Magyar rekordra fáj a legidősebb férfi induló foga Tokióban

A hivatalosan pénteken rajtoló tokiói olimpián 33 sportágban, 339 versenyszámban körülbelül 11500 sportoló száll harcba az érmekért. A kor csak egy szám, erre jó példa a Japánba kiutazott legfiatalabb és legidősebb olimpikon is. Előbbi 12, utóbbi 66 éves – bemutatjuk a rekordereket.

2021. 07. 21. 14:38
Andrew Hoy, legidősebb
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatodik olimpiáján vesz részt az idei ötkarikás játékok legidősebb versenyzője, Mary Hanna. A díjugrató 2016-ban 61 esztendejével Ausztrália valaha volt legidősebb olimpikonja lett Rióban. Japánban 66 évesen indul, így az 1972-es olimpián résztvevő, akkor hetvenéves Lorna Johnstone mögött a második legidősebb női versenyző a viadalok történetében.

Hannához hasonlóan szintén egy ausztrál díjugrató, a 62 éves Andrew Hoy a férfiak mezőnyében lesz korrekorder Tokióban. A veterán lovas először az 1984-es Los Angeles-i tornán ízlelte meg az olimpiák hangulatát. Három aranyérméből az elsőt 1992-ben nyerte, és ha idén is révbe érne, 29 év telne el a két sikere között, ezzel a magyar vívó Gerevich Aladár rekordját adná át a múltnak, akinek az 1932-es és 1960-as győzelme között 28 év telt el. Hoy egyébként nyolcadszor lesz olimpikon – 2008-ban és 2016-ban nem került be a csapatba –, ezzel ausztrál csúcstartó.

Nyolcadik olimpiájára készül az egyszeres bajnok Okszana Chusovitina is, 46 évesen ő a legidősebb tornásznő, aki részt vesz az ötkarikás játékokon. 1992 óta az Egyesített Csapatot (volt szovjet tagköztársaságok), Üzbegisztánt és Németországot képviselve is megfordult a világeseményen.

A tokiói játékok legfiatalabb indulója címet a szíriai Hend Zaza birtokolja, aki tizenkét évesen az asztaliteniszezők között fog vitézkedni. Az ifjú tehetség hazájából elsőként szerzett olimpiai kvótát a sportágban.

Kokona Hiraki a japánok úttörője, a szigetország legfiatalabbja, aki nyári olimpián vesz részt. A tizenkét éves gördeszkás az úszó Yukari Takemoto rekordját dönti meg. Utóbbi tizenhárom évesen az 1968-as mexikói ötkarikás játékokon szerepelt.

Sky Brown szintén Japánban született, de ő brit színekben indul Tokióban. A tizenhárom esztendős gördeszkás 31 nappal fiatalabb, mint Margery Hinton, aki 1928-ban Amszterdamban úszóként Nagy-Britannia legfiatalabb sportolója volt a nyári játékok történetében.

Kövesse az olimpiai történéseket ITT!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.