Hosszú Katinka pont úgy néz ki, mint amikor a csúcson volt

Három-négy érem és minimum egy arany. Ez a minimális elvárása a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányának, Sós Csabának a tokiói olimpián. Elmondása szerint nem illúzió, hanem realitás, hogy Hosszú Katinka Tokióban is győz, de rajta kívül természetesen Milák Kristóf és Kapás Boglárka is aranyesélyesként indul.

Magyar Nemzet
2021. 07. 22. 8:33
Hosszú Katinka Tokió
A vízummal is felérő akkreditációs kártya, mosoly és jókedv. Hosszú Katinka elutazott az olimpiára Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Van hét-nyolc éremesélyünk, ennek a felét érdemes bevállalni – felelte Sós Csaba az MTI-nek arra a kérdésre, hogy mennyi magyar éremre számít a tokiói olimpián úszásban. – Hárman, és aranyesélyesként indulnak, de legalább egy legyen meg. A dobogóra odaérhet még és Verrasztó Dávid például.

Bontsuk ki a dolgokat részletesebben. Az egy arannyal nem vállalt túl sok kockázatot Sós Csaba, ugyanis az egész olimpia egyik legnagyobb meglepetése lenne, ha Milák Kristóf nem nyerne 200 pillangón. Az ő győzelme az, amit nemcsak mi, magyarok, hanem a legtöbb riválisa is a biztosra vesz.

Sós Csaba minimumként fogalmazta meg az egy aranyat, de ez nem azt jelenti, hogy nem bízik többen. Hosszú Katinka például szerinte továbbra is a 400 vegyes legnagyobb esélyese. – A külső jelek jók – állapította meg a kapitány, arra utalva, hogy a 32 éves úszó teste úgy néz ki, mint amikor csúcsformában volt.

Az biztos, hogy nincs rajta súlyfelesleg:

– Nem illúzió, hanem realitás, hogy Hosszú aranyérmet nyerjen 400 méter vegyesen – jelentette ki Sós Csaba. – Az elmúlt két évben senki nem úszott 4:32 perc alatt rajta kívül, ebbe már a 2019-es, kvangdzsui világbajnokság is beletartozik. Éppen ezért az talán kijelenthető, hogy nem kell világcsúcs a győzelemhez, talán 4:30, 4:31 perces idő is elég lehet. Persze, előfordulhat, hogy jobb kell, de ennek nincs előjele.

Mi óvatosabban írtunk Hosszú Katinka aranyesélyeiről, tekintve, hogy az említett, két évvel ezelőtti vb óta Hosszú sem úszott 4:32 alatt, ellenben feltűntek olyan fiatalok, akiket a kvangdzsui vb-n még nem kellett legyőznie, Tokióban viszont már meg kell küzdeni velük.

Sós Csaba azonban optimista, nem zavarja, hogy az amerikai válogatón négyen is jobb időt értek el, mint Hosszú 4:34.76 perces teljesítménye, amellyel a májusi Európa-bajnokságon diadalmaskodott, hiszen mindegyikük egy másodpercnél kisebb különbséggel volt gyorsabb. A szövetségi kapitány úgy számol, hogy inkább kínai rivális lehet veszélyes a háromszoros olimpiai bajnok magyarra.

A férfi 400 vegyesben is lesz egy 32 éves magyar, aki megmutathatja a fiataloknak, Verrasztó Dávid számára az lesz a kulcs, hogy bejusson a döntőbe. Ha sikerül, onnantól már minden rendben lesz Sós szerint: – Ha döntőbe kerül, akkor ott parádés lesz, ebben biztos vagyok.

Verrasztónak elsősorban az olimpiával járó nyomással kell megküzdenie, hiába tartozik évek óta a szám topfavoritjai közé, az ötkarikás játékokon mentálisan rendre elbukott. A tokiói ráadásul az utolsó dobása lesz. Ahogy Cseh Lászlónak is, aki visszavonul az olimpia után, vele szemben azonban nincsenek elvárásai a szövetségi kapitánynak, a 35 éves klasszis önmagáért úszik, és a saját mércéje szerint szeretne döntőbe jutni 200 vegyeseb.

Az olimpia úszóversenyei rögtön az első hivatalos napon, szombaton elrajtolnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.