Valter Attilának is motivációt ad Vas Kata Blanka sikere

Vas Kata Blanka saját várakozásait is felülmúlva negyedik helyen végzett a női hegyikerékpár-versenyben a tokiói olimpián.

2021. 07. 27. 11:00
Vas Kata Blanka
IZU, JAPAN - JULY 27: Kata Blanka Vas of Team Hungary crosses the finishing line in fourth place during the Women's Cross-country race on day four of the Tokyo 2020 Olympic Games at Izu Mountain Bike Course on July 27, 2021 in Izu, Shizuoka, Japan. (Photo by Tim de Waele/Getty Images) Fotó: Tim de Waele/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

szenzációs olimpiai negyedik helyet szerzett debütálásán. Nem csak ötkarikás értelemben volt ez a bemutatkozó versenye, hanem lényegében a felnőtt hegyikerékpár-mezőnyben is! A tizenkilenc éves, nagyon tehetséges magyar lány éppen ezért maga is kissé a sötétben tapogatózott, hogy U23-as világbajnoki ezüstérmesként mit várhat magától az olimpián.

Nos, a keddi versenyen kiderült, hogy a top 10 egyáltalán nem volt túlzó ambíció, a negyedik pozícióval ezt bőven felül is múlta. Pedig Vas újoncként a mezőny végéről indulhatott, de kiválóan helyezkedett. Később elesett, de ezután is fokozatosan tudott előrébb jönni a mezőnyben, egészen a negyedik helyig, ami a magyar kerékpársport történetének legjobb olimpiai helyezése. A célegyenesre pedig annyira lerázta a riválisokat, hogy még pacsizhatott is az utolsó métereken.

Vas Kata Blankának a terepkerékpáros tapasztalata is jól jött, az előrejelzésekre rácáfolva megérkezett eső miatt sáros pálya kedvezett neki. Végig jól osztotta be az erejét, és vitán felül megmutatta, hogy a felnőtt élmezőnyben is számolni kell vele.

Teljesítményével a magyar kerékpáros lány Valter Attilának is motivációt adott. A Groupama–FDJ profija szinte azonnal gratulált Blankának az olimpiai futam végeztével, majd indult edzeni, felelevenítve a saját hegyikerékpáros éveit.

Az első számú férfi kerékpárosunk hamarabb váltott országútra, így már abban a szakágban szerepelt első olimpiáján, Tokióban, ahol a szervezőkkel is meggyűlt a baja. Vas Blankát is érte váratlan fordulat, de nem hagyta magát kizökkenteni.

– Meglepett, hogy a pályát még a rajt előtt egy órával is átépítették, nem gondoltam volna, hogy olimpián ilyen történhet. De amennyit sikerült bejárnom belőle, az a segítségemre volt – árulta el a magyar lány.

A közösségi médiában a szurkolók már a párizsi dobogót vizionálják, hiszen Tokióban Vas volt a mezőny legfiatalabb tagja. Viszont, éppen amiatt, mert már most, tizenkilenc évesen több szakágban is kiváló teljesítményre képes, Vas Kata Blanka még válaszút előtt áll. Elképzelhető, hogy Párizsban már országúton vesz részt az olimpián. Igaz, a férfiak között győztes Tom Pidcock is már jellemzően országúton teker év közben, ahol a tokiói hegyikerékpár-versenyen esélyesként bukott Mathieu van der Poel már egyenesen sztárnak számít.

A jövő fényesnek látszik, de hogy Vas Kata Blanka csillaga milyen pályán ragyog majd a legfényesebben, az még a jövő zenéje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.