Nehéz, de nem reménytelen – ez kell a magyar csodához

Női kézilabda-válogatottunk három vereséggel kezdett az olimpián, elvesztette mindkét kezdő irányítóját, de még mindig van esélye továbbjutni a csoportból. A csoda kategóriába tartozna, ha a viharvert csapatnak sikerülne a bravúr.

Magyar Nemzet
2021. 07. 30. 11:35
null
Lukács Viktóriára eddig meccsen lehetett számítani Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön az orosz csapat elleni vereséggel eldőlt, hogy a magyar női kézilabda-válogatott még mindig pont nélkül áll a tokiói olimpián, így győzelmi kényszerben játssza le a két utolsó mérkőzését a tokiói olimpián. Amennyiben Elek Gábor csapata legyőzte volna az oroszokat, a hátralevő két mérkőzésből elég lett volna csak egyet megnyernie, hiszen ideális esetben négy ponttal tovább lehet jutni a csoportból.

Szöllősi-Zácsik Szandra játéka is hagy némi kívánni valót maga után
Fotó: Mirkó István

Mivel az oroszok ellen nem sikerült begyűjteni a két pontot, értelemszerűen a hátralevő két meccsen, Spanyolország és Svédország ellen lehet kiharcolni a továbbjutást. A helyzet sajnos nem ilyen egyszerű: a spanyolok és a svédek esetleges legyőzése önmagában nem ér továbbjutást. Mindeközben azért is szurkolnunk kell, hogy a jelenleg három ponttal álló, Franciaország, Orosz csapat, Brazília trió közül legfeljebb egy fejezze be négy vagy annál több ponttal a csoportkört. Erre azért van szükség, mert pontazonosság esetén az egymás elleni meccsek eredményei döntenek, s ez nem kedvez a magyar válogatottnak.

Szombaton Brazília a csoport élén álló Svédországgal, Franciaország az orosz csapattal játszik. A remélt továbbjutás érdekében a svéd győzelem lenne leginkább megfelelő, s akkor járnánk jól, ha a másik találkozón nem döntetlen lenne a végeredmény. Amennyiben mindkét feltétel teljesül, úgy Brazília és Franciaország vagy az orosz csapat is három-három ponttal állna a záró forduló előtt.

Kovacsics Anikóra már nem számíthatunk
Fotó: Mirkó István

Kedden a még veretlen svédek reménybeli legyőzése mellett a csoport másik két találkozójára is figyelnünk kell. A Franciaország–Brazília mérkőzésen a francia győzelem segíthetne, persze csak abban az esetben, ha szombaton a papírformának megfelelően a svédek legyőznék a brazilokat. Azaz, két brazil vereség esetén a dél-amerikaiak nem szerezhetnek többet három pontnál.

Az Orosz csapat–Spanyolország találkozó lehetséges kimenetelei közül nekünk a spanyol győzelem lenne a legjobb. Így az oroszoknak sem lenne háromnál több pontja, persze ehhez nem ártana, ha szombaton vereséget szenvednének a franciáktól.

Minden számolgatás teljesen felesleges, ha a két irányítóját, Kovacsics Anikót és Szucsánszki Zitát sérülés miatt elveszítő magyar válogatott holnap nem tudja legyőzni Spanyolországot az utolsó előtti csoportmérkőzésén.

A B csoport állása:

1. Svédország 3 2 1 – 95–76 +19 5

2. Spanyolország 3 2 – 1 79–79 0 4

3. Brazília 3 1 1 1 80–78 +2 3

4. Franciaország 3 1 1 1 83–85 –2 3

5. Orosz csapat 3 1 1 1 86–91 –5 3

6. Magyar 3 – – 3 87–101 –14 0

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.