Reagált a főszereplő az olimpia nagy drámájának gyógyszerügyére

A tornasport élő legendájaként érkezett Tokióba Simone Biles, ám az olimpia egyik legnagyobb drámája lett a szerepléséből. Pontosabban a nem szerepléséből, ugyanis sorra lépett vissza a számaitól lelki okok miatt. Végül szerzett egy arannyal felérő bronzérmet, de beszélt a pánik miatt érzett hányingerről is. Egy feltételezés szerint a japán hatóságok nem engedték be az országba a mentálisan összezuhanó klasszis figyelemzavarra szedett orvosságát. Erre is reagált a főszereplő.

2021. 08. 04. 11:13
BILES, Simone
Tokió, 2021. augusztus 3. Az amerikai Simone Biles gerendagyakorlatára készül az edzõje, Cecile Landi (j) mellett a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia nõi tornászbajnoksága szerenkénti döntõjében az Ariake Tornaközpontban 2021. augusztus 3-án. MTI/AP/Morry Gash Fotó: Morry Gash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azoknak, akik csak a közösségi médián keresztül ítélkeznek és írják ezeket a bántó dolgokat: srácok, fogalmatok sincs, miről beszéltek – üzente azokra a vádakra reagálva, hogy a visszalépései mögött meghúzódó valódi ok a felkészültségének hiánya volt.

Ez egyébként már csak azért is tévesnek tetsző feltételezés, mert Biles májusban például sportági történelmet írt azzal, hogy első nőként teljesítette a Jurcsenko, dupla szaltó bicskamozdulattal elnevezésű ugrást. Erre korábban csak férfiak vállalkoztak, és a veszélyessége miatt tudatosan pontozzák alul, hogy minél kevesebben próbálkozzanak vele.

Simone Biles arcára minden rá van írva Fotó: MTI/AP/Ashley Landis

Biles megcsinálta, de nem csak ezért élő legenda. A 25 világbajnoki érmével, közte 19 aranyával minden idők legsikeresebb tornásza nemtől függetlenül, a 2016-os riói olimpián pedig négy arany és egy bronz volt a mérlege.

Tokióban hasonló sikersorozatot vártak tőle, ám a csapatverseny döntője közben visszalépett. Az első hírek sérülésről szóltak, de hamar kiderült, lelki okok miatt fejezte be idő előtt a szereplését, amelynek az lett a következménye, hogy az Egyesült Államok nem tudta megvédeni a riói bajnoki címét, csak ezüstérmes lett az oroszok mögött.

Ezt követték a további visszalépések: Biles ugyancsak mentális problémára hivatkozva maradt távol az egyéni összetett, az ugrás, a felemás korlát és a talaj döntőjétől is. Végül gerendán elindult, de erről is olyan későn döntött, hogy az amerikai csapat csaknem kicsúszott a regisztrációs határidőből.

Simone Biles (lelki) erejét bizonyítja, hogy mindezek után Tokióból sem távozik egyéni érem nélkül, gerendán – Rióhoz hasonlóan – harmadik lett tegnap. Ez kétségkívül nem pályafutása legnagyobb sikere, mégis szebben csillog ez a bronz sok más aranyánál.

– Nem számítottam győzelemre, önmagában az, hogy volt még egy lehetőségem részt venni ezen az olimpián, a világot jelentette számomra – árulta el Biles a verseny után.

A bronzot érő gerendagyakorlat végén azért mosolyogni is tudott Fotó: MTI/AP/Ashley Landis

Korábban elmondta a visszalépései után, hogy a sportolók is emberek, és néha muszáj óvatosnak lenni, mert az olimpián könnyen sérülés lehet a vége annak, ha butaságot csinál. Még mindig nem érti, mi történt vele:

– Akárhányszor láttam a fiúkat és lányokat odakint tornázni, elfogott a hányinger, mert nem tudtam felfogni, hogyan képesek rá. Nem értem.

Szárnyra kapott a pletyka, hogy a japán hatóságok nem engedték Bilesnak bevinni az országba az ADHD-ra (figyelemhiányos / hiperaktivitás zavar) szedett gyógyszereit, és emiatt uralkodhatott el rajta a pánik a versenyeken, amiért úgy érezte, nem képes arra, amit már annyiszor megcsinált.

Biles cáfolta az elméletet: – Őszintén szólva 2017 óta nem szedek ADHD-gyógyszereket – oszlatta el az ezzel kapcsolatos híreket.

A 24 éves tornász elviekben ott lehetne a 2024-es párizsi olimpián is, de jelenleg nem ez jár a fejében: – Nem tudom, hogyan érzem magam most. Egyszerűen haza kell mennem, és dolgoznom kell azon, hogy elfogadjam, ami történt. Még fel kell dolgoznom ezt az olimpiát, szóval Párizsra nem gondolok, annyi minden más jár most az eszemben.

(Borítókép: MTI/AP/Morry Gash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.