Jó oka van egy országnak, hogy kedden a vesztünket akarja + videó

Kedden a tokiói olimpiai birkózóversenyein a kötöttfogás 77 kg-os súlycsoportjában Lőrincz Tamás a kirgiz Akzsol Mahmudovval meccsel a döntőben. Kirgizisztán még soha nem nyert olimpiai aranyat.

2021. 08. 02. 20:41
Akzhol MAKHMUDOV
Kyrgyzstan's Akzhol Makhmudov (R) reacts after winning against Armenia's Karapet Chalyan in their men's greco-roman 77kg wrestling semi-final match during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe in Tokyo on August 2, 2021. (Photo by Jack GUEZ / AFP) Fotó: Europress/AFP/ Jack GUEZ

Kedden a tokiói olimpiai birkózóversenyein a kötöttfogás 77 kg-os súlycsoportjában Lőrincz Tamás a kirgiz Akzsol Mahmudovval meccsel a döntőben. Kirgizisztán még soha nem nyert olimpiai aranyat.

a Honvéd 34 éves versenyzője a 2012-es londoni olimpián még a 66 kg-ban lett ezüstérmes, négyszeres Eb-győztes, ő a regnáló világ- és Európa-bajnok, a 2019-es kazahsztáni, nur-szultáni vb-n és az idei varsói Eb-n is lerendezte a mezőnyt. A tokiói olimpia döntőjében pályafutása utolsó mérkőzésén lép szőnyegre. Hétfőn marokkói ellenfele nem állt ki, mert elkapta a koronavírust, Lőrincz a nyolc között 3-1-re verte japán, majd az elődöntőben gigászi összecsapáson 6-5-re iráni ellenfelét.

A döntőben az olimpiai aranyért a kirgiz, 22 éves Akzsol Mahmudov lesz az ellenfele, aki a 72 kg-ban már Ázsia-bajnok volt, és nagy formában van. 9-1-re verte az azeriek Európa-bajnokát, majd 6-2-re intézett el egy örmény Eb-bronzérmest, aki előzőleg kiejtette az orosz világbajnokot – nem akármilyen „szovjet” ágat nyert meg.

Akzsol Mahmudov, a kirgizek hőse az elődöntője után
Fotó: Europress/AFP/ Jack GUEZ

S Mahmudovnak komoly motivációja van: ő lehet Kirgizisztán első olimpiai bajnoka. A bő hatmilliós közép-ázsiai ország internetes portáljain találtunk videókat, amelyeken láthatjuk, hogy a főváros, Biskek legnagyobb piacán, valamint a „központi” áruházban tömegek nézték képernyőkön Mahmudov elődöntőjét. Az említett Ázsia-bajnokság megnyeréséért kétszobás lakást kapott az államtól, ugyanebben az évben pedig a junior vb-n elért bronzát egy BMW autóval honorálták – kétségkívül Kirgizisztán egyik legnépszerűbb sportolója. A 2019-es évet kénytelen volt kihagyni, mert focizás közben súlyos térdsérülést szenvedett, műteni kellett.

Bizony, Lőrincz Tamásnak nagyon résen kell lennie:

Kirgizisztán önállóan 1996-ban indult először olimpián, és versenyzői eddig egy ezüstöt és három bronzot szereztek; birkózásban és cselgáncsban állhattak dobogóra. Legutóbb azonban meglehetősen régen, 2008-ban. Amúgy Tokióban nem sokon múlt, hogy hétfőn begyűjtsenek egy újabb bronzot, birkózásban a női 76 kg-ban azonban Ajperi Medet 4-0-ra kikapott a harmadik helyért vívott mérkőzésén. Kedden nagyon megérdemelnének egy ezüstöt!

De vissza Lőrincz Tamáshoz, válogatottunk edzője, a londoni olimpián bronzérmes Módos Péter a Magyar Birkózószövetség honlapján a következőket mondta róla:

– Tizennégy világversenyen nyert érem után ezúttal olyan magas szintre ért fel, amelyen alig-alig akadhat ellenfele. Tomi a felkészülésének utolsó szakaszában mindent kizárt, ami hátráltathatja, az olimpia alá rendelte a mindennapjait, semmi nem billentette ki, abszolút nyugodt és profi volt, mentálisan elképesztően erős. Az iráni elleni mérkőzés hihetetlenül szorosra sikerült, nem gondoltuk, hogy végig ilyen nagy iramot diktálhat, de Tomi ezt a feladatot is megoldotta. Ismerjük a kirgiz versenyzőt, ügyes és technikás, az elmúlt időszakban ráadásul az is látszott, hogy kiemelkedő formában van. Ne feledjük, az a birkózó nem lehet gyenge, aki olimpiai döntőbe jut! Remélem, tökéletesen építjük fel a taktikát, és végül aranyérem kerül Szöcsi nyakába!

A Magyar Birkózószövetség kétszeres kötöttfogású világbajnok szakmai igazgatója, Bácsi Péter csapatvezető a vigaszágra jutott junior Európa-bajnokunk, a 97 kilós esélyeit mérlegelte:

– Alex azt hozta, amit kell: a nyolcaddöntőben legyőzte a cseh Artur Omarovot, majd jól küzdött a kétszeres világbajnok orosz Musza Jevlojev ellen. Utóbbi kimagaslik a mezőnyből, hozzá kell felnőni. Az éremcsatáért az U23-as világbajnoki ezüst- és bronzérmes grúz Giorgi Melija következik, biztos, hogy rendkívül kiélezett párharc lesz, de Alex bravúrral legyőzheti. Márpedig ha túljut rajta – nem akarom elkiabálni, mégiscsak olimpián vagyunk –, esélyesebbként léphetne szőnyegre a lengyel Tadeusz Michalikkal szemben a helyosztón, kettejük közül Alex a jobb birkózó.

Érdekesség, hogy a 87 kg-ban Lőrincz Tamás öccse, a vb-ezütsérmes, Európa-bajnok kedden kirgiz ellenféllel kezd, a nyolcaddöntőben a vb-5. Ázsia-bajnoki 2. Atabek Aziszbekovot hozta neki a sorsolás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.