizenegy labdarúgóját is, akik díszsorfalat állnak a Ferencváros bajnokainak. A zöld-fehérek ezután nem sorakoznak fel a játékvezetők mellett, hanem tovább szaladnak a kapu mögötti szektorhoz a B-középpel szemközti oldalon, és ők tapsolják meg az ott helyet foglalókat.

A Fradi elnöke, Kubatov Gábor tegnap Facebook-videoüzenetben hívta meg a mérkőzésre az egészségügyi és rendfenntartási dolgozókat, hogy a klub kifejezze háláját a kivételes helytállásukért a járvány elleni harcban. A bajnokok őket, a „Nemzet Hőseit” éltetik a pályán, s immáron nekik szól a taps a Groupama Arénában.

Elkezdődik meccs, a Fradi egyből támadásba lendül, érezhető a felszabadultság a játékosokon. A 32. bajnoki cím már több mint egy hete zsebben, lehet örömből futballozni. A tét már a mezőkövesdiek vállát sem nyomja, olykor lüktető a találkozó, a középpályákon könnyű átjutni, helyzetek alakulnak ki mindkét oldalon. Gólból három születik, a végeredmény 2-1. Tokmac a 89. percben dönt, katarzishangulatban ér véget a találkozó. Ezek után csalódás, hogy ünnep nem lesz, meccs közben érkezik a hír: elmarad az éremátadás.

Sok-sok év múlva a kicsi Bálint erre talán nem is emlékszik majd. Lehet, hogy az eredményre sem. Csak arra, hogy itt volt az apukájával, és ez volt neki az első. Sokaknak meg a második első.

 

NB I, 32. forduló:

Ferencváros–Mezőkövesd 2-1 (1-0), Groupama Aréna, 3627 néző, játékvezető: Berke Balázs. Gólszerzők: Tokmac Nguen (23., 89.), illetve Dino Beširović (64.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.