A Cassini hattyúdala

20 év, 7,9 milliárd kilométer, 2,5 millió végrehajtott parancs, 635 gigabájt adat.

Molnár Csaba
2017. 09. 26. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokszor az az érzése az embernek, hogy a NASA mérnökei szándékosan alultervezik űreszközeik élettartamát, hogy ha időközben valami balul sül el, ne legyen akkora a lebőgés, ha pedig minden klappol, sokszor meg lehessen diadalmasan hosszabbítani a küldetést. Mindennek vége szakad azonban egyszer, így az egyik leghosszabb ideje aktív szolgálatot teljesítő bolygószonda, a Cassini is befejezte földi (pontosabban szaturnuszi) pályafutását. Évtizedekkel ezelőtt indult hosszú útjára a Naprendszer talán legismertebb kinézetű bolygója felé. Noha a jellegzetes, egyenlítői gyűrűvel rendelkező Szaturnuszt talán még azok is felismerik, akik egyetlen más bolygót sem, a gázóriás természete számos rejtélyt tartogat. A tudásbeli hézagok közül sokat épp a Cassini tömött be, mivel élete utolsó másodpercéig küldte mérési adatait a Földre. Amikor a szonda végül becsapódott a bolygóba, senkiben sem lehetett hiányérzet a misszió tudományos értékét illetően.

20 éve indult útjára a Cassini a Földről. Nem mondhatni, hogy egyenes út vezetett a Szaturnuszig, hiszen – látszólag értelmetlenül – keresztül-kasul cikázott a Naprendszeren. Ezalatt kétszer húzott el a Vénusz, egyszer-egyszer pedig a Föld és a Jupiter mellett – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján. E „gravitációs lendületvételek” szükségesek voltak ahhoz, hogy a szonda jelentős mennyiségű üzemanyagot megspórolva

7 évnyi utazás után elérjen a Szaturnuszig, és 2004-ben munkához lásson. Néhány hónappal később leoldódott róla a Huygens leszállóegység, amely simán landolt a Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán felszínén. Ezzel a Cassini lett a Földtől legtávolabb bolygó körül pályára állt űreszköz, a Huygens pedig a legtávolabb landolt szonda.

76 keringést végzett a Cassini a bolygó körül a küldetés első négyéves időszakában. Ezalatt 45 alkalommal közelítette meg a Titánt és tízszer más holdakat, minden esetben fontos méréseket teljesítve. Mivel minden tökéletesen működött, a missziót újabb és újabb periódusokkal lehetett meghosszabbítani. Összességében a szonda 294-szer kerülte meg a Szaturnuszt.

7 új Szaturnusz-holdat fedezett fel a Cassini, ezek közül hat kapott már hivatalos nevet: Aegaeon, Anthe, Daphnis, Methone, Pallene és Polydeuces. A bolygónak összesen 62 holdját ismerjük, közülük 53-nak van már neve.

7,9 milliárd kilométert tett meg indítása óta a Cassini a bolygóközi térben és a Szaturnusz körül keringve. Hiába spóroltak a hosszú út során sok üzemanyagot, húsz év alatt csak elfogyott. Ebben nagy része volt a küldetés során végrehajtott

360 pályakorrekciónak, amelyek minden esetben a manőverező hajtóművek begyújtásával jártak. Így az űrkutatók a küldetés befejezése mellett döntöttek. Persze a Szaturnusz végzetes megközelítése sem öncélú, a Cassini az utolsó pillanatig, szeptember 15-ig kutatott, és küldte az adatokat a földre.

2,5 millió parancsot hajtott végre két évtizedes szolgálata során a szonda.

635 gigabájt adatot sugárzott vissza rádióantennái segítségével a Földre.

453 ezer fényképet készített a Szaturnuszról, híres gyűrűjéről, holdjairól.

3900-nál is több tudományos publikáció jelent meg a Cassini és a Huygens mérései, felfedezései alapján. A szakcikkek szerzői

27 országból kerültek ki, bizonyítva, hogy ma már csakis globális tudományos kooperációval lehet világraszóló eredményeket elérni.

120 ezer kilométer per órás sebességgel száguldott a Cassini a „nagy finálé” (ahogy az űrkutatók nevezték el szolgálatának végső szakaszát) idején, már a gyűrű belső pereme és a Szaturnusz atmoszférája között. Ekkor a négy méter átmérőjű antennát előrefelé fordították, hogy az pajzsként védje a szondát a bolygó körül keringő kövektől. Meglepetésre alig néhány sziklával ütközött eközben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.