Kiharcolták, megszenvedték

Okos, bátor játékkal, góllal kezdte idei első Európa-liga csoportkörös mérkőzését a Ferencváros az Espanyol ellen. A Fradi október 3-án hazai pályán a CSZKA Moszkvát 5-1-re legyőző Ludogo­rec ellen folytatja szereplését az Európa-liga csoportkörében.

2019. 09. 19. 23:14
null
Dibusz Dénes nagyszerűen megállta helyét a magyar bajnok kapujában Forrás: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél évtizedet kellett kibekkelniük a Ferencváros szurkolóinak, hogy végre újra nemzetközi kupasorozat csoportmérkőzésén láthassák idegenben a kedvenceiket. Tizenöt szűk esztendő telt el Rósa Dénes Edinburghban szerzett győztes gólja óta a skót Hearts ellen; László Csaba, az akkori edző azóta bejárta a fél világot, a Fradi után dolgozott többek között Ugandában és Litvániában, kisebb meglepetésre a Heartsöt is irányította. Talán éppen az FTC skóciai győzelmével hívta fel magára a figyelmet…

nagyszerűen megállta helyét a magyar bajnok kapujában
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

A Ferencváros jelenlegi edzője, Szergej Rebrov népszerűségéről megoszlanak a vélemények, de aligha akadt olyan Fradi-drukker Barcelonában, aki az Espanyol legyőzéséért (uram bocsá, egy döntetlenért) cserébe nem írta volna alá, hogy az ukrán szakember az esti ellenfelet irányítja a jövőben.

Kis híján az év gólját lőtte a Fradi csatára

A Fradi-gólja és a pontszerzés mellett is volt számunkra a barcelonai Európa-liga mérkőzésnek egy igazán szívet-lelket melengető jelenete. A találkozó második félidejének hetedik percében a mieink brazil légiósa, a bajnokságban épp eltiltását töltő Isael ballal egészen távolról, mintegy 33 méterről, jobbról szabadrúgásból, parádés mozdulattal és mindenki számára váratlanul megcélozta a spanyol együttes kapuját. Az Espanyol hatalmas szerencséjére a labda végül a jobb oldali kapufán csattant. Kétség nem férhet hozzá: ha ez bemegy, a kupaforduló, sőt talán az év gólja lett, lehetett volna, de a megmozdulás és a helyzetfelismerés így is nagy tapsot érdemelt, mint ahogy a Ferencváros remek játéka és az idegenbeli bravúros eredmény is. /J.A./

No, nem mintha ez foglalkoztatta volna a „Fradi on tour”-egyenpólóban feszítő zöld-fehér szimpatizánsokat, akik a Montjuic dombnál, árnyékba húzódva kerestek menedéket a tűző nap elől. A Barcelona stadionja, a Camp Nou mögött is megjelent egy markáns csoport a magyar tulajdonban levő Futballárium nevű sportkocsmában. A város főterén, a Placa D’Espanyán gyűlt össze a Fradi-tábor délután ötkor, innen vonult az Espanyol stadionja felé.

Mire megérkezett, kiderült, milyen meglepetést tartogat Szergej Rebrov: az FTC edzője klasszikus középcsatár nélküli kezdő tizenegyet állított össze: Isael került a kezdőbe, s az is eldőlt, hogy Lovrencsics sérülése nem jött rendbe, az ő helyén kapott lehetőséget. Rebrov a biztonságra szavazott, Ihnatenko ennek köszönhette, hogy ott lehetett a pályán. Bátran kezdett a Ferencváros: Zubkov lövésénél bravúrral védett Diego López, Isael kísérlete centikkel ment mellé, majd ugyanő volt a főszereplő: a jobb oldali középre adását Javi López a saját kapujába rúgta, 0-1. Megszerezte a vezetést a Fradi. Erőlködött az Espanyol, de ha Haratin pontosabban fejel az első fél óra végén, megduplázhatta volna az előnyét a Fradi.

A második félidő elején Matías Vargas fejesét a kapufa segítségével védte Dibusz, de a kipattanót bekotorta a hazaiak csatára. A nyomás megmaradt, és egyre kínzóbb lett az Espanyol fölénye, de csak kapufáig jutott a házigazda. Tizenöt év szünet után 1-1-es döntetlennel tért vissza a Fradi az euró­pai futball nagyszínpadára. Legközelebb október 3-án a CSZKA Moszkvát 5-1-re legyőző Ludogorecet fogadja.

Rebrov több segítséget várna

Az Espanyol elleni döntetlen után a Ferencváros edzője, Szergej Rebrov reálisan és sportszerűen értékelte a mérkőzést, megjegyezte, kicsivel több segítséget is kaphatna a csapata. Arra gondolt, hogy a csütörtöki Európa-liga mérkőzés után vasárnap már magyar bajnoki vár a Ferencvárosra.

„Az első félidő első húsz percében remekül játszottunk. Ne feledjük, az Espanyol, a világhírű La Ligából érkező csapat volt az ellenfelünk. Az elején tudtuk tartani a ritmust, sajnos a szünet után az Espanyol fölénk nőtt” – értékelt az 1-1-re végződött El-csoportmeccs után az FTC vezetőedzője. Rebrov hozzátette, sajnos nem maradt elég erő az ellentámadásokra a második félidőben. Az ukrán szakember – sportszerűen – nem foglalkozott a játékvezetéssel, pedig az Espanyol egyenlítő gólja előtt furcsa körülmények között terült el a földön a zöld-fehérek védője, Miha Blazic.

