Verrasztó Dávid a negyedik helyen döntős 400 vegyesen

A selejtezőkkel megkezdődött az úszók programja a tokiói olimpia első napján. Verrasztó Dávid és Bernek Péter kezdett a magyarok közül férfi 400 vegyesen, s előbbi bejutott a döntőbe. Ezzel megtörte a jeget az olimpiákon.

Magyar Nemzet
2021. 07. 24. 12:33
VERRASZT Dvid
Tokió, 2021. július 24. Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás elõfutama után a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 24-én. Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen döntõs lett. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat magyar úszó várta az első selejtezőket, közülük férfi 400 vegyesen Verrasztó Dávid és Bernek Péter kezdte meg elsőként a szereplését Tokióban, mindketten a harmadik futamban ugrottak a vízbe.

Elsősorban a 32 éves Verrasztóban bízhattunk, aki a szám kétszeres világbajnoki ezüstérmese, ráadásul kiváló formában készült az olimpiára, hiszen júniusban a római Hét Domb viadalon 4:09,57-es idővel nyert, így ő lett a világon az első, aki harminc év felett 4:10-en belül úszta le az egyik leggyilkosabb versenyszámot.

Verrasztó Dávid először jutott be a döntőbe az olimpián Fotó: MTI/Kovács Tamás

Verrasztónak az olimpiákkal eddig meggyűlt a baja, 2012-ben és 2016-ban sem jutott be a döntőbe. Ezúttal magabiztosan úszott: háton feljött a harmadik helyre, a mell végén már a második helyen fordult, a gyorson pedig az új-zélandi Lewis Clareburt és az amerikai Chase Kalisz ellen csatázott a futamgyőzelemért. Végül Verrasztó 4:09,80-nal a harmadik helyen csapott a célba, a mellen visszaeső Bernek pedig 4:12,68-cal a hatodik lett.

A negyedik futam után eldőlt, hogy Verrasztó a negyedik helyen jutott be a döntőbe, Bernek ugyanakkor a 13. legjobb idővel kiesett. Sós Csaba szövetségi kapitány azt nyilatkozta, ha Verrasztó bejut a fináléba, akkor minden rendben lesz, és nagyszerűen fog úszni. Az első akadály elhárult, magyar idő szerint vasárnap hajnalban jöhet a döntő.

Női 100 pillangón Sebestyén Dalma indult, ám az 59,79-es idejével nem volt esélye a továbbjutásra. A szám érdekessége a címvédő Sarah Sjöström szereplése volt, ugyanis a svéd világklasszis februárban elcsúszott a jégen és eltörte a könyökét, meg kellett műteni, s mindössze május közepén kezdhette el az edzéseket. Ennek ellenére erős időt úszott, 56,18-cal megnyerte az előfutamát, és a harmadik legjobb idővel jutott az elődöntőbe.

Férfi 400 gyorson a szám 2019-es junior világbajnoka, Zombori Gábor, az utolsó, ötödik futamban kapott helyet, és 3:47,99-cel a hatodik helyen végzett, az összesítésben ez azonban nem volt elég a döntőbe jutáshoz.

Női 400 vegyesen és is bejutott a döntőbe, bár nem abban a sorrendben, ahogy azt várni lehetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.