A könnyek után járt a puszi, Kapás megtört és felállt

Mosolyogni próbált a 200 pillangó döntőjében elért negyedik helyezése után Kapás Boglárka, de a végén elsírta magát a kamera előtt. Most még a csalódottsága az erősebb, nem hitte, hogy két amerikai is meg tudja majd előzni őt. Nem sokkal később a legszebb gesztussal vigasztalták meg egy újabb úszás után.

2021. 07. 29. 6:49
KAPÁS Boglárka
Tokió, 2021. július 29. Kapás Boglárka, miután 4. helyen ért célba a nõi 200 méteres pillangóúszás döntõjében a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 29-én. A magyar versenyzõ a negyedik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak azért bízhattunk és bízhatott maga is abban, hogy a dobogón végezhet a tokiói olimpián 200 pillangón, mert ő volt a szám világbajnoka 2019-ben, hanem az idei eredmények alapján is.

A májusi Európa-bajnokságon Kapás ragyogóan úszott Budapesten, ahol 2:06,50 másodperces egyéni csúccsal lett aranyérmes. Ezzel az olimpia előtt a világ harmadik legjobb ideje szerepelt a neve mellett 2021-ben a kínai Zsang Ju-fej és az amerikai Hali Flickinger egy-egy eredménye mögött.

Kapás Boglárka nem akarta elhinni, hogy nem lett érmes Fotó: MTI/Kovács Tamás

A tokiói döntőben aztán Kapás mindössze három századdal elmaradt a legjobbjától, de az sem segített volna rajta, ha megdönti, hiszen a kínain és Flickingeren kívül még egy amerikai, Regan Smith is megelőzte őt. A bronzról csaknem kilenc tizeddel maradt le, tehát viszonylag nagy hátránnyal lett negyedik. Ezt először nem is akarta elhinni.

– Nagyon bíztam benne, hogy az érem összejön – nyilatkozta Kapás az M4 Sportnak a futam után. – Meglepődtem a beérkezéskor, hogy nem világít egy lámpa sem a rajtkövön, kérdeztem is magamban, ez hogy lehet? Akkor láttam, hogy a másik amerikai is előttem végzett.

A női 200 pillangó döntője:

A problémát az jelenthette, hogy a hármas pályán úszó Kapás nem érzékelte a döntő közben az ötös és a hatos pályán tempózó két amerikait.

– Egyáltalán nem láttam őket, csak egy kis ideig Flickingert, aki az ötösön úszott – árulta el Kapás. – Egyébként kiadtam magamból mindent. A kínai nagyon elment az elején, tegnap is erősen kezdett, nem gondoltam, hogy még azon is javít. Brutális volt, őt nem lehetett megfogni. A két amerikairól viszont azt gondoltam, meg tudom előzni őket. Lehet, hogy ha közelebb vagyok hozzájuk, és jobban érzem őket, akkor másként alakul. Hiába vagyok dühös vagy mérges, negyedik lettem, szerintem ez sem olyan rossz.

Utóbbi mondatot még egy mosoly kíséretében mondta ki, de hogy ez mennyire nem volt őszinte, az néhány pillanattal később derült ki, amikor a riporter arról az útról kérdezte, ahogyan az elmúlt években rátalált a kétszáz pillangóra.

Kapás Boglárka ekkor nem bírta visszatartani a könnyeit, kibukott belőle, hogy a negyedik helyért nem jár érem, noha ő azért dolgozott olyan sokat.

A riói olimpián még 800 gyorson volt bronzérmes, aztán amikor ebbe a számba belefáradt, váltott és sokakat meglepve került a világ élvonalába 200 pillangón is. Ennek az útnak a vágyott csúcspontja, az olimpiai érem most elmaradt.

Óriási dolog az ötkarikás játékokon a negyedik helyen végezni, talán kis idő múlva Kapás is tud majd őszintén mosolyogni az eredménynek, de ugyanabban a helyzetben van, mint tegnap Kenderesi Tamás.

Mindketten megélték, milyen volt egyszer (Rióban) a dobogón állni, és tudják, hogy a harmadik és a negyedik hely között ugyan csak egy hajszál a különbség, mégis egy világ választja el a kettőt.

Mindenképpen becsületére váljon Kapásnak, hogy hamar felállt a padlóról, nem sokkal később a női 4x200 méteres gyorsváltóban úszott nagyszerűen, a hetedik helyen végeztek a lányok. Késely Ajna puszit adott Kapás fejére a célba érkezése után, s ebben a jelenetben minden benne volt:

Késely Ajna gesztusa Kapás Boglárkának Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.