Mesébe illő történet, ahogy a Bayern megnyerte a Szuperkupát

Hosszabbításban 2-1-re győzött a Bayern München a Sevilla ellen, így megnyerte a Puskás Arénában rendezett európai Szuperkupát. A münchenieket elhagyó Javi Martínez volt a találkozó hőse, Sikerével a Bayern a Bajnokok Ligája, a Bundesliga-trófea és a Német Kupa mellé a Szuperkupát is begyűjtötte 2020-ban.

2020. 09. 24. 21:14
null
Javi Martínezt, a meccs hősét ünneplik társai Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terelések, velük járó dugók, rengeteg rendőr, még lovas is, sok szotyiárus, hatalmas tömeg a Thököly és a Dózsa György út sarkán található kocsmában és kocsma előtt – itt bizony meccs lesz. Ráadásul több szempontból is történelmi meccs: Magyarországon még sohasem rendeztek olyan rangos futballmérkőzést, mint a Szuperkupa, ráadásul amióta kitört a járvány, először játszanak nemzetközi kupameccset nézők előtt, még ha korlátozottan is, és alighanem először fordult elő az is egy európai kupadöntőn, hogy a házigazda ország, illetve város több nézőt ad, mint a két érdekelt csapat.

Az előzetes hírek szerint kétezernél is több Bayern München-szurkoló jött volna Budapestre, sevillai csak ötszáz, ám az előbbiek száma alaposan megcsappant, állítólag mintegy ezren érkeztek a Puskás Arénába, hogy élőben lássák a kedvenceiket. Az előzetesen ígért elkülönítésből semmi sem lett, a stadion körül zavartalanul mehetett mindenki, amerre csak akart. Ehhez persze be kellett jutni a biztonsági kapukon, ahol nemcsak a zsebeket és a táskákat vizsgálták meg, hanem meg kellett állni egy pillanatra a hőmérsékletet érzékelő kamera előtt, ezen felül mindenkinek muszáj volt használnia a kézfertőtlenítőt, továbbá feltett maszk nélkül pedig hiába is próbálkozott volna bárki is a belépéssel. Előtte egyébként a külföldiek is „melegíthettek” a meccsre, a Városligetben például legalább kéttucatnyi Sevilla-szurkoló élvezte az egyik büfé szolgáltatásait.

Az MLSZ egyik munkatársa szerint végül húszezer helyett csak 15 500 jegy kelt el végleg – ennyit számított a sok bajor visszatáncolása. Ezzel együtt a Bayern szurkolói fölényben voltak a lelátón, de a zömük magyarul beszélt: a német bajnoknak rengeteg a magyar híve, közülük jöttek el annyian, amennyien csak tudtak. A fegyelemmel a kezdésig nem is volt gond, az emberek kellő távolságra ültek egymástól. Csak az egy háztartásban élők foglalhattak helyet egymás mellett, amit ugyan senki sem ellenőrzött a lakcímkártya alapján, de jól láthatóan nem alakultak ki a nézőtéren még csak közepes csoportosulások sem.

Nem véletlen, hogy a Bayern Münchent köszöntötte hangosabb üdvrivalgás, amikor kijött melegíteni, és a bajoroknak az összes sztárja ott készülődött a gyepen: akik jegyet kaptak, tényleg élőben láthatták Lewandowskit, Gnabryt, Müllert, Neuert, illetve a Sevillában Ivan Rakiticet és Jesus Navast.

a Bayern-hívek egyik kedvence
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Hiába voltak többen a Bayern München szimpatizánsai, a spanyolok eleinte jóval hangosabban szurkoltak, és először nekik lett okuk az ünneplésre is: a 11. percben Navas beadása után Alaba az ötösön ellökte Rakiticet, amiért Anthony Taylor játékvezető tizenegyest ítélt, azt pedig Ocampos higgadtan értékesítette.

A Bayern ezután hiába birtokolta többet a labdát, egy ideig helyzetig sem jutott, amikor mégis, akkor például Lewandowski gyatrán Bounou kapus kezébe emelte ziccerből a labdát. A lengyel csatár azonban a 32. percben jóvá tette a vétkét, ugyanis Müller középre emelését követően ügyesen lekészítette a labdát Goretzka elé, ő pedig a büntetőpontról a hálóba lőtt – nagyon szép gól volt.

Ennyi, ami az első félidőben történt, sem maga a mérkőzés, sem pedig a hangulat nem idézett vérbeli kupadöntőt. Olykor nagy csend települt az arénára, ám máskor mégis csak jó érzés volt hallani a szurkolók hangját. Ezúttal egyébként a szünet sem telt el érdektelenül. A fegyelmezettség ekkor is tetten érhető maradt, a büfék és a mosdók előtt a sorban mindenki tartotta a távolságot, a mellékhelyiségek kilincsét ráadásul időnként lespriccelte fertőtlenítővel a személyzet egy tagja. A büféknél pedig lehetett csapolt sört is kapni műanyag pohárba, a pult közelébe csak az lépett, aki éppen következett, és mindezt az UEFA egyenruháját viselő hölgy folyamatosan fényképezte.

A pályán a második félidő nagyjából ugyanolyan iramban folytatódott, mint ahogy az első véget ért. A Bayern – Sané – a 64. percben másodszor is betalált, de a játékvezető nem adta meg a gólt, mert úgy látta, hogy Lewandowski előtte szabálytalankodott. Lehet vele vitatkozni...

Közeledtünk a meccs végéhez, s továbbra is a döntő gólra vártunk. A 86. percben egy sevillai kontra végén En-Nesyri lövését Neuer kiütötte.

A rendes játékidőben maradt az 1-1, következett a hosszabbítás. Amelyben a Bayern csak fölülkerekedett. A 103. percben Alaba lövését kiütötte Bono, a Sevilla kapusa, pont Javi Martínez elé, aki a jobb felsőbe fejelte a labdát (2-1).

Meseszerű befejezés. Martínez eredetileg a meccskeretben sem szerepelt, mert elhagyja a Bayernt, megy vissza Bilbaóba. Hansi Flick, a bajorok vezetőedzője aztán úgy gondolta, megadja a szép búcsú lehetőséget a középhátvédnek, nevezte a meccsre, sőt be is cserélte. Martínez pedig meghálálta.

A Bayern tehát 2-1-re nyert, így a Bajnokok Ligája, a Bundesliga-trófea és a Német Kupa mellé a Szuperkupát is begyűjtötte 2020-ban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.