Elhunyt Winston Groom, a Forrest Gump című regény szerzője

Elhunyt Winston Groom, a Forrest Gump szerzője, akinek regényéből a Tom Hanks főszereplésével forgatott népszerű hollywoodi film készült.

Forrás: MTI2020. 09. 18. 14:16
null
Panama City, 2020. szeptember 18. 2016. április 29-én a floridai Panama Cityben készített kép Winston Groom amerikai íróról, a Forrest Gump címû regény szerzõjérõl, aki 2020. szeptember 16-án, 77 éves korában elhunyt. A regényébõl 1994-ben készített Forrest Gump címû amerikai film hat Oscar-díjat nyert. MTI/AP/News Herald/Andrew Wardlow Fotó: Andrew Wardlow
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 77 éves Groom szerdán halt meg alabamai otthonában, Fairhope-ban. A város polgármestere, Karin Wilson csütörtökön erősítette meg az amerikai médiában a szomorú hírt, mint kiemelte, Groom az ott élők számára igazi ikon