„Aki egy életet megment, az egész világot menti meg”

Ünnepélyes keretek között leplezték le kedden a Wallenberg-emlékparkban található megújult márványtáblát, amelyre a mártírhalált halt sportszakember, Tóth Potya István neve is felkerült. A Ferencváros egykori játékosa és sikeredzője a második világháború idején több száz zsidó életét mentette meg.

Magyar Nemzet
2021. 02. 16. 20:13
Tóth Potya István
Budapest 20210216 Labdarúgás 2021 Wallenberg emlékpark Tóth Potya István megemlékezés márványtábla emléktábla Fotó Földi Imre Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár Tóth Potya István neve is felkerült a Dohány utcai zsinagóga Wallenberg-emlékparkjában található márványtáblára, amely a második világháborús zsidóüldözések idején a kitaszítottakat segítő embermentők előtt tiszteleg. A márványtáblára halálának 76. évfordulója alkalmából vésték fel Tóth Potya István nevét, a tegnapi leleplezéskor a legendás szakember unokájának és ükunokáinak jelenléte mellett Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Kubatov Gábor, az FTC elnöke, Kardos Péter főrabbi, holokauszttúlélő, Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete, valamint Szegedi Péter sporttörténész is méltatta a Ferencváros egykori játékosát és edzőjét.

A zöld-fehérekkel labdarúgóként kétszeres, majd vezetőedzőként háromszoros bajnok Tóth Potya a Mazsihisz elnöke szerint különleges sportember volt, hiszen a labdarúgóedzésekben elképesztő módszertani újításokat vezetett be. Legfőbb hőstette azonban az, hogy saját élete kockáztatásával több száz zsidót – köztük Gobbi Hildát és a Latabár fivéreket – megmentette a haláltól, amiért később felelősségre vonták, börtönbe vetették, majd 1945 telén kivégezték.

Kubatov Gábor (balra) és Tóth Potya István leszármazottai a márványtábla leleplezését követően
Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

Kubatov Gábor kiemelte, hogy a korszakos edző a sportban tanultak szerint cselekedett: támogatta azokat, akikre a sportszerűség szabályai nem voltak érvényesek. – Itt állunk Tóth Potya István emléktáblájánál, aki azt tette, amit a szíve diktált, segítette a gyengéket minden megengedett eszközzel. És abban a helyzetben a minden volt a megengedett. A hamis papírok, menlevelek gyártása, mások bátor megmentése, élete kockáztatásával is. A Gestapo 27 769 nappal ezelőtt ítélet nélkül kivégezte. Akkor nem hoztak ítéletet – ma viszont ítéletet mondunk – jelentette ki a klubelnök.

Jákov Hadasz-Handelszman elmondta, Izrael örökké hálás lesz azoknak az embereknek, akik világítótoronyként emelkedtek ki a második világháborúból, vagyis abból a sötét és hosszú időszakból, amely Európát sújtotta. Tóth Potya Istvánt mindannyiunk hősének nevezte, majd a Talmudból idézve kiemelte: „Aki egy életet megment, az egész világot menti meg.”

Kardos Péter beszédében úgy vélekedett, ez kései elégtétel Tóth Potya és leszármazottai számára, mert az ő neve, személye és tevékenysége halála után hosszú évtizedekig tabutémának számított, mivel a politikai palettára nem fért fel egy fradista zsidómentő képe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.