Kéz a kézben, beteljesült a Lőrincz fivérek álma

Lőrincz Tamás (77 kg) után az öccse, Lőrincz Viktor (97 kg) is döntőbe jutott a kötöttfogású birkózók olimpiai versenyében. A testvérek álma, amiről az idősebb Tamás beszélt, tehát beteljesült. Két érem, két ezüst már zsebben, de legyünk telhetetlenek, lehetnek ebből még aranyak is!

2021. 08. 03. 11:57
null
Szerdán a kisebbik Lőruincz testvár birkózik az olimpiai aranyért Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(87 kg) kezdte a magyarok közül az esti programot, amelynek végén akár három érmet is ünnepelhetünk, hiszen a bátyja, (77 kg) úgy 19.50-től az aranyért birkózik a kirgiz Akzsol Mahmudovval, rögtön utána pedig (97 kg) bronzmeccse következik a lengyel Tadeusz Michalikkal.

Lőrincz Viktor a negyeddöntőben a német Denis Kudlakot verte meg, akinek a nevét öt éve megtanulhattuk. Rióban ellene csalták el Lőrincz Viktor bronzmeccsét, s nem csupán a magyar elfogultság mondatja ezt velünk, utóbb bizonyíték is került, de persze ettől az érmet nem kapta meg a magyar birkózó.

A 31 éves magyar sportoló az elődöntőben az egyiptomi Mohamed Metwally ellen lépett szőnyegre. Az ifjabbik Lőrincz fivér – szemben a virtuóz technikájú Tamással – a remek erőnlétéről ismert, ezért is nyilatkozott a negyeddöntő után úgy, hogy az egyiptomi állóképessége nem a legjobb. Ezt a Tatán végzett közös felkészülés során szűrte le. Pedig 25 évével az egyiptomi a fiatalabb.

Fotó: Mirkó István

Lőrincz Viktor egyből hozzálátott Metwally fárasztásához, de aztán elkövetett egy hibát, kibillent az egyensúlyából, mögé kerülésért az egyiptomi kapott két pontot. 2019 magyar vb-ezüstérmese ettől persze nem rettent meg, folytatta a munkát, és a negyedik percben ki is tolta Metwallyt, amiért egy pont járt. 1-2-ről jött a második három perc.

Hamarosan megintették az egyiptomit, ezzel 2-2 lett, de a nagyobb értékű akcióval még ő vezetett. Lőrincz a földharcban megbillentette ellenfelét, de átpörgetni nem tudta. Sebaj, az történt, amit Lőrincz Viktor előre megjósolt. Az utolsó percre nagyon elfáradt az egyiptomi, a magyar szemből megrogyasztotta, egy pillanatra még tusveszély is kialakult, a négy pont így is bőven elég volt a győzelemhez. Először persze végig kellett idegeskedni a videózást, de nem állapítottak meg lábhasználatot a magyar birkózónál.

A maradék másodperceket már rutinosan kibekkelte, sőt kapott is még egy pontot, aztán még kettőt, így 9-2-re nyert, s a bátyjához hasonlóan ott van a döntőben.

Fotó: Mirkó István

Idézzük csak föl, mit mondott Lőrincz Tamás! – Az a vágyam, hogy az olimpián mindketten érmet szerezzünk.

Az álom ezzel beteljesült. Azaz mégsem. Legyünk telhetetlenek. Két ezüst már zsebben, de lehetnek ebből még aranyak is!

Két jó testvér, két jó birkózó

– A meccs elején kicsit bealudtam, meglepett az egyiptomi, ezeket a fogásokat nem csinálta Tatán, de nyugodt maradtam, csináltam tovább, tudtam, hogy képes leszek pontot szerezni, fárasztottam és csak sikerült felőrölnöm – mondta Lőrincz Viktor higgadtan, kiegyensúlyozottan, mintha csak egy hazai csapatbajnokin nyert volna meccset az első fordulóban.

Ennek apropóján megkérdeztem tőle, fel tudja-e idézni Tamás londoni elődöntőjét, amely után a győzelmet talán túl ünnepelte, s emiatt érzelmileg nem volt képes kellőképpen ráhangolódni a döntőre.

– Érdekes, amit mond – gondolkozott el Lőrincz Viktor, de aztán nem adott igazat, legalábbis nem teljes mértékben. – Tamás nyilván nyerni akart, de a koreai ellenfele azon a napon talán verhetetlen volt.

Majd fölelevenítettük kettejük rögös útját Riótól Tokióig. Azt gondolnánk, a 2016-os olimpia után inkább Viktor szorult pátyolgatásra, de ő elárulta, nem így történt.

– Tamás abba akarta hagyni a birkózást, én győzködtem, szó se lehet róla, csinálni kell tovább. Talán ennyivel hozzájárultam ahhoz, hogy most újra döntőben birkózhat. Én meg tavaly voltam mélyponton. Súlyos térdsérüléssel kínlódtam meg is műtöttek, majd a Covid is megcibált. Tamás biztatott, támogatott mindennap, nagyon sokat segített abban, hogy visszanyerjem a formámat – mesélte közös történetüket.

Két jó birkózó. Két jó testvér. És még nincs vége a történetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.