Rebrovot arról is kérdezték, hogy a nemzetközi porondon mutatott formát át tudja-e menteni a csapata a hétvégi NB I-es mérkőzésre. „Nem értem, miért nem segítik a Ferencvárost Magyarországon. Barcelonában teljesen kihajtották magukat a játékosaink, de nem sok időnk jut a pihenésre, vasárnap már Zalaegerszegen játszunk. Mindent el fogunk követni, hogy a játékosok vasárnapra, a ZTE elleni találkozóra kipihenjék magukat” – fogalmazott az FTC edzője.

Boldog és fáradt fradisták

Idegenben, a világ egyik legnívósabb bajnokságából érkező ellenféllel, az Espanyollal szemben az 1-1-es döntetlen komoly teljesítmény. Az FTC játékosai büszkék és fáradtak, teljesen kihajtották magukat, a saját bőrükön érezték, mire elég az NB I, és mit kíván az Európa-liga.

„Az első félidőben talán meg tudtuk lepni az Espanyolt, még az is lehet, hogy lebecsültek minket. Jobban élveztük a játékot, mint a szünet után, amikor megpróbáltuk tartani az eredményt, de magunkra húztuk az ellenfelet. Pedig az edzőnk, Szergej Rebrov fel is hívta erre a figyelmünket a szünetben, hogy ha folyamatosan védekezünk, akkor nem fogjuk tudni kihúzni az 1-0-val. Sajnos igaza lett. Próbáltunk többet támadni, hellyel, közzel sikerült is, de kaptunk egy gólt, akiről nem is tudom, hogy mit mondjak… Elkerülhető volt, mondjuk a játékvezető is lefújhatta volna az akciót, mert fejsérülés történt” – mondta az idei Európa-liga-sorozatban először pályára lépett jobbhátvéd, Botka Endre. Na, de hogy is volt az a fejsérülés? Miha Blazicé a szó. „Lekönyököltek a kapott gól előtt, talán Naldo lehetett az, akitől jött a könyökös. A játékvezető nem vette észre az esetet. Pedig azt hittem, hogy le fogja fújni az akciót, ezért sem keltem fel a földről. De nem akarok a játékvezetéssel foglalkozni. Jó lett volna nyerni, de egy remek csapat ellen játszottunk” – fogalmazott a védő.

A brazil Isael egy kérdésre kijelentette, hogy amióta a Ferencvárosban játszik az Espanyol elleni volt az egyik legjobb mérkőzése. Hozzátette, minőségi csapattal szemben értek el komoly eredményt, és ezt erősítette meg Nguen Tokmac is. „Teljesen természetes, hogy elfáradtunk valamennyien. Hiszek abban, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket a mérkőzés után, sokat tanultunk az Espanyol elleni meccsből. A legnagyobb különbséget a magyar bajnoksághoz képest az egyéni képességek és a technikai felkészültség jelentik. Nagyon fáradtak vagyunk, egy NB I-es meccs nem ilyen megterhelő, mint az Európa-liga.”

Lovrencsics Gergő sérüléséből tért vissza, nem volt könnyű felvennie a meccs ritmusát a cseresorból beszállva. „Annak örülök, hogy rendbe jött a sérülésem, nem éreztem semmilyen problémát a pályán. Pedig nehéz volt beszállni a játékba, mert akkor már komoly nyomás alatt voltunk. Természetesen elégedett vagyok azzal, hogy az Espanyol otthonában bravúros döntetlennel kezdtük el a szereplésünket az Európa-liga csoportkörben. Ha kicsivel szerencsésebbek vagyunk, akár nyerhettünk is volna.”

Sigér Dávid a szakmai stábot dicsérte meg. „Sikerült helyt állnunk. Elismerem, hogy a végén nem volt szemet gyönyörködtető a játékunk, de meghozta az eredményt. A szakmai stáb megfelelő utasításokat adott nekünk, végül is ez működött.”

EL-csoportkör, 1. forduló: Espanyol–Ferencváros 1-1, Barcelona, vezette: Dabanovic (montenegrói). Gólok: López (öngól, 10 perc), Vargas (60. perc). Ludogorec–CSZKA Moszkva 5-1.

Kis Kocka a lelátón

Az Aranycsapat csatárának gyermeke, a Barcelonában élő ifjabb Kocsis Sándor is a helyszínen tekintette meg a Ferencváros Európa-liga csoportmérkőzését. A legendás Kocka fia nem akárkivel, a Barca és az Espanyol korábbi középpályásával, a skót Steve Archibalddal érkezett az El Prat stadionba, akivel nem mellesleg csapattársak a Barca-öregfiúk csapatában. Kocsis hamarosan visszatér édesapja korai sikerének helyszínére, az Üllői útra, szombaton avatják ugyanis a kiváló csatár szobrát az FTC stadion­jánál. Az esélyekről szólva leszögezte, nem verhetetlen csapat az Espanyol, amelyet tisztel, de nincs oda érte, mert nem azt a technikás focit játssza, mint a Barca. „Itt lesütik a szemüket a játékosok, csak a labdát figyelik, nem úgy, mint Xavi, neki erre nem volt szüksége, mindig tudta, mi fog történni a pályán” – fogalmazott a „kis Kocka”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.