Kapaszkodjunk meg: a tokiói olimpián Svájcban sorsolnak

A teljes magyar birkózókontingens szerencsésen megérkezett Tokióba, ahol közép-európai idő szerint vasárnap hajnali négykor kezdődik a tusakodás, még magyar érintettség nélkül a női 76, valamint a kötöttfogású 60 és 130 kilóban. Lőrincz Tamás (kf, 77 kg) és Szőke Alex (kf, 97 kg) hétfőn lép szőnyegre. A Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnöke – egyben a verseny igazgatója –, Bacsa Péter, valamint az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter számolt be a kint tapasztalt hangulatról, valamint a várakozásainkról.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Birkózószövetség2021. 07. 30. 17:04

A teljes magyar birkózókontingens szerencsésen megérkezett Tokióba, ahol közép-európai idő szerint vasárnap hajnali négykor kezdődik a tusakodás, még magyar érintettség nélkül a női 76, valamint a kötöttfogású 60 és 130 kilóban. Lőrincz Tamás (kf, 77 kg) és Szőke Alex (kf, 97 kg) hétfőn lép szőnyegre. A Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnöke – egyben a verseny igazgatója –, Bacsa Péter, valamint az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter számolt be a kint tapasztalt hangulatról, valamint a várakozásainkról.

– Mi és a sportolók is megküzdöttünk az átállással, és szerintem a viadal kezdetére már tökéletes állapotban leszünk – kezdte Bacsa Péter. – Versenyigazgatóként többek között én felelek azért, hogy a teremben minden rendben legyen, és a vitatott kérdésekben is én hozok döntést. A Makuhari Messe Csarnok egyébként már be van rendezve a birkózóversenyre, megkezdődött a visszaszámlálás: szombat délután egy órakor technikai értekezlet zajlik, egy órával később rendezik a sorsolást, amelyre naponta, az összes program előtt sor kerül – egyébként új technológiával, Svájcban bonyolítják le, a helyszínen pedig a nagy kivetítőn figyelhetjük. Ez a hatodik olimpiám, amelyen különböző minősítésben veszek részt (Bacsa Péter az 1996-os atlantai játékokon tizedik lett a 90 kilogrammos szabadfogásúak között – a szerk.), és kijelenthetem, hogy mind közül ez a legfurcsább. Lényegében csak az aréna és a szállás között közlekedem, és ezek nagyjából kétszáz méter távolságra vannak egymástól.

A magyar esélyekről Bácsi Péter szakmai igazgató, csapatvezető beszélt.

– Nagyon nehéz megmondani, melyik magyarnak van a legnehezebb dolga, mindegyik súlycsoport más. a csapat legrutintalanabb tagja, de többször bizonyította már, mennyire éretten tud birkózni. Az ő súlycsoportjában küzd az egész birkózóesemény talán legnagyobb favoritja, a kétszeres világbajnok orosz Musza Jevlojev, aki jelen állás szerint érinthetetlennek tűnik, de ne legyen igazam! Talán emiatt mondanám ezt a súlycsoportot magyar szempontból a legnehezebbnek, de említhetném vb- és Eb-aranyérmesünk, Korpási Bálint kategóriáját is, hatvanhét kilóban ugyanis nem tizenhatan, hanem tizenheten lépnek szőnyegre, nem lenne ideális, ha épp „Macinak” kellene egy meccsel többet küzdenie. És akkor még nem beszéltünk Sastin Marianna súlyáról, a hatvankét kilóról, amelyben tizenegy olyan versenyző szerepel, aki legalább egyszer nyert már kontinensbajnokságot. Mariannától az az egy elvárható, hogy a lehető legtöbbet kihozza magából, és ha így lesz, abban akár a jó szereplés is benne lehet.

S hogy mivel lenne elégedett a kétszeres kötöttfogású világ- és Európa-bajnok sportvezető?

– Hat éremmel! – vágta rá mosolyogva Bácsi. – A viccet félretéve: azt hiszem, két érem a reális, azzal, és még egy pontszerző hellyel elégedett lennék. Hogy lehet-e aranyérmünk? Ez mindig speciális kérdés, az olimpián különösen. Nem árulunk zsákbamacskát azzal, ha azt mondjuk, erre Lőrincz Tamásnak van a legnagyobb esélye, hiszen a játékokat megelőző világ- és Európa-bajnokságon egyaránt a dobogó legfelső fokára állt. De óvatos lennék, én öt évvel ezelőtt, Rióban is előre odaadtam volna neki… A kétszeres olimpiai bajnok Roman Vlaszov helyett ezúttal a vb- és Eb-aranyérmes Alekszandr Csehirkin képviseli az orosz csapatot hetvenhét kilóban, „Szöcsi” őt korábban még soha nem győzte le. Ettől függetlenül szerintem jobb, hogy Vlaszov helyett ő van itt.

Bácsi Péter szerint a világbajnoki ezüstérmes, Eb-győztes Lőrincz Viktorban (87 kg) is benne lehet az érem.

– Igaz, az elmúlt időszakban nem úgy mentek neki a versenyek, ahogyan szerette volna, nem igazán találta magát. Mostanra azonban úgy látom, remek állapotban van, az utolsó, törökországi felkészülési viadalon kifejezetten jól birkózott. Noha az ő súlycsoportja is kiegyensúlyozott, ha a legjobbját nyújtja, odaérhet a dobogóra. Ha nem, szerintem akkor is a mezőny elején zár. Nagyon örülnék annak, ha Korpási Bálintnak is sikerülne érmet nyernie; hatvanhét kilóban a regnáló kubai világbajnok, Ismael Borrero Molina tűnik a leginkább elérhetetlennek, de ő sem legyőzhetetlen.

Szabadfogású 65 kilóban Muszukajev Iszmail képviseli a magyar színeket.

– Teljesen kiszámíthatatlan, mi történik abban a súlyban, ahogyan az is, mire lehet képes Muszukajev. Az biztos, hogy egyre jobban kiismerik, és óvatosabban birkóznak vele, felkészültek belőle. Remélem, ugyanolyan dinamikával küzd, mint a 2019-es nur-szultani vb-n, amelyen bronzérmet nyert, és akkor nem lesz gond, az első öt hely valamelyike az övé lehet – zárta az esélylatolgatást Bácsi Péter.

Forrás: Magyar Birkózószövetség

A hat magyar birkózó olimpiai programja:

Augusztus 2-3.: kötöttfogás; 77 kg (Lőrincz Tamás), kötöttfogás; 97 kg (Szőke Alex)

Augusztus 3-4.: kötöttfogás; 67 kg (Korpási Bálint), kötöttfogás; 87 kg (Lőrincz Viktor), nők; 62 kg (Sastin Marianna)

Augusztus 6-7.: szabadfogás; 65 kg (Muszukajev Iszmail)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.