Mi hozta össze a magyar tornásznőt és a jordán úszót Tokióba tartva?

Szerencsésen megérkezett Tokióba és már az első edzéseken is túl van az olimpia tornaversenyein induló egyetlen magyar sportoló, a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia. A dunaújvárosi versenyző edzőjével, Trenka Jánossal vesz részt az ötkarikás játékokon.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Tornaszövetség2021. 07. 20. 18:35
null
Forrás: Instagram/Kovács Zsófia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még pénteken Tokió felé vette az irányt a DKSE tornásza, és edzője, Trenka János. A páros épségben megérkezett a japán fővárosba, és már az odaúton meglepetés érte őket. Trenka János elmondása szerint a repülőn egy jordán nemzetiségű gyorsúszó mellé kerültek, akinek az édesanyja magyar, így a repülőút sem a monotonitás jegyében telt, magyarul tudtak beszélgetni. A landolás után rögtön tesztelték Kovácsékat, majd a negatív eredményt követően azonnal mehettek az olimpiai faluba, ahol elfoglalhatták szállásukat.

„A tesztet követően azonnal az olimpiai faluba vittek minket. A szállásom nagyon kényelmes, egyelőre egyedül vagyok egy apartmanban. A természetes fény hiányát még szokni kell, mert az ablakom a folyosóra néz, de nem hiszem, hogy nagy probléma lesz vele. Emellett az átálláson is dolgozni kell, tegnap ugyanis éjjel 2 óra körül sikerült csak elaludnom, de remélem, a jövőben ebből nem lesz probléma” –fogalmazott a Magyar Tornaszövetség hírlevelében a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia, aki arra is kitért, mennyire felkészültek a szervezők.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Kovács Zsófia (@zsofikovacs6) által megosztott bejegyzés

–Tény, hogy eddig sosem tapasztalt szigor van, mindenhol kötelező a maszk. Ezzel együtt minden a rendelkezésünkre áll az olimpiai faluban, infopultokat találhatunk, van fodrász, körmös, étterem, lehetőség a vásárlásra. Olyan, mint egy pláza, ahol az ember eltöltheti az idejét, természetesen maszkban. Lenyűgöző bemutatótermek, amelyek a japán kultúra sajátosságait ismertetik. Tényleg elképesztő a szervezés” – tette hozzá a tornász, aki a riói játékok után a második olimpiáján lép a szerekhez.

A maszkviselés mellett a napi tesztelés is a rendezvény velejárója. Trenka János helyszíni beszámolója szerint mindenki megkapja a teszt elvégzéséhez szükséges mintagyűjtő edényt – mindenki saját magának veszi le a nyálmintát –, amit a MOB-irodába kell leadni délután 17 óráig.

Az étkezés tekintetében is elsőrangú a biztonság, állandó a fertőtlenítés, de bőséges választék van, amely önkiszolgáló rendszerrel működik. A maszkhasználat mellett az étkezőhelyiségekben kesztyűviselésére is lehetőség nyílik, így lehet elvenni a lefóliázott evőeszközöket, majd miután a plexivel körülvett bokszokban helyet foglaltak a sportolók, csak ezt követően vehetik le a maszkot.

GPS-alapú nyomkövetés ugyan van, de Trenka szerint nincs rá szükség, hiszen nem mehetnek sehova, az olimpiai falu és a verseny helyszínéül szolgáló létesítmény között ingáznak, ahova a hivatalos transzferrel viszik és hozzák őket. Ha valaki nem hivatalosan hagyja el a falut, akkor már nem engedik vissza.

Ami a szakmai munkát illeti, a megérkezést követően az első napon nem edzettek, azonban hétfőn már egy, kedden pedig két tréning is volt.

– Egyelőre elégedett vagyok Zsófival, jól sikerült az ugrás és a talaj is. Emellett a mai második edzés már a versenyterem bemelegítőtermében volt, szinte a pódiumedzéshez hasonlatos körülményekkel, a felemás korlát kivételével minden szer pódiumon állt. Zsófi erős csoportban van, német, belga és brazil ellenfelekkel, emiatt velük is edz együtt – árulta el a tréner. Hozzátette: a fényviszonyokról még nem esett szó a technikai értekezleten, amely a keddi második edzés időpontjában volt megtartva, zoomon keresztül. Az edző a szerekkel is elégedett.

– Japán szerek vannak, ami jó minőséget jelent. Az érkezőszőnyeg keményebb, mint amit megszoktunk, de ez nem jelent problémát, ugyanis ha Zsófi jól kivitelezi a gyakorlatát, akkor könnyebben bele tud állni az érkezésekbe. Bízom Zsófiban, ha minden jól megy, összejöhet számára a döntő – értékelte az eddigieket a mester.

Ami a további programot illeti, szerdán két újabb edzés vár Európa-bajnoknőnkre. Csütörtökön egy rövid tréning lesz, amikor minden tornász szerenként 16 percet kap. Mindez a megnyitóünnepség miatt van, amelyen Kovácsék nem vesznek részt. Ezután gyógytorna következik, a szakember ugyanis úgy döntött, azokon a napokon, amelyeken nem tudnak kettőt edzeni, gyógytorna kerül a programba. Így volt ez hétfőn is, masszázs pedig mindennap van, pénteken pedig már pódiumedzés lesz

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.