Egy magyar tinilány nagy bravúrja a budapesti cselgáncs-vb-n

A 19 éves Özbas Szofi várakozáson felül hetedikként zárt a budapesti cselgáncs-világbajnokságon, a női 63 kilogrammos súlycsoportban kijutott a tokiói olimpiára, s immár Ungvári Attila kvótája is hivatalosnak tekinthető a férfi 81 kg-ban.

Magyar Nemzet
2021. 06. 09. 16:18
ZBAS Szofi
Budapest, 2021. június 9. Özbas Szofi (kékben) és a holland Juul Franssen küzdelme a nõk 63 kg-os súlycsoportjában az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2021. június 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vb mai napján négy versenyzőnk volt érdekelt: a férfiaknál a 81 kilogrammos súlycsoport 77 fős mezőnyében Ungvári Attila és Tóth Benedek lépett szőnyegre a Papp László Budapest Sportarénában, a női 63 kg-ban pedig a 43 induló között ott volt Özbas Szofi és Varga Brigitta is.

Ungvári Attila bő egy hónapja hatalmas bravúrral megnyerte a kazanyi Grand Slam-versenyt, hat győzelmet aratva kaparintotta meg az aranyérmet. Ezzel az olimpiai kvalifikációs sorozatban súlycsoportjában a rangsor 19. helyére ugrott, s be is biztosította a kvótáját, a pontversenyt záró hazai vb-n nem kellett izgulnia a tokiói részvételét illetően. A sorsolással pechje volt, mert az első meccsén a 32 közé jutásért kifogta a regnáló olimpiai bajnok Haszan Halmurzajevet; ám az orosz az utóbbi időben nem villogott a versenyein – a világranglistán is csak a 16. –, így bizakodva vártuk az összecsapást. Ungvári aktívabban kezdett, tudta, hogy ellenfele bal kezére kell figyelnie, ezt szépen lefogta. Négy perc alatt nem láttunk érvényes akciót, így jött az aranypontig tartó hosszabbítás, amibe két-két intéssel mentek bele a felek. A ráadásban sajnos honfitársunk megkapta a harmadikat kilépésért, így leléptetéssel veszített – ebben a meccsben bizony sokkal több volt.

– Nem fogom a sorsolásra, hogy ilyen gyorsan kiestem. A kazanyi Grand Slamen borzasztó sorsolásom volt, mégis megnyertem, de az is megesett már velem, hogy jó sorsolásom volt, és nem tudtam élni vele. Csak az a jó sorsolás, amin végig is tud menni az ember. Az orosz nem véletlenül nyert olimpiát, a legjobbak között van, de sajnálom, hogy nem tudtam jobban megerőltetni magam ellene – nyilatkozott Ungvári Attila az M4 Sport kamerája előtt.

Az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes, húszéves Tóth Benedek a 32 közé jutásért karfeszítéssel verte a kongói Cedrick Kalongát, a következő körben azonban már nem bírt a világranglista-vezető belga Matthias Casséval. Mindenesetre nem adta olcsón a bőrét, hosszabbításra késztette riválisát, aki nem is tudott akciót csinálni rajta, azzal nyert, hogy versenyzőnket háromszor megintették.

– Úgy érzem, hogy első világbajnokságomon helytálltam, és annak is örülök, hogy a világranglista-vezető nem tudott eldobni. Még sokat kell fejlődnöm, az erőt illetően mindenképpen – jegyezte meg Tóth Benedek.

A nőknél a 19 éves, ifjúsági világbajnok Varga Brigitta a 32 közé jutásért a vele egykorú román Florentina Ivanescuval csapott össze. Jól kezdett, bő fél perc elteltével hanyatt vetődve a szőnyegre vitte ellenfelét, vazaarival vezetett, ám 46 másodperccel a vége előtt Ivanescu egy válldobásra ippont kapott, így ő nyert.

Az ugyancsak 19 éves, U23-as Eb-aranyérmes, junior világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi – aki a vb előtt 27.-ként még éppen olimpiai kvótás helyen állt a világranglistán – a 32 között a kétszeres vb-bronzérmes, 31 éves holland Juul Franssennel találta magát szemben. Nem mondhatjuk, hogy ellenfele már leszálló ágban van, hiszen a vb-bronzait 2018-ban és 2019-ben szerezte, s a világranglista tizedik helyezettjeként érkezett Budapestre. Ráadásul a vb számára nagy téttel bírt, mert honfitársa, Sanne Vermeer a világranglista hetedikjeként kezdte a vb-t, Tokióban pedig csak egyikük indulhat. Nos, úgy tűnik, hogy Özbas Szofi megoldotta a hollandok válogatási gondjait, mert azután, hogy megúszott egy karfeszítést, a hosszabbításból fenékre ültette, majd hanyatt döntötte Franssent, amire a bíró videózás után vazaarit ítélt, így a magyar tinédzser jutott be a nyolcaddöntőbe.

Kicsi a bors, de erős: Özbas Szofi elbánt a rutinos holland Juul Franssennel
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kvalifikációt nézve pedig a riválisai eredményei is kedvezően alakultak számára, így a nyolc közé jutásért Özbas Szofi már biztos tokiói indulóként léphetett szőnyegre a mongol Gankhaich Bold ellen. S felőrölte a világranglistán 21. helyezett, 26 éves ellenfelét, aki a hosszabbításban szinte már a fülén is vette a levegőt, abszolút jogosan kapta meg a harmadik intését.

A Békés Megyei Kano JSE versenyzője a negyeddöntőben is irányított a venezuelaiak négyszeres kontinensbajnoki érmese, a 27 éves Anriquelis Barrios (a világranglista 13. helyezettje) ellen, de a dél-amerikai dzsúdós egy kontrából vezetést szerzett, s a vazaaris hátrányt Özbasnak már nem sikerült ledolgoznia. A vigaszágon újabb nagyágyú állt szemben vele, a brazilok olimpiai bajnoki bronzérmese, a 33 éves Ketleyn Quadros (9.). A dél-amerikai kontinensbajnok tavaly és az idén is kénytelen volt már kapitulálni versenyzőnkkel szemben, ezúttal azonban ő volt a jobb, egy dobás utáni leszorítással vetett véget a mérkőzésnek. Özbas Szofitól azonban első felnőtt-világbajnokságán a hetedik hely is nagyon szép eredmény, le a kalappal előtte!

– A fizikai felkészülésem nem úgy sikerült erre a világbajnokságra, ahogyan szerettem volna, sok minden összejött, a koronavírust is elkaptam, így ki kellett hagynom edzőtáborokat. A fő feladatom az olimpiai kvótám megerősítése volt, az első nyert mérkőzésemmel ez meg is történt. Úgy gondolom, pozitív érzésekkel zárhatom a világbajnokságot – nyilatkozta Özbas Szofi.

Válogatottunk Csernoviczki Éva (48 kg), Pupp Réka (52 kg), (57 kg), Özbas Szofi (63 kg) és Ungvári Attila (73 kg) révén öt olimpiai kvótánál tart, de a csütörtökön a férfi 90 kg-ban szőnyegre lépő is tokiói indulónak tekinthető, a világranglistán ő a legmagasabban jegyzett magyar dzsúdós, kategóriájában a negyedik helyen áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.