Negro-e a negru? – ez a PSG–Başakşehir meccs botrányának dilemmája

A román társadalomban létező „bujkáló” rasszizmus megnyilvánulása, illetve az erős túlzás közötti szélsőségek közé árazza be a romániai közvélemény Sebastian Colțescu játékvezető kedd esti párizsi „nyelvbotlását”. Mint ismeretes, félbeszakadt és ma este folytatódik a Paris Saint-Germain–Başakşehir Istanbul Bajnokok Ligája-mérkőzés, miután a török küldöttség egyik tagja rasszizmussal vádolta meg a találkozó asszisztens bíróját.

2020. 12. 09. 17:41
Sebastian Colțescu
Prizs, 2020. december 8. Sebastian Coltescu romn negyedik jtkvezet a labdarg Bajnokok Ligja csoportkrnek hatodik, utols forduljban jtszott Paris Saint-Germain-Basaksehir mrkzsen a prizsi Parc des Princes Stadionban 2020. december 8-n. A mrkzs flbeszakadt, mert a kt csapat jtkosai lementek a plyrl, miutn Coltescu rasszistnak vlt kifejezst hasznlt a Basaksehir egyik jtkosra. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az a fekete, ott” – mondta és mutatott Colțescu a török kispadon izgágáskodó Pierre Webóra, miután magához hívta a meccs vezetőbíróját, az ugyancsak román Liviu Hațegant.

Mindez románul úgy hangzott: „Negrul acela.” A „negru” hangzásilag meglehetősen közel esik az angol negróhoz vagy niggerhez, ami ugyebár cseppet sem elfogadott, erőteljesen rasszistának minősülő kifejezés.

Erre ugrott Demba Ba, aki többször is hangoztatva a negro kifejezést, számon kérte a játékvezetőt. Agresszív fellépése miatt a törökök szenegáli csatára is a kiállítás sorsára jutott, a botrány azonban nem akart csillapodni, előbb a törökök, majd a franciák is az öltözőbe vonultak, és jelezték, addig nem térnek vissza, míg Colțescu áll a pálya szélén. Az UEFA-ellenőr végül a mérkőzés mára való elnapolása mellett döntött.

Ő Sebastian Colțescu, aki miatt kirobbant a botrány
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A szerencsétlen történet azóta világméretű dimenziókat kapott, immár nemcsak a játékvezető rasszista hajlamait tárgyalva, hanem Romániára kiterjesztve annak „érvényességét”.

A román sporttelevíziók nem sokkal a botrány kitörése után boncolgatni kezdték az esetet, játékvezetők és játékosok, sportvezetők és véleményvezérek váltották egymást a mikrofonnál. A hivatalos kurzus – például a Román Labdarúgó-szövetség – többnyire elhatárolódott Colțescutól. A román külügyminisztérium ma megváltoztatta hivatalos Facebook-oldalának borítóképét, bár túl sok kreativitást nem pazaroltak az ügyre, egyszerűen átvették a török csapat által kitett rasszizmusellenes képet.

A sors furcsa fintora, hogy a 43 éves játékvezetőnek az UEFA borítékolható döntésétől függetlenül a PSG–Başakşehir meccs volt karrierje utolsó nemzetközi mérkőzése. Októberben ugyanis a Román Játékvezetői Bizottság úgy döntött, az életkorára tekintettel leveszi a FIFA-listáról. Amúgy 26 éves kora, 2003 óta tagja a FIFA-keretnek, bár 2007 és 2013 között kényszerpihenőt tartott, miután a hazai meccseken nyújtott teljesítménye miatt felettesei „jegelték” egy keveset. Összességében a román futball meglehetősen vitatott alakja, aki nemegyszer alázott már meg játékosokat az általa vezetett bajnokikon.

A Gazeta Sporturilor című sportnapilap szociológust is megszólaltatott az ügyben, aki szerint egyértelműen rasszizmus generálta társadalmi megbélyegzés esetével van dolgunk, még ha nem is feltétlenül tudatos módon. A romániai közbeszédben – de talán kiterjeszthetjük a teljes Kelet-Közép-Európára is – amúgy élénken jelen vannak az etnikai jellegű megbélyegzések, leginkább a cigányokra kihegyezve. „Egy 2019-es EU-s tanulmány a románt hozta ki a migránsokkal szemben legkevésbé toleráns uniós nemzetnek, miközben a román diaszpóra ötmillió személyt számlál. Annyira álszentek vagyunk…” – mondta Gelu Duminică szociológus.

Időközben özönlenek a témával kapcsolatos különböző elítélő bejegyzések. A szokványos hangnemű és tartalmú üzenetek mellett kiemelésre érdemes Franciaország román származású sportminisztere, az egykori úszó Roxana Mărăcineanu bejegyzése: „Ezen az estén a sportolók történelmi jelentőségű választ adtak egy elfogadhatatlannak ítélt viselkedésmódra. A vizsgálat eredményétől függetlenül üdvözlöm a sportolói szolidaritás eme megnyilvánulását.”

Természetesen olyanok is bőven akadnak, akik – bár sajnálatosnak minősítik Colțescu megnyilvánulását – erősen eltúlzottnak tartják a fejleményeket. „Tudják, hányszor cigányoznak le bennünket Nyugaton büntetlenül?” – érvelt Ciprian Marica korábbi sokszoros román válogatott játékos. Egy dologban azonban mindenki egyetért: Románia arculatán súlyos folt esett. Egy másikban viszont megoszlanak a vélemények: folytathatja-e ezek után romániai pályafutását a játékvezető? És ez azért elgondolkodtató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.