Volt még tartalék a Dinamóban

A Bajnokok Ligája selejtezőjében a 3. forduló jelentette a végállomást. A Ferencvárostól csak villanásokra futotta ma a Dinamo Zagreb ellen, s végeredményben súlyos 4-0-s vereséggel, 5-1-es összesítéssel búcsúzott a sorozattól. A nemzetközi labdarúgóporondtól azonban még nem; csütörtökön derül ki, hogy az Európa-ligában a Maccabi Tel-Aviv vagy a litván Suduva ellen játszhat a főtáblára jutásért.

2019. 08. 13. 22:09
null
Lovrencsics Gergő is hiába harcolt, a csapatnak esélye sem volt a továbbjutásra Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát drukkereket – már elnézést – szakadt BKV-buszokkal, rendőri felvezetéssel szállították a stadionba, a meccs helyszínén esélyt sem adva a spontán összecsapásnak. Horvátországgal a futball terén sincs rendezetlen konfliktusunk, de a Fradi-szurkolók a miheztartás végett „Ria-ria-Hungária!” rigmussal hangoltak. Eddigi missziójukat sem adták fel, ismét elénekelték a kezdés előtt a magyar himnuszt, s a ferencvárosi légiósok tanulékonyságukról adtak bizonyságot: ugyan egyesek vakaróztak vagy nyújtottak eközben, de legalább már megálltak, és a B-közép felé fordultak. A nézőtéren sok híresség feltűnt, közülük egyet emelnénk ki: Böde Dániel ezúttal is megnézte volt csapatát.

Szergej Rebrov egy helyen változtatott a zágrábi tizenegyhez képest, Heister helyett ezúttal Civic szerepelt balhátvédként, az új szerzemény, a Norvégiából érkezett elefántcsontparti Boli játékát tehát még nem kockáztatta meg az ukrán vezetőedző. Így állt fel tehát a Fradi: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Civic – Sigér, Haratin – Zubkov, Skvarka, Tokmac – Szignyevics. A Dinamo Zagrebben helyett kapott az exferencvárosi Dilaver, és persze a játékmester Dani Olmo is.

Épphogy véget ért az első perc, máris gólhelyzetbe került az FTC: Blazic indításával Tokmac lódult meg, a lövése sajnos gyengére sikeredett. A 8. percben Tokmac ezúttal Sigér passzából került helyzetbe, de védett a kapus. Ezután a Dinamo átvette az irányítást, s a 16. percben a vezetést is megszerezte. Dani Olmo – ki más… – szolgálta ki remek labdával a csapatkapitány Ademit, aki az ötösről persze nem hibázott.

Lovrencsics Gergő is hiába harcolt, a csapatnak esélye sem volt a továbbjutásra
Fotó: Mirkó István

Ahogy ezen a szinten már elvárható, nagy volt az iram, az FTC játékába azonban a kelleténél több technikai hiba csúszott be. A félidő derekára aztán a Fradi fölénybe került, Lovrencsics többször is a védelem mögé jutott a jobb oldalon, helyzetekből sem volt hiány, de a jó befejezés rendre elmaradt. Az lett volna a slusszpoén, ha az első játékrész legvégén Sigér 20 méteres lövése beakad, de a kapufa tövéről kipattant a labda. Így az eredmény nem változott, és hiába volt egyenrangú ellenfél a Fradi, szünetben a Dinamo Zagreb állt továbbjutásra.

Két perc sem telt el a második félidőből, amikor eldőlt a továbbjutás. Orsic ment el a bal oldalon, jól centerezett, Petkovicnak csak bele kellett tennie a lábát a pontos beadásba, Dibusznak esélye sem volt. Árulkodó volt, ahogy Rebrov a kezébe temette az arcát. A 0-2 azt jelentette, hogy a Fradinak hármat kellett volna rúgnia, de annál inkább sem volt értelme a matekozásnak, mert a Dinamo gyorsan újabb gólt szerzett. A horvátok Olmo vezérletével kipasszolták a komplett Fradi-védelmet, majd a csapat spanyol üdvöskéje a jobb alsóba helyezett. Ezután már tényleg csak a fájdalmasan hosszúra nyúlt epilógus következett. (Civicet második sárga lappal kiállították, Gojak állította be a már kínos 0-4-es végeredményt, Petkovic még büntetőt is hibázott.)

A 4-0-s vereség egyfelől természetesen csalódás, mert a Ferencváros megnehezíteni sem tudta a horvát bajnok dolgát, összességében nagy különbséggel maradt alul. Másfelől viszont ez a realitás, a Dinamo a jobb csapat. Lehet, hogy „csak” Dani Olmóval, de a két mérkőzést tekintve ez éppen elég. A Bajnokok Ligája-álom szertefoszlott, de így is maradt olyan cél a zöld-fehérek előtt, amelyért érdemes küzdeni.

Az Európa-ligában, annak is a rájátszásában folytathatják – csütörtök este derül ki, hogy az izraeli Maccabi Tel-Aviv vagy a litván Suduva ellen (az első meccset meglepetésre idegenben a litvánok nyerték 2-1-re). Más tét, más szint, mint a BL, de még mindig sokkal magasabb, mint a Kaposvár elleni szombati bajnoki, amikor az NB I-ben is bemutatkozik a Fradi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.