Katasztrófát kiáltanak a franciák, legyőzték az óriásukat + videó

Volt már néhány hatalmas meglepetés a tokiói olimpián, és ebbe a felsorolásba most beírhattunk egy újabbat: a cselgáncstornán férfi nehézsúlyban a negyeddöntőben kikapott a kétszeres olimpiai bajnok, tízszeres vb-győztes francia Teddy Riner.

2021. 07. 30. 8:21
OLYMPIC GAMES - TOKYO 2020 - JUDO - 20210730
Teddy Riner (Fra) fights and looses against Tamerlan Bashaev (ROC) in men's Judo quarterfinal +100kg category during the Olympic Games Tokyo 2020, at Nippon Budokan, on July 30, 2021, in Tokyo, Japan, Photo Philippe Millereau / KMSP (Photo by MILLEREAU Philippe / KMSP / KMSP via AFP) Fotó: MILLEREAU Philippe / KMSP / KMSP via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciák 32 esztendős, 204 centi magas, 140 kilós emberhegyét a nyolc között az orosz Tamerlan Basajev győzte le aranyponttal, a hosszabbításban szőnyegre vitte a nála jóval termetesebb, a sportágban legendának számító ellenfelét. Alig telt el fél perc telt el a ráadásból, amikor Riner meghúzta maga felé ellenfelét, de óvatlan volt, Basajev pedig jó ütemben rátolt az instabilan álló franciára, aki – rajta az orosszal – az oldalára zuhant. Volt egy kis videózás, utána azonban megadták a vazarit Basajev akciójára, amivel eldőlt a csata.

A 25 éves Basajev júniusban ezüstérmes volt a budapesti vb-n, ott a döntőben a japán Kaguera Kokorótól kapott ki. (A vb-n Riner nem indult.)

Teddy Riner nagy álma nem teljesül Tokióban
Fotó: Millereau Philippe / KMSP / KMSP via AFP

Teddy Riner három olimpián szerepelt eddig, Pekingben (2008) bronzérmet szerzett, Londonban (2012) és Rio de Janeiróban (2016) pedig a dobogó legfelső fokára állhatott. Idén csak a dohai World Masters-viadalon indult, ahol mind az öt meccsét megnyerve aranyérmes lett – ez a verseny január közepén volt, azóta Riner csak a felkészülésre koncentrált, ezért hagyta ki a budapesti vb-t is.

Riner 2020-ban is csak egyetlen tornán szerepelt, a párizsi Grand Slamen, amelyen nagy meglepetésre kiesett a nyolcaddöntőben, az akkor 24 éves, említett Kaguera győzte le, a hosszabbításban egy belső combdobást megkontrázva földre vitte az óriást. Ez volt Teddy Riner első veresége egy évtized után, mialatt százötvennégy párharcot nyert meg egymás után! Riner azon a tornán nem volt formában, az első fordulóban az akkor még 18 éves Sipőcz Richárd is hosszabbításra kényszerítette. (Sipőcz nem jutott ki az olimpiára.) 2020-ban amúgy Riner októberben Brestben a francia csapatbajnokságon is kikapott, a Paris Saint-Germain színeiben lépett tatamira, és egy klasszisnak jóindulattal sem nevezhető honfitársa, Joseph Terhec fricskázta meg. Az döntött, hogy a passzív Riner megkapta a harmadik intését is, ezzel a PSG is elbukta az aranyat.

A sportág nagy alakja azonban idén a dohai Masters-torna megnyerésével helyreállította a renoméját, Tokióba pedig azért utazott, hogy megszerezze a harmadik olimpiai aranyát. A cselgáncssport történelmében ilyen triplázás csak egy dzsúdósnak jött össze: a japán Nomura Tadahiro 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben diadalmaskodott a férfiak 60 kg-os súlycsoportjában.

Riner tehát nem tudta követni, Tokióban a nyolc között Basajev legyőzte; ami a franciák számára katasztrófa, ezt az Eurosport francia nyelvű adásában is jól hallhatjuk. Riner a vigaszágon aztán a bronzérmet megszerezte. S ennek is örült, a bronzmeccs után négy ujjával mutatta, hogy már négy érme van az ötkarikás játékokról.

Ez pedig a nap szenzációja:

Az olimpiai bajnok a cseh Lukas Krpalek lett, aki öt éve Rióban a 100 kg-ban győzött, most pedig a +100 kg-os kategória fináléjában ipponnal verte a grúz Guram Tusisvilit. Mit tesz a sors, Basajevnek bronz jutott – az elődöntőben kikapott a grúztól –, így a dobogó harmadik fokán együtt áll Riner-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.