Visszatérne a Davis-kupa-csapatba

Fucsovics Márton szerdai Facebook-bejegyzése alapján hajlamosak voltunk azt gondolni, hogy egy isten háta mögötti, ingerszegény helyen gyakorol, ami körülbelül olyan, mintha Hosszú Katinka a Dandár Gyógyfürdőben fejlesztené tökélyre a bukófordulóit. Nos, a Soroksári Tenisztanoda valóban nem az ígéret földje, de a célnak megteszi. Arról pedig nem a közeli Duna-parton lakó Fucsovics tehet, hogy április elején nem hemzsegnek a szabadtéri teniszre alkalmas salakos pályák a fővárosban.

2019. 04. 05. 7:22
null
A nyíregyházi teniszező Oliver Taumával készül a salakpályás idényre Fotó: Teknős Mikló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szürreális kép fogadott a Homokszem utcában. Balázs Attila, a Davis-kupa-csapat oszlopos tagja egy háló nélküli strandröplabdapályán melegített be, a felé dobott közepes méretű (medicin?)labdákat kellett elkapnia a levegőben, majd oldalazó mozgás közben visszadobni azokat az erőnléti edzőjének. A távolból egyszerre hallatszott vonatfütty és a Tököl felé tartó HÉV kattogó hangja.

Kerítés gyanánt egy-egy méretes betontömbből ágaskodó vasrúd jelezte a területhatárokat. A klubház előtt márkás nyugati autók sorakoztak, a három salakpálya mögött hatalmas fehér gyárüzem a kilátás. „Régen ez volt a kólagyár épülete, mi csak hátulról látjuk, de higgye el, hatalmas. És ha minden igaz, már megvette ezt az egészet a Szentkirályi…” – mondta a klubház büféjében dolgozó középkorú nő.

A pályát éppen „lehúzta”, játékra alkalmas állapotba hozta Oliver Tauma, láthatóan megbirkózott a feladattal, cseppet sem zavarja, hogy kicsit olyan ez, mint amikor Michelangelo széklábat farag.

edzője zokszó nélkül végezte el a „piszkos munkát”. Közben tanítványa, a világranglista 37. helyén álló nyíregyházi teniszező vetett egy pillantást a telefonjára, pólót cserélt és négy-öt hobbiteniszező pillantásától kísérve elindult a „soroksári centerpályára”. Rögzítette a szabályokat: az edzés kétórás, a részfeladatok között lehet őt faggatni, azért csak akkor, mert utána rohan haza, majd következik a délutáni erőnléti edzés a városmajori Budai Tenisz Clubban.

„Erre ráérzett” – pattant ki belőle a dicséret, amikor éppen azt próbáltuk megtudakolni, vajon Tauma mit tud hozzátenni a játékához. „Attilával (Sávolt, a korábbi edzője – a szerk.) elértük, hogy stabil, rendíthetetlen alapvonaljátékos legyek. Olival épp ma beszéltünk arról, hogy ha le akarok győzni egy top 10-es teniszezőt, akkor sokkal agresszívabb stílusban kell játszanom. Többet kell kockáztatnom. Ezen is dolgozunk” – közölte az első számú magyar teniszező. Fény derült a nagy titokra: azért készül Soroksáron, mert az ország első számú klubja, a BTC csak a jövő héten engedi fel a sátrat, és a Nizzában nevelkedett francia edzőjével együtt döntötték el, hogy a salakpályás, szabadtéri szezon előtt kár lenne vesztegetni az időt egy fedett csarnokban, így jött a képbe a Soroksári Tenisztanoda.

A nyíregyházi teniszező Oliver Taumával készül a salakpályás idényre
Fotó: Teknős Mikló

Két hétig készül közösen a magyar–francia páros, majd irány a salakpályás versenyszezon: Monte-Carlo, Barcelona, München, Róma, Madrid, Genf és Párizs, a Roland Garros. „Olival abban maradtunk, hogy München nem kötelező, de a többi versenyre szeretném, ha velem jönne, mert erőt ad a jelenléte, a támogatása. A nizzai akadémián eltöltött három év után is folyamatosan tartottuk a kapcsolatot. Jóban vagyunk, jelenleg az én lakásomban él, tehát teljes a bizalom” – áradozott a régi-új edzőjéről a nyíregyházi teniszező, majd sietett vissza a pályára gyakorolni Balázs Attilával. Megérkezett közben a BTC sportigazgatója, a napszemüvege mögött menedéket találó Taumának segített az edzés levezénylésében.

Egy újabb pihenőben Sávolt Attilára terelődött a szó, az ütője nyelével bíbelődő teniszező nem akart elmerülni a részletekben, csak a tényt rögzítette: már lezárta azt a korszakot. Nem lehet nem észrevenni, hogy újabban már nem találjuk az ő nevét a teniszszövetséggel elégedetlenek táborában.

„Tudatosan távol tartom magam a konfliktusoktól, és próbálok a teniszre koncentrálni, mert nekem ez a dolgom. Játszani szeretnék a Davis-kupa-csapatban és a 2020-as tokiói olimpián” – indokolt Fucsovics Márton, majd befejezte a délelőtti edzésadagot, és elhajtott a Homokszem utcából.

A teniszre koncentrálva

Visszatérne a Davis-kupa-csapatba címmel fenti írásunkban riportot közöltünk Fucsovics Márton soroksári felkészüléséről. A jó hangulatú cikk végén a világranglistán harminchetedik teniszezőtől az alábbi két mondatot idéztük: „Tudatosan távol tartom magam a konfliktusoktól, és próbálok a teniszre koncentrálni, mert nekem ez a dolgom. Játszani szeretnék a Davis-kupa-csapatban és a 2020-as tokiói olimpián, ezért előbb-utóbb ki kell egyeznem a teniszszövetség jelenlegi vezetésével.”

Nos, ezzel a rövid nyilatkozattal – reméljük, csak átmenetileg – Fucsovics szándékával és persze a mi szándékainkkal ellentétesen közösen éppen hogy konfliktust gerjesztettünk. A teniszező áttételesen tegnap arról értesítette lapunkat, ő csak azt hangsúlyozta, ismét játszani szeretne a Davis-kupa-csapatban és majd a tokiói olimpián, de azt nem mondta, hogy egyezkedne a szövetség jelenlegi vezetőségével. Értelmetlennek tartjuk azt bizonygatni pró és kontra, hogy szó szerint mi is hangzott el csütörtökön, azt kell elfogadnunk, hogy pénteki közlése szerint Fucsovics mihez tartja magát. Ezért cikkünk online változatából töröltük az inkriminált mellékmondatot. Különben sem ez a lényeg, hanem az, hogy a legjobb magyar játékos visszatérne a Davis-kupa-csapatba. Mi, ahogy eddig, úgy a továbbiakban sem kívánjuk a játékost belerángatni a szövetség működése körüli csatározásokba.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.