Péni István nem ezt várta, be kellett érnie az ötödik hellyel

Péni István az ötödik helyen végzett a férfi légpuskások versenyében vasárnap a tokiói olimpián. A 24 éves sportlövő az alapversenyből a hetedik helyen jutott be a kieséses rendszerű fináléba.

Magyar Nemzet
2021. 07. 25. 9:01
PNI Istvn
Tokió, 2021. július 25. Az ötödik helyezett Péni István a férfi légpuska 10 méteres versenyszám döntõjében a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a tokiói Aszaka Lõtéren 2021. július 25-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sportlövészetben a férfi légpuskások számában két versenyzőnkért, Péni Istvánért és Pekler Zalánért szoríthattunk, s a kétszeres Európa-bajnok, világranglista-vezető Péni a 60 lövéses alapversenyből a hetedik helyen jutott be a nyolcas döntőbe. Az első sorozatban becsúszott egy kilences neki, de mellette több erős tízes is, így rögtön az élmezőnyben kezdett. A folytatásban feljött a második helyre is, ezt a pozícióját a negyedik sorozat után is tartotta. Az utolsók lövések között megint akadt egy kilencese, így visszacsúszott a hetedik helyre. Többen viszont már nem kerültek elé, így a 629,4-s alapversenyes eredménye nyolcas döntőt ért. Pekler Zalán Pénihez képest nagyobb tempóban kezdett, mi több, a 47 fős mezőnyből ő volt az egyik leggyorsabban haladó lövő. Ám kevésbé pontosan célzott, s végül 621,1 körrel a 39. helyen zárt a 47 fős mezőnyben.

A döntőben a kieséses rendszerű lebonyolításban mindenki tiszta lappal indult, és az első ötös sorozatban Péni István két lövés utána az élre állt, jobban nem is kezdhetett volna. Sőt öt lövés után is ő vezetett 52,3 körrel. A második ötös széria elején sajnos 9,8-cal nyitott, de 10,6-tal zárt, tíz lövés után a 103,6-tal holtversenyben a negyedik volt. Ekkor még senki sem köszönt el, az izgalmak ezután kezdődtek, mert a következő lövés után valakinek búcsúznia kellett, és ez az előző olimpián bronzérmes orosz Maszlennyikov lett. Péni 10,2-t lőtt, ezzel a hatodik helyre került. Jött a folytatás, Péni 10,5-öt ért el, feljött az ötödik helyre, ezután a 10,0-nak nagyon nem örültünk, a szlovák Jany pedig a hetedik helyen kiszállt a versenyből. Péni az ötödik helyen állt, ami bizony „veszélyes” pozíció volt. Versenyzőnk újabb lövése 10,5 lett, a hatodik helyre került, egy tizedre volt a „bennmaradástól”, s 10,4-gyel is versenyben maradt, mert az amerikai Kozeniesly 9,9-cel mellé durrantott. Európa-bajnokunk az ötödik volt, és két lövés alatt hattizedes hátrányt kellett volna ledolgoznia. Ehhez a 10,3 és a is 10,8 kevés volt, mert a török Akgun keze nem remegett meg. Péni István így az ötödik helyen zárt, csalódottan lépett ki a lőállásból.

A verseny előtt azt mondta, hogy ha bejut a döntőbe, akkor nem tudja elképzelni, hogy ne nyerjen érmet – ám ez történt meg. Ezzel együtt a földkerekség ötödik legjobbja lett, ami mindenképpen dicséretes eredmény.

Péni István nem volt boldog az ötödik helye után
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Péni István: – Volt két kilences az alapversenyben, illetve egy a döntőben is, de nem tört meg. Végig abban a tudatállapotban versenyeztem, ami egy nagy sikerhez szükséges. Én mindig többet szeretnék, örültem volna egy éremnek, de van még hátra két versenyszám. A döntőben volt pár kisebb tízes, ami megbüntetett. Amikor pedig végre jött a 10,8-es lövés, akkor számomra be is fejeződött a verseny. Az alapversenyben ugyanazt a 629 körös eredményt lőttem, mint a két Európa-bajnoki aranyérmemnél. Nem lehetek elégedetlen a teljesítményemmel. Nagyon erős mezőny volt, és ilyen erős döntőben talán még nem is versenyeztem. Itt egy hajszál választja el az embert az éremtől. Pozitív vagyok, és a célok mit sem változtak.

Kissné Oroszi Edit edző: – Van hiányérzet, de örülök István ötödik helyének. Az alapversenyt szépen megcsinálta, a döntőben a nagy tízesek nem jöttek. Ezért az ötödik helyért is nagyon sokat dolgoztunk, és ebben a kiegyensúlyozott mezőnyben ez az ötödik hely is kiváló eredmény.

Férfi légpuska:

1. William Shaner (Egyesült Államok) 251,6 kör

2. Seng Li-hao (Kína) 250,9

3. Jang Hao-zsan (Kína) 229,4

... 5. Péni István 186,5

... 39. Pekler Zalán 621,1 kör (az alapversenyben)

[relatedArticles

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.