Más a valóság, kihullott a tollszár az ázsiaiak kezéből

Az európaiaknak eddig egyetlen bronzérem jutott az olimpia asztalitenisz-versenyei során.

2021. 08. 02. 3:26
null
A kínai Ma Long felveszi a saját arcképével ellátott ütõjét. Ő sem tollszárra fogja Fotó: MTI/AP/Kin Cseung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy dolog a médiában felkapott tiltakozás, olimpiaellenes hangulat, s más a valóság.

A házigazda nagyszerűen szerepel a tokiói olimpián, csak az aranyérmeket számolva az élen a következő a sorrend a hétfői versenyek előtt: 1. Kína 24, 2. Egyesült Államok 20. 3. Japán 17.

Japán szinte mindegyik sportágban helytáll, sőt remekel. Asztalteniszben vegyespárosban a Mizutani Jun, Ito Mima duó például megszerezte az ország első olimpiai aranyérmét ebben a sportágban.

Nap mint nap nézem a pingpongtorna meccseit, persze csak a tévében, mert a magyar események mellett nincs idő a helyszínre eljutni. A japán tévé azt is közvetítte, ahogy a női csapatversenyben a japánok sajnos játszi könnyedséggel, alig több mint egy óra alatt, 3-0-lal kiverték a Fazekas Mária, Pergel Szandra, Madarász Dóra összetételű magyar együttest a nyolcaddöntőben.

Pergel Szandra figyeli, amint a japán Hirano Miu szerválni készül
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ez persze csak egy röpke epizód. Az annál érdekesebb, hogy a régen rettegett fegyvert, a tollszárfogást már az ázsiaiak közül sem alkalmazza senki. Sem a japánok, sem a kínaiak, sem a szingapúriak, sem az európai színekben szereplő ázsiaiak, zömében kínaiak. Egész pontosan az egyetlen Hszü Hszin, az ezüstérmes kínai vegyes páros férfi tagjának kivételével. A tollszár kiment a divatból.

Persze régen sem ez volt a titka az ázsiaiak sikerének. Hanem a gyorsaság és a szorgalom. Csak az olyan kivételes képességű – és persze szorgalmú – kiválóságok tudták legyőzni őket, mint a Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor összetételű magyar válogatott – tessenek csak tanulmányozni Jónyer István életútját! – vagy éppen a svéd zseni, Jan-Ove Waldner, aki rendszeresen járt edzőtáborozni Kínába.

Európának a német férfi páros révén eddig egyetlen érem, egy bronz jutott az olimpián asztaliteniszben. Persze a németek sem tollszárra fogják az ütőt. Ez a módi végleg kiment a divatból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.