Újabb visszavert roham, Kisvárdán sem lett bajnok a Fradi

Ismét elmaradt a bajnokavatás. A Ferencváros 0-0-s döntetlent játszott a Kisvárda vendégeként, s csak akkor lesz matematikailag is bajnok a labdarúgó NB I 29. fordulójában, ha a Puskás Akadémia vasárnap nem győzi le az MTK-t. Felcsúti siker esetén a címvédő az Újpest ellen zárhatja le végleg az inkább csupán elméleti kérdést.

2021. 04. 17. 18:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél órával a kezdés előtt érkezünk meg Kisvárdára – nem állíthatjuk, hogy a város az esetleges bajnokavatás lázában ég. Normális esetben nyilván portyázó zöld-fehér csapatok lepnék el a települést, de csak azért, hogy a szomszédos, persze szintén üres aqua cinemából próbáljon bekiabálni a Várkerti Stadionba, vagy görögtűzzel fogadja a Fradi-buszát, senki sem vállalja a kiruccanást a Budapesttől húsz híján háromszáz kilométeres távolságba.

A tizenhatezer lelkes város központja takaros, egy-egy kimondottan szép épülettel – mint például a könyvtár és az egykori zsinagóga –, a sétálóutca már-már megyei jogú várost idéz, ám minden kihalt. Egyetlen utcai gyorsbüfé sincs nyitva, a hideg capuccino és a gépi fagyi közül előbbire esik a választásunk…

Kihalt a város, Bogdán először véd bajnokin

A stadionba csak jelentős kerülővel, a város északi bejárata felől lehet bejutni, mert a szomszédos utcák lakói elérték, hogy zsákutcás táblákkal zárják le a központ felől az átmenő forgalmat. Az odavezető utat keresve betévedünk a Sport hotelhez, meglepetésünkre a Ferencváros buszába botlunk – hát persze, a címvédő már egy nappal korábban leutazott.

A VIP-páholyban

Révész Attila, a Kisvárda FC hivatalosan sportigazgatója, valójában lelke a VIP-páholyba invitál bennünket. A mai magyar futballban szokatlan, sőt egyedülálló gesztus. S véletlenül sem a lekenyerezés céljából, hanem mert partnerként tekint az újságírókra, értékeli, ha valaki a fővárosból leutazik Kisvárdára. Nem állítjuk, hogy követendő eset, de nem is elítélendő. Az országszélen, egy kisvárosban másképp kell klubot építeni, mint a fővárosban. Révész Attila évek óta bizonyítja, ő tudja, hogyan.

Négy óra körül, egy órával a kezdés előtt kanyarodunk be a stadionhoz, újabb meglepetés: Dibusz Dénest – civilben – már ott találjuk. Ekkor még nem árulja el, az a különcködés oka, hogy kisebb sérülés miatt kihagyja a találkozót; ami egyúttal azt jelenti, a nyár óta, amikor az FTC-hez igazolt, Bogdán Ádám most először véd bajnoki mérkőzésen a Fradiban.

A Ferencváros kezdő tizenegye ezen felül is szolgál érdekességgel: a két magyar válogatott játékos, Lovrencsics és Botka mellett Tokmac, Isael, Haratin és Ćivić is csak a kispadon kapott helyett. Így állt fel a Fradi: Bogdán – Wingo, Blažič, Dvali, Heister – Laïdouni, Sigér, Somália – Zubkov, Boli, Uzuni. Tehát két magyarral a kezdőben; a Kisvárdában Dombó mellett két honosított kárpátaljai, Himics László és Hej Viktor magyar.

Bogdán Ádám először védte bajnokin a Fradi kapuját
Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia

Davaj! No problem! Position! Nézők híján tisztán halljuk a vezényszavakat, s tőlünk tíz méterre Szergej Rebrovot, amint szokás szerint gyakran csóválja a fejét, nem igazán elégedett a látottakkal. S bizony az első félidőben inkább a Kisvárdának van helyzete, a Fradi nem tud mit kezdeni a hazaiak masszív védekezésével.

Elvettek egy gólt a hazaiaktól

Egy csapásra minden megváltozhatna, ám Himics fölösleges, buta szabálytalanságáért – összerúgja Somália bokáját – nem kapja meg a második sárga lapját. Juhos Attila, a korábbi játékvezető, a mérkőzés ellenőre bírói szempontból elmagyarázza, hogy miért. A második sárga lap előtt a játékvezetőnek mérlegelési lehetősége van, nem köteles olyan szabálytalanságért lapot adni, amiért elsőre adhatna, sőt adnia kellene. Mindig tanul az ember. (Lám, ezért is jár előnyökkel, ha a tudósító nincs elvágva a mérkőzés fontos külső szereplőitől.)

Supka Attila így is rögvest reagál, a szünet előtt három perccel lecseréli Himicset, mielőtt újra Pintér Csaba jóindulatán múlna, hogy a pályán maradhat. Ekkor még senki sem sejti, hogy a helyette beálló Jelena Richárd főszereplővé lép, helyesebben léphetne elő.

Az 52. percben a pécsi születésű csatár ugyanis Leoni szabadrúgása után Laïdouni és Bogdán ellen megnyeri a légi párbajt, majd a lehulló labdát néhány lépésről a hálóba passzolja. A gólt azonban nem adja meg Pintér játékvezető, szerinte Jelena lökte Laïdounit. A visszajátszás éppenséggel nem támasztja alá a döntését. A jelenet után persze forrong a kisvárdai VIP, Révész Attila nem is tudja megállni, rikkant egyet a bíró felé.

A Ferencváros támadójátéka a szünetben Sigért váltó Tokmackal is akadozik. Fogynak a percek, egyre inkább úgy tűnik, elmarad a bajnokavatás.

Az Újpest ellen jöhet a következő esély

El is marad. A 0-0 kevés ehhez, helyesebben kevés lehet, ha a Puskás Akadémia vasárnap legyőzi az MTK-t. A Fradin nagyon látszik, alig várja már az idény végét. Kedden az Újpest ellen hazai pályán jön a következő esély, hogy végre matematikailag is lezárja a bajnokságot. Klisészerűen ennél szebb alkalmat álmodni sem lehet zöld-fehérben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.