Tavasszal eljöhet az ideje

A hírek szerint európai sztárklubok egész sora figyeli a magyar futball talán legnagyobb tehetségét. Szoboszlai Dominik ugyan még egyetlen felnőtt első osztályú mérkőzést sem játszott végig, de az osztrák RB Salzburggal ma akár be is mutatkozhat az Európa-liga kieséses szakaszában. Ebből is kitűnik, a 18 éves labdarúgónak egyedi a pályaíve —még korai lenne megjósolni, mikor és hol érheti el a maximumát.

2019. 02. 14. 17:09
null
A Red Bull Salzburg komolyan számol a magyar tehetséggel Fotó: GEPA pictures/ Thomas Bachun Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy elszánt székesfehérvári apuka, Szoboszlai Zsolt két másik, hasonlóan elszánt szülővel karöltve utánpótlásklubot alapított a 2000-es évek elején; a Főnix konkurált a nagyobbakkal, sőt nemegyszer le is győzte a Puskás Akadémiát és a Videotont. A kis csapat egyik ékköve volt Szoboszlai úr fia, Dominik, a másik a ma már a Benficában játszó Csoboth Kevin, de megfordult a Főnixben az immár a Fradi felnőttkeretéhez tartozó Csonka András is.

15 éves koráig edzett a Főnixben. Az édesapja akkor újabb szokatlan döntést hozott. Dominik hétfőtől péntekig Salzburgban, a Red Bull labdarúgó-akadémiáján edzett, hét végén pedig az MTK színeiben játszott bajnoki mérkőzést a kék-fehérekkel kötött megállapodás alapján.

A kétlaki élet egy évig tartott, Szoboszlai 16 évesen kapott szerződést a Red Bulltól, azóta Ausztriában építi a karrierjét. A 2018–19-es szezonban 764 percet játszott a másodosztályú fiókcsapat, a Liefering színeiben, és csak 62 percet kapott a salzburgiaknál. Február elején a Red Bull benevezte az Európa-liga kieséses szakaszára, édesapja szerint tavasszal jöhet el a fia ideje.

„Klubja hosszú távon tervez Dominikkal, nem véletlen, hogy 2021-ig meghosszabbították a szerződését. Én maradéktalanul elégedett vagyok a fejlődésével, a fiam nem volt mohó, nem akart túlságosan nagyot ugrani, pedig sztárklubok is keresték. Megértette, hogy előbb Salzburgban kell felépítenie magát, és csak idővel jöhet az újabb lépcsőfok a karrierjében” – mondta lapunknak a Főnix Gold FC társalapítója. Hozzátette, a gyereke jó kezekben van, fölösleges lenne bármit is elsietnie.

Itthon gyakran előfordul, hogy a fiatal tehetség még nem tud megfelelni a kívánalmaknak; Schön Szabolcs az Ajaxból, Szerető Krisztofer az angol Stoke Cityből tért haza a télen. Ehhez képest a magyar futball legnagyobb tehetségének tartott labdarúgó türelmesen vár Salzburgban, pedig a szaksajtó szerint sztárklubok állnak érte sorba.

A Red Bull Salzburg komolyan számol a magyar tehetséggel
Fotó: Facebook

A Guardian a 2000-es korosztály ötven legnagyobb tehetsége közé sorolta, a Juventus sportigazgatója, Fabio Paratici egy étteremasztalon felejtett fecnire írta fel a nevét, s mellé az összeget: 10 millió euró. Az Arsenal és a Bayern München figyelmét is felkeltette az ifjú középpályás, akit Bernd Storck korábbi magyar kapitány a négyszeres BL-győztes, világbajnok német játékoshoz, Toni Krooshoz hasonlított.

„Ritka és szerencsés egybeesés, hogy labdarúgó, szülő, játékosügynök és a klub is egyet akar. Szoboszlai Dominik pályafutásával kapcsolatban hosszú távú céljaink vannak, fokról fokra szeretnénk felépíteni őt. Előbb ki kell harcolnia a helyét a Salzburgban, és erre meg is lesz a lehetősége, mert a klub kiemelt figyelmet szentel a fejlődésének. Tavasszal az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában, akár már ma az FC Bruges ellen is szerepet kaphat, de felhívnám a figyelmet arra, hogy a következő idényben alanyi jogon BL-főtáblás lesz az osztrák bajnok, így ideális esetben Dominikot láthatjuk a Bajnokok Ligája csoportkörében is játszani. Persze ezért rengeteget kell dolgoznia” – közölte Esterházy Mátyás, a labdarúgó ügynöke.

A salzburgi – egyébként Real-drukker – tini egy Steven Gerrardtól kölcsönzött idézetet tetováltatott magára. „A tehetség isteni áldás, de hihetetlen akarat és alázat nélkül mit sem ér.”

Nem lesz gondja a kemény munkával.

Három magyar labdarúgó

Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Szántó Tamás (Rapid Wien) és Szoboszlai Dominik (Salzburg) érdekelt az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában. A nyolcaddöntőbe jutásért oda-visszavágós mérkőzéseket rendeznek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.