Egy ukrán parlamenti képviselő a magyar olimpiai arany ellen!

Azután, hogy a 34 éves, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás kedden olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózás 77 kg-os súlycsoportjában, szerdán öccse, a 31 éves, Európa-bajnok és vb-2. Lőrincz Viktor is az aranyéremért lép szőnyegre Tokióban, ő a 87 kg-ban. Magyar testvérpár egyéni sportág egyéni számában ilyen bravúrt még nem ért el! Lőrincz Viktor ellenfele a döntőben a regnáló világbajnok ukrán Zsan Belenjuk lesz, aki nem mellékesen hazájában parlamenti képviselő.

2021. 08. 03. 19:35
Zhan BELENIUK parlament
Zhan Beleniuk (C), Member of Parliament from the political party Servant of the People, during a session of Verkhovna Rada of Ukraine in Kyiv, Ukraine, 29 August 2019 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/NurPhoto/Maxym Marusenko

Azután, hogy a 34 éves, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás kedden olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózás 77 kg-os súlycsoportjában, szerdán öccse, a 31 éves, Európa-bajnok és vb-2. Lőrincz Viktor is az aranyéremért lép szőnyegre Tokióban, ő a 87 kg-ban. Magyar testvérpár egyéni sportág egyéni számában ilyen bravúrt még nem ért el! Lőrincz Viktor ellenfele a döntőben a regnáló világbajnok ukrán Zsan Belenjuk lesz, aki nem mellékesen hazájában parlamenti képviselő.

Lőrincz Tamásnak az olimpiai aranyért a 22 éves, kirgiz Akzsol Mahmudovot kellett legyűrnie, akinek a felnőttek között egy Ázsia-bajnoki cím volt a legjobb eredménye, de Tokióban nagy formában volt, a döntőig tollpiheként dobálta az ellenfeleit. Lőrincz Tamással aztán már nem bírt, versenyzőnk, ha szűken is, de 2-1-re legyőzte, így meglett a magyar birkózósport 20. olimpiai aranya! Szerdán pedig meglehet a 21. is.

más helyzetben van, mint a bátyja volt, az ő döntőbeli ellenfeléről nem mondhatjuk, hogy ismeretlen. A 30 éves ukrán Zsan Belenjuk a Rio de Janeiró-i olimpián ezüstérmes volt, kétszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok. Ő a regnáló világbajnok, s a legutóbbi, 2019-es kazahsztáni, nur-szultáni vb döntőjében éppen Lőrincz Viktort győzte le 2-1-re. Idén áprilisban a varsói Eb-n bronzérmes lett, versenyzőnk viszont itt helyezetlenül zárt. Az első meccsén technikai tussal kikapott a fehérorosz Kiril Maszkevicstől, aki bejutott a döntőbe, így Lőrincz a vigaszágon megpróbálhatott javítani. Nem sikerült neki, az orosz Milad Alirzajevvel 1-1-re végzett, a később szerzett pontja miatt azonban az orosz jutott tovább.

Ám ez a gyengélkedés nem volt váratlan Lőrincztől, több hónapos kihagyás után az év elején kezdte meg a felkészülést; volt egy térdműtétje, s a koronavírus is ledöntötte a lábáról. Júniusban viszont Isztambulban a rangos Vehbi Emre és Hamit Kaplan nemzetközi emlékversenyen megszerzett bronzérmével egyből visszairatkozott az elitbe.

Az olimpián 6-1-re leiskolázta a vb-5. kirgiz Atabek Aziszbekovot, majd jöhetett a revans az olimpiai 3., vb-2. német Denis Kudla ellen. Mint ismert, kettejük öt évvel ezelőtti, Rio de Janeiró-i ötkarikás bronzmérkőzését emlékezetes módon elcsalták a bírók a rivális javára. A csatájuk most 1-1-re végződött, de a később szerzett pontja versenyzőnket juttatta tovább. Az elődöntőben pedig 0-2-ről fordítva 9-2-re verte az Afrika-bajnok, egyiptomi Mohamed Metvallit.

Belenjuk a 16 között 3-1-re nyert a szerb színekben induló, valójában grúz Zurabi Datunasvili ellen, aki az idei Európa-bajnokot, ezután váratlanul megszenvedett az algériai Bachir Sid Azara ellen (1-1), az elődöntőben aztán könnyedén kipipálta a horvát Ivan Hukleket (7-1).

Zsan Belenjuk nagyon kemény ellenfél lesz
Fotó: Europress/AFP/Jack GUEZ

Zsan Belenjuk Kijevben született ukrán édesanyától, ruandai édesapja az afrikai országban a polgárháborúban életét veszítette. Kijevben tanult vadászpilótának, de hazájában lelőtték a gépét. A sportoló soha nem találkozott vele, csak fényképeken látta. Belanjuk bőrszínét illetően egy interjúban úgy fogalmazott: „Afrikában túl világos, Ukrajnában túl sötét vagyok…”

Lőrincz Viktor döntőbeli ellenfele – most kapaszkodjunk meg –, aktív sportolóként parlamenti képviselő, 2019. augusztus 29. óta ott van a Ukrán Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada) 450 képviselője között. Az államfőhöz, Volodimir Zelenszkijhez kötődő Nép Szolgája elnevezésű párt a listás szavazatok 43,13 százalékát szerezte meg, ez a kormánypárt. S hogy Belenjuk milyen komoly tényező, azt jól mutatja, hogy pártja listájának a 10. helyéről került be a Radába, ahol az ifjúsági és sportbizottság első alelnöke. Az olimpia alatt persze szünetelteti a politikusi karrierjét.

Zsan Belenjuk az ukrán parlamnetben – a politikában is otthonosan mozog
Fotó: Europress/AFP/NurPhoto/Maxym Marusenko

– Nem volt egyszerű eljutnom az olimpiai döntőbe, és ezt nemcsak az itteni mérkőzéseimre értem, hanem az olimpiai felkészülésemre is. De erről egyelőre nem szeretnék részleteket megosztani. Nagyon örülök, hogy itt vagyok a döntőben, tudom, hogy Ukrajnában mennyien szurkolnak nekem, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Adja isten, hogy szerdán minden úgy történjen, ahogyan annak lennie kell. Esélyes vagyok, de ezt ki kell tudnom zárni. Mindenesetre érzem a felelősséget, hogy az ukrán emberek aranyérmet várnak tőlem, és nem szeretnék nekik csalódást okozni. Ami az ellenfelemet illeti, már legalább tízszer birkóztunk egymással, és még soha nem kaptam ki tőle, adja isten, hogy holnap is így legyen. Az ellenfelem nagyon szívós és erős versenyző, rá kell hangolódnom, és felelősségteljesen kell hozzáállnom a mérkőzéshez – nyilatkozta az ukrán médiában Zsan Belenjuk.

Utánajártunk, s Lőrincz Viktor még valóban nem győzte le az ukrán világbajnokot. De mint tudjuk, minden sorozat megszakad egyszer…

FRISSÍTÉS!

Sajnos ez a sorozat szerdán nem szakadt meg, Zsan Belenjuk 5-1-re megnyerte a döntőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.