Visszatérés együtt, de egymás ellen

Szergej Rebrovnak egyszer már szerencsét hozott Barcelona: huszonkét éve, még játékosként 4-0-ra győzte le a Dinamo Kijevvel a katalán szupergárdát, sőt gólt is szerzett a Nou Campban. Ma este a város másik csapata, az Espanyol ellen kell helytállnia a Ferencváros élén az Estadi Cornella El Pratban (21.00, tv: M4 Sport). A spanyolok csapatkapitánya gyermeki lelkesedéssel várja a találkozót, az ukrán edző ezúttal sem hazudtolta meg magát, de ki bánja ezt, ha a Fradi emlékezetessé teszi a visszatérését a nemzetközi porondra, az Európa-liga főtáblájára.

Szilágyi László (Barcelona)
2019. 09. 19. 14:39
null
Ismerkednek a ferencvárosiak a meccs helyszínével Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albert Bosch neve felértékelődött a katalán sportsajtóban. Szergej Rebrov segítője korábban nyolc éven át dolgozott az Espanyol utánpótlásában, s ez kapóra jött az El Mundo Deportivo szakírójának, hogy összekösse a Ferencváros spanyolját az Espanyollal a holnapi Európa-liga-csoportmérkőzés apropóján. Bosch és a magyar bajnok tegnap érkezett meg Barcelonába, a sérült Bőle Lukács kivételével mindenki, a legújabb hírek szerint a Szlovákia elleni Eb-selejtezőn megsérült Lovrencsics Gergő is bevethető lesz ma este az Espanyol ellen, amely a 2006–2007-es, nevezetes UEFA-kupa-menetelése után először játszik ismét nemzetközi kupameccset.

A város sztárcsapatánál, a Barcelonánál a kupamérkőzés természetes. A Dortmund elleni keddi rangadóra megtelt a sétálóutca, a La Rambla valamennyi kocsmája, a szabadtéri kivetítők előtt is gubbasztottak lelkes rajongók, odavetődő amatőr érdeklődők. Amikor a sérüléséből visszatérő ötszörös aranylabdás, elkezdett melegíteni, biztató taps hallatszott, majd amikor felmutatta a negyedik játékvezető a tízes számot, mindannyian meggyőződtünk, hogy becserélik az argentin zsenit, a hölgyek többsége sikoltozni kezdett, a férfiak felálltak a helyükről, „tisztelegtek” a visszatérő nagyság előtt. Messi sem tudott segíteni a Barcán, a közhangulaton viszont igen.

Ismerkednek a ferencvárosiak a meccs helyszínével Nemzeti Sport/Szabó Miklós

A fradisták egyelőre szépen belesimultak a környezetbe. A Rambla melletti piac bejáratánál udvariasan győzködte egy fiatal hölgy a zöld-fehérbe öltözött magyarokat. A magyar sziának megfelelő klasszikus köszönésre (Hola!) egyedi válasz érkezett: „Olá? Nem vagyunk mi oláhok!” Természetesen csak az udvariasság keretein belül…

David Gallego, az Espanyol júniusban kinevezett edzője ennek jegyében nem győzte dicsérni a Ferencvárost a meccs előtti hivatalos sajtótájékoztatón, és azt is elmondta, mi döntheti el a mérkőzést: „A magyar bajnok erejéről mindent elárul, hogy tíz nemzet játékosai alkotják a keretét, és nagyon jól váltanak át védekezésből támadásba. Nem könnyű ellenük gólt szerezni.”

Ennek némileg ellentmond, hogy a Suduva és a Dinamo Zagreb együtt összesen hét gólt szerzett a Fradi legutóbbi négy európai kupamérkőzésén. De ne vegyük el a tisztelet jogát Gallego mestertől. Javí Lopez csapatkapitánynak érzelmileg is meghatározó lesz a Ferencváros elleni találkozó: az új stadionban, a 2009-ben átadott Estadi Cornella El Prat nevezetű létesítményben ő lesz az első, aki kivezeti az Espanyolt nemzetközi kupamérkőzésre. – A csapattársaim nevében mondhatom, gyermeki lelkesedéssel várjuk a mérkőzést – árulta el.

Aki valaha látta Szergej Rebrovot nyilatkozni, annak nem kell külön ecsetelni, hogy milyen távol áll tőle ugyanez, mármint a gyermeki lelkesedés. Az FTC ukrán edzője ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, pedig Barcelona városáról kellemes emlékei lehetnek: 1997. november 4-én a Dinamo Kijevvel 4-0-ra győzött a Nou Campban Bajnokok Ligája-mérkőzésen, sőt gólt is szerzett.

„Hogyne emlékeznék arra a meccsre! Rég volt, szép volt, de a futballban nem az emlékek számítanak, hanem az eredmény. Próbálunk a saját játékunkra koncentrálni, ne feledjük, megérdemelten vagyunk az Európa-liga csoportkörében.” arra számít, hogy sokat foglalkoztatják a spanyol játékosok, de ezzel nincsen baja. „Nem féltem a csapatot a mérkőzéstől, felkészültünk a sorozatra, és szeretnénk emlékezetessé tenni az őszt.”

Legutóbb 1995-ben szerepelt a Ferencváros Spanyolországban nemzetközi kupamérkőzésen, akkor a Real Madrid túl erős volt, Raúl három góljának (is) köszönhetően 6-1-re győzött. Hasonló forgatókönyv ezúttal nem fenyeget, gyermeki lelkesedéssel azért nem lehet összeroppantani az európai porondra 15 év után visszatérő Ferencvárost.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.