Végre egy jó sorsolás, világbajnokunk útja a döntőbe vezethet

A kötöttfogású birkózás regnáló 77 kg-os világ- és Európa-bajnoka, Lőrincz Tamás elkerülte a nagy rivális oroszt, az első két ellenfele nem okozhatna gondot, utána az elődöntőben az iránival meccselhet.

2021. 08. 01. 10:37
Lőrincz Tamás
Lőrincz Forrás: Facebook/Magyar Birkózószövetség

A kötöttfogású birkózás regnáló 77 kg-os világ- és Európa-bajnoka, Lőrincz Tamás elkerülte a nagy rivális oroszt, az első két ellenfele nem okozhatna gondot, utána az elődöntőben az iránival meccselhet.

Vasárnap birkózásban is megkezdődtek a versenyek a tokiói olimpián, de az első napon a férfiaknál a kötöttfogású 60 és 130 kilósok, valamint a női 76 kilóban nem voltunk érdekeltek, ezekben a súlycsoportokban nem sikerült megszereznünk a kvótát. Tokióban hat versenyzőnk lép szőnyegre, s hétfőn ketten. A lebonyolítás értelmében az egyenes kiesésben az első napon eldől, hogy kik jutnak be a másnapi döntőbe, és a második napon tusakodnak a döntősök „áldozatai” is a bronzéremért. Birkózásban egyszerű a kép: a súlycsoportokban alapvetően tizenhatan indulhatnak, s minden kör után feleződik a mezőny, vagyis az aranyéremhez „csak” négy meccset kell megnyerni. A nemzetközi versenyeken elért eredmények alapján birkózásban van világranglista, a súlycsoportokban az első négy helyezettet külön ágra sorsolják. A férfi 77 kg-ban a világ- és Európa-bajnoki címvédő a 87 kg-ban pedig öccse, a vb-ezüstérmes is az első kiemelt – ez azért mutatja, hogy komoly éremesélyeink vannak.

Az összesen 14 világversenyes éremmel rendelkező Lőrincz Tamás 34 évesen a negyedik olimpiáján, s egyúttal utolsó versenyén szerepel. Vele együtt három Eb- és két vb-aranyérmes szerepel a 77 kg mezőnyében, de csak ő állt már olimpiai dobogón – 2012-ben Londonban a második fokán, még 66 kilósként).

– Szerintem kiválóan ment a felkészülés, remek edzőpartnerekkel dolgozhattam együtt. Öcsémmel, Viktorral nagy vágyunk, hogy vb-n, Eb-n és olimpián is együtt álljunk dobogóra, már csak utóbbit kellene összehoznunk most, Tokióban. Hogy nem lesznek nézők? Felőlem csarnok se legyen, csak tegyenek le egy szőnyeget, aztán birkózzuk le – fogalmazott a rajt előtti tatai sajtónyilvános edzésen a Honvéd klasszisa. Lőrincz Tamás legnagyobb riválisa az ugyancsak világ- és Európa-bajnok, az Európai Játékokon győztes orosz Alekszandr Csehirkin lehet, aki a 2017-es és a 2018-as vb-n is legyőzte honfitársunkat; no meg kiszorította az orosz csapatból a kétszeres olimpiai és vb-, valamint négyszeres Eb-első Roman Vlaszovot. De az aranyra pályázik az iráni Mohammadali Geraej, az örmény Karapet Csaljan és az azeri Rafig Huszejnov is.

Vasárnap elkészült a sorsolás, és versenyzőnk a nyolcaddöntőben a lehető legkönnyebb ellenfelet kapta, a marokkói Zied Ayet Ikram az afrikai kvalifikációs torna második helyezettjeként jutott ki az olimpiára. A negyeddöntőben a Zsadrajev (kazah)–Jabiku (japán) párharc győztese jön. Érdekesség, hogy a kazahoknak nem a 31 éves Zsadrajev szerezte meg a kvótát, de őt indítják. 2017-ből van egy vb-ezüstje, de a 71 kg-ból. Jabiku két éve 26. volt a vb-n, az ázsiai kvalifikációs tornán elért második helyével kvalifikálta magát. Azt még nem mondtuk, hogy honfitársunk pedig a világbajnoki aranyával. Lőrincznek – aki akár már elsőre megkaphatta volna a nem kiemelt Csehirkint – a papírforma alapján simán be kell jutnia az elődöntőbe, itteni ellenfelének pedig a már említett iráni Geraejt jósoljuk, aki a 2019-es vb-n – ezt, ugye Lőrincz nyerte meg – bronzérmes lett. A többi nagy rivális, vagyis Csehirkin, Csaljan és Huszejnov a mésik ágon tusakodik a döntőbe jutásért.

Lőrincz Tamás az idei varsói Eb-n leiskolázta a mezőnyt
Forrás: MBSZ/UWW

Hétfőn kezd a 97 kg-ban a világkupa-2., junior Eb-győztes ő a világbajnok Kiss Balázst szorította ki a válogatottból, majd vívta ki az ötkarikás szereplést – az utolsó esélyt megragadva a szófiai világkvalifikációs torna megnyerésével.

– Nem csak látogatóba utazom Tokióba! Ha ugyanolyan jól tudok birkózni, mint májusban Szófiában, akkor bármi megtörténhet. Kijelenthetem, hogy éremért megyek, persze akkor sem lennék elkeseredve, ha huszonegy évesen az ötödik helyen zárnék – mondta optimistán,

A 16-os mezőny itt is végtelenül sűrű, a legnagyobb favorit a vb- és Eb-első orosz Musza Jevlojev, aki az idei Eb-döntőben Kisst, majd törökországi nemzetközi verseny fináléjában Szőkét verte magabiztosan. De itt van még a címvédő, s háromszoros vb-aranyérmes örmény Artur Alekszanjan, az olimpiai 3. török Cenk Ildem, a vb-2. bolgár Kiril Milov (őt legutóbb legyőzte Szőke), az iráni Mohammadhadi Abdollah Szaravi, vagy éppen a szerb Mihail Kadzsaja.

Nos, Szőke Alex első ellenfele a cseh Artur Omarov lesz, aki a szófiai világkvalifikációs tornán második lett, a kvóta birtokában már nem állt ki versenyzőnk ellen a döntőben. Tokióban viszont összejön a meccsük. A győztes a nyolc között borítékolhatóan Jevlojevvel birkózik, de ha orosz bekerül a döntőbe, akkor Szőkének a vigaszágon a bronz elérhető lehetne, mert az örmény, a török, az iráni és a bolgár egyaránt a másik ágon van. Ám ha választhatunk, inkább a cseh után verje meg az oroszt is, és ő is jusson be a döntőbe!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.