Arany és ezüstök – ez történt csütörtökön a magyarokkal az olimpián

Folyamatosan frissülő hírösszefoglaló a magyar sportolók eredményeiről a tokiói olimpia csütörtöki napján. Megszületett hazánk ötödik aranyérme az ötkarikás játékokon a kajakos Tótka Sándor jóvoltából, de Csipes Tamara és a nyílt vízi úszó Rasovszky Kristóf is dobogóra állt.

Magyar Nemzet
2021. 08. 05. 6:25
null
Tokio 20210805 kajak kenu verseny Sea Forest versenyhelyszín Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Tótka Sándor Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport

Folyamatosan frissülő hírösszefoglaló a magyar sportolók eredményeiről a tokiói olimpia csütörtöki napján. Megszületett hazánk ötödik aranyérme az ötkarikás játékokon a kajakos Tótka Sándor jóvoltából, de Csipes Tamara és a nyílt vízi úszó Rasovszky Kristóf is dobogóra állt.

KAJAK-KENU

  • és Csizmadia Kolos is futamgyőzelemmel jutott be a döntőbe a kajak egyesek 200 méteres versenyében, majd a finálét Tótka meg is nyerte, megszerezve Magyarország ötödik aranyérmét Tokióban. Csizmadia a negyedik helyen végzett.
  • A kétszeres címvédő valamint is magabiztosan, futamgyőzelemmel jutott be a döntőbe a kajak egyesek 500 méteres versenyében. A fináléban Csipes a második helyen végzett, s ezzel a négyes tagjaként szerzett riói aranya után az első egyéni olimpiai dobogóját szerezte meg. Kozák negyedik lett.
  • A Nádas Bence, duó bejutott a nyolcas fináléba a kajak kettesek 1000 méteres versenyében. A döntőben harcban voltak a dobogóért, végül a negyedik helyen értek célba.
  • Takács Kincső és Balla Virág is a B döntőbe kvalifikálta magát a kenu egyesek 200 méteres versenyében. Balla meg is nyerte a B finálét, ezzel a kilencedik helyen zárta az olimpiát. Takács a futamban hatodik, összesítésben 14. lett.
  • A kajakos arany és ezüst mellett három negyedik hely a nap magyar mérlege. Telhetetlenek vagyunk, ha azt mondjuk, igazán lehetett volna még egy bronz is?

  • Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

     

    ÚSZÁS

  • ezüstérmes lett a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyszámában, s ezzel Risztov Éva 2012-es bajnoki címe után a második magyar ötkarikás dobogós helyezést érte el a szakágban.
  • Kellett a Hévízen, harmincnégy Celsius-fokos vízben leúszott több száz kilométer a sikerhez, hiszen nagyon meleg volt a víz Tokióban, de Rasovszky „nem főtt meg”. Nyilatkozata itt olvasható.
  • Bizarr sztori is kerekedett Rasovszky sikeréből: a franciák egy szörnyhöz hasonlították a magyar úszót.

  • Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

    ÖTTUSA

  • Az idén világbajnoki bronzérmes és a 2016-ban egyéni világbajnok Kovács Sarolta holtversenyben a hatodik helyen zárta a rangsoroló körvívást a 36 fős mezőnyben. Mindketten 20 győzelmet és 15 vereséget számláltak, s 220 pontot szereztek. Az éllovas Annika Schleuét leszámítva nem jelentős a hátrány, a német 274 pontot érő 29 sikeres asszóval komoly előnyt alakított ki magának, a második helyet elfoglaló dél-koreai Kim Sze Hi viszont csak 24 pontra van a magyaroktól. Pénteken folytatódik a verseny.
  • A férfiak körvívásában a júniusi világbajnokságon aranyérmes 20 ellenfelét legyőzte, miközben 15-től kapott ki, és 220 pontjával tizedik lett. Kasza Róbert épp fordított aránnyal, 15 győzelemmel és 20 vereséggel zárt, így a 27. helyen végzett a 36 fős mezőnyben 190 ponttal. A verseny java még hátravan, folytatás szombaton.
  • VÍZILABDA

  • A női torna első elődöntőjében az Egyesült Államok 15-11-re legyőzte Oroszországot, ezzel eldőlt, hogy a spanyolok elleni elődöntőre készülő magyar válogatott ellenfele a fináléban az amerikai, a bronzmeccsen az orosz csapat lenne.
  • Az előző három olimpiához hasonlóan a magyar női vízilabda-válogatott Tokióban sem jutott be a döntőbe, miután 8-6-ra elvesztette a Spanyolország elleni elődöntőt. Így tehát a bronzmeccs vár a lányokra az oroszok ellen szombaton.
  • Még mindig van remény az éremre női vízilabdában Fotó: MTI/Illyés Tibor

    ATLÉTIKA

  • A hétpróbázó Krizsán Xénia távolugrásban folytatta szereplését. Az első kísérlete érvénytelen volt, másodikra 5,72 métert ért el, majd 5,88 méterrel zárt, amiért 813 pontot kapott. Egy vetélytársát tudta megelőzni, pedig ebben a számban 6,41 méter az idei legjobbja, egyben az egyéni csúcsa, ami az ötödik legjobb a mezőnyben. Krizsán a 19. helyről várta a napot, jelenleg 4424 ponttal a huszadik, azaz utolsó volt a még versenyben lévők között.
  • Következett a gerelyhajítás, amelyben Krizsán 50,59 méterrel kezdett, másodjára is ugyanekkorát dobott, a harmadik kísérlete pedig 49,48 méter volt. Ezzel 872 pontot gyűjtött, és összesítésben 5296 ponttal feljött a 15. helyre.
  • Krizsán Xénia kiváló 800 méteres futással – amit megnyert –, két helyet előrelépve a 13. helyen zárta a hétpróbát.
  • Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.