Rácz László: A Dinamo Kijev esélyesebb a Ferencvárosnál

A kárpátaljai magyar, a szovjet válogatottal 1988-ban Eb-ezüstérmet nyert korábbi középpályás, Rácz László pályafutása nagy részét a Dinamo Kijevnél töltötte, 1986-ban Kupagyőztesek Európa Kupáját nyert Ukrajna legnépszerűbb csapatával. Karrierje utolsó szezonjában a Ferencvárosban futballozott, a magyar bajnoknál töltött időszakra is szívesen emlékszik. Rácz megemeli a kalapját Szergej Rebrov magyarországi munkássága előtt, és méltatja a Dinamo román edzőjét, Mircea Lucescut. A szerdai Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen valamivel esélyesebbnek tartja a Dinamót.

2020. 10. 26. 7:30
null
Mindkét klubhoz kötődik a kárpátaljai legenda Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerda este Ferencváros–Dinamo Kijev mérkőzést játszanak a Bajnokok Ligájában. Hova húz a szíve?

– Jaj, de nehezet kérdez! Pályafutásom jelentős részét Kijevben töltöttem, rengeteg kellemes emlék fűz a Dinamóhoz: KEK-et nyertünk 1986-ban, egy év múlva elődöntőt játszottunk a BEK-ben. Hogy is mondjam? A Dinamo Kijev az ukrán Fradi. A Ferencvárosnál is eltöltöttem egy szép szezont, bajnokságot nyertünk, a mai napig fel tudom idézni a Győr elleni 6-1-es győzelmet, és szívesen emlékszem a ZTE ellen szerzett gólomra, ami nem osztott, nem szorzott. 7-0-ra nyertünk az Üllői úton. A fanatikus szurkolótáborra és a kiváló hangulatra mindig szívesen gondolok vissza. Szóval, a kérdésére a válasz: mindkét klubhoz kötődöm, nem akarok különbséget tenni a kettő között.

Mindkét klubhoz kötődik a kárpátaljai legenda
Fotó: Nemzeti Sport

– És mit gondol a szerda esti esélyekről?

– Kicsit esélyesebbnek tartom a Dinamót, 60-40 vagy 55-45 arányban feléjük billen a mérleg nyelve, elsősorban a nemzetközi tapasztalat miatt. Hozzáteszem, megemelem a kalapom Szergej Rebrov magyarországi munkássága előtt: nagyon jól összerakta a Ferencvárost, a Fradi gyors támadói különösen veszélyesek. Úgy vettem észre, Rebrov inkább a külföldi játékosokat helyezi előtérbe, a korábbi edzők, például Thomas Doll több magyar labdarúgónak adott lehetőséget. Rebrov viszont hozza az eredményeket, és ez mindent felülír.

– Említette a külföldieket, Igor Haratin és Alekszandr Zubkov személyében két ukrán válogatott futballista erősíti a Ferencvárost. Foglalkozik ezzel az ukrán szaksajtó a meccs előtt?

– Volt szó róluk, de nem szenteltek nekik különösebben nagy terjedelmet. Inkább a gyors támadókkal vannak elfoglalva az ukránok, és persze Szergej Rebrovval. De ez érthető: Rebrov a Dinamo Kijevben futott be, ha valaki, akkor ő igazán jól ismeri a klubot, s amilyen alapos, taktikailag felkészült edző, már biztos kigondolta a helyes taktikát a korábbi csapata ellen. Hangsúlyozom, Rebrov irányítása alatt rengeteget fejlődött a Fradi. Nekem nagyon tetszik a játékosok hozzáállása, minden labdarúgó tudja a rá osztott feladatot, ez egyértelműen látszik a televízión keresztül is.

Mikola Saparenko tavaly a Stamford Bridge-en futballozott a Chelsea elleni Európa-liga nyolcaddöntő mérkőzésen
Fotó: Eddie Keogh/Reuters

– Látta a Ferencváros Barcelona elleni mérkőzését?

– Sajnos nem, csak az eredményt tudom. A Dinamo Kijev–Juventus találkozót viszont végignéztem. Érdekes meccs volt: az első húsz perc alapján nehezen lehetett volna megmondani, hogy melyik csapat játszik az ukrán és melyik az olasz bajnokságban. Később a Juventus kihasznált két helyzetet, de a Dinamo nem vallott szégyent.

A 21 éves Vitalij Mikolenko az előző szezonban gólt szerzett az FF Malmö elleni Európa-liga találkozón
Fotó: Arnd Wiegmann/Reuters

– Jó ötlet volt a Dinamótól leszerződtetni a híres román edzőt, a Sahtar Doneckhez ezer szállal kötődő Mircea Lucescut?

– Ennél jobb dolog nem is történhetett volna a Dinamóval! Valerij Lobanovszkij óta nem láttam ilyen szakembert, aki így tudta motiválni a fiatalokat. Mikola Saparenko személyében megtalálta azt a játékost, akire fiatal kora ellenére komoly feladatokat bízhat. A 22 éves középpályás gólt lő és gólpasszokat ad, rá nagyon oda kell figyelnie a Ferencváros védőinek. A csatárok közül Benjamin Verbičet emelném ki. Hátul sem áll rosszul a Dinamo: a 21 éves Vitalij Mikolenko a bal oldalon és középen is bevethető, már a válogatottban is bemutatkozott. Csakúgy mint a kapus, Georgij Buscsan, aki a posztriválisai sérülésének, betegségének köszönhette az esélyt. Franciaország ellen kapott egy csomó gólt (7-1-re nyert a világbajnok a Nemzetek Ligája-mérkőzésen – a szerk.), de ha nem ő véd, akkor sokkal nagyobb lehetett volna a különbség. Minőségi játékosokat tud bevetni a Dinamo. Fel van adva a lecke a Fradinak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.