Magyarországi légiósok vitték a szerbeket az elődöntőbe

Magyarországon szereplő légiósai vezérletével nyert Szerbia női kosárlabda-válogatottja a Kína elleni negyeddöntőben. A mezőny legeredményesebb játékosa a soproni Jelena Brooks volt, a szerbek az elődöntőben a nagy esélyes Egyesült Államokkal találkoznak.

Magyar Nemzet
2021. 08. 04. 8:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpia női kosárlabdatornájának van magyar vonatkozású érdekessége, hiszen néhány válogatott vezéregyéniségei magyar klubokban játszanak. Különösen igaz ez az Európa-bajnok Szerbiára, amely szerdán Kína 77-70-es legyőzésével négy közé került. Előzetesen a kínai válogatottat tartották esélyesebbnek, de a szerb csapat már az elején megmutatta, hogy méltó ellenfél: az első negyedet 16–14-re húzta be. A folytatásban jelentősen feljavult a kínaiak támadójátéka, ám így is döntetlen lett a második negyed, és kétpontos szerb előnnyel vonulhattak szünetre a felek. A harmadik játékrészben aztán átvette a vezetést Kína, amely meglépett hét ponttal, s úgy tűnt, innen már megnyeri a meccset. Csakhogy a szerbek egy 11–0-s futással kezdték a záró játékrészt, amelyet végül 16 ponttal nyertek meg és 77–70-re legyőzték ellenfelüket, ezzel ott vannak az elődöntőben.

 

A soproni Jelena Brooks (középen) a korábban ugyancsak soproni Aleksandra Crvendakiccsal (balra) együtt örül az elődöntőbe jutásnak
Fotó: Aris Messinis/AFP

 

A mezőny legeredményesebb játékosa a magyar bajnok Sopron Basket ikonikus kosarasa, az amerikai férje nevét használó Jelena Brooks lett, aki 30 perc 44 másodperc alatt 18 pontot szerzett, az ugyancsak soproni Tina Krajisnik 20 perc 44 másodpercet kapott, és 4 pontja mellett 8 lepattanóval járult hozzá a győzelemhez. Több mint nyolc percet töltött a pályán a szekszárdi Maja Skoric, ő három pontig jutott.

Szerbia dolga roppant nehéz lesz az elődöntőben, mert a torna toronymagas esélyese, az Egyesült Államok áll az útjában. Az amerikai együttes szerdán gond nélkül, 79-55-re győzte le Ausztráliát. A csapat legeredményesebb játékosa a világ legjobb női kosárlabdázójának tartott Breanna Stewart volt 23 ponttal, amelyből húszat az első félidőben szerzett, de tagja a csapatnak a 206 centiméter magas Brittney Griner és a két legenda, Sue Bird, valamint Diana Taurasi is.

Szerda délután lesz még egy magyar vonatkozású negyeddöntő: a soproni Gaby Williamsszel felálló franciák a spanyolokkal játszanak az elődöntőért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.