Szemérmetlen csalások a tokiói atlétikaversenyeken

Az atlétikában az lenne a szép, hogy objektív, az óra és a mérőszalag nincsenek tekintettel a versenyzők nemzetiségére és a sportdiplomáciára.

2021. 07. 31. 15:33
null
Irby (középen) és társai jogosan hitték, hogy vége a versenyüknek Fotó: Petr David Josek Forrás: AP Photo

Az atlétikában az lenne a szép, hogy objektív, az óra és a mérőszalag nincsenek tekintettel a versenyzők nemzetiségére és a sportdiplomáciára.

Az olimpiák történetében Tokióban rendezik meg először az atléták számára a 4x400 méteres vegyesváltót, amelyben két férfi és két női futó alkot egy csapatot.

Az elődöntőben a nagy esélyes amerikai váltó súlyos hibát követett el: Lynna Irby rossz helyen várta a botot, így a staféta első – férfi – tagja, Elija Godwin csak a váltózónán kívül érhette utol. Az M4 Sport visszanézhető közvetítésében 1:02:35-től látható az első váltás: szó sincs határesetről. Egyértelmű hiba, egyértelmű kizárás, meg is jelent a DQ az Egyesült Államok neve mellett.

Az amerikaiak azonban óvtak. Hogy pontosan mi volt az indoklás, azt nem árulták el, de az óvás sikeres volt, a váltó elindulhatott a döntőben, bírói hibára hivatkozva.

Irby (középen) és társai jogosan hitték, hogy vége a versenyüknek Fotó: Petr David Josek / AP Photo

A döntésnek a Dominikai Köztársaság örülhetett még, az ő váltójukat sokkal kisebb szabálytalanság miatt zárták ki, azt viszont nem merték megtenni a döntéshozók, hogy az amerikaiakat visszaveszik a versenybe, a dominikaiakat pedig nem. A döntőben be is jött mind a két váltó a dobogóra, de legalább az aranyérem Lengyelországé lett.

A férfi 100 méteres síkfutás első fordulójában a brit Reece Prescod kiugrott,egészen pontosan 0,095 másodperc volt a reakcióideje. Szigorúak a szabályok, aki a startpisztoly eldördüléséhez képest 0,1 másodpercen belül indul, azt kizárják, nincs hibázási lehetőség.

Legalábbis papíron. Prescod odaállhatott az új rajthoz, ahol ismét mocorgott, mégsem őt, hanem a nigériai Divine Odudurut zárták ki, az ő reakcióideje nem került képernyőre. Egy futammal később a togói Fabrice Dablának 0,095 volt a reakcióideje. Ő megkapta a piros lapot, a szabályoknak megfelelően.

Prescodnak pedig triplán mázlija volt: a harmadik esélyre futott 10,12-es idejével épphogy bejutott az elődöntőbe.

Az atlétikában az lenne a szép, hogy objektív, az óra és a mérőszalag nincsenek tekintettel a versenyzők nemzetiségére és a sportdiplomáciára. Merthogy így szokták nevezni, amikor egy-egy ország rendszeresen jól jár: erős a sportdiplomáciája.

Pedig valójában szemérmetlen csalás történik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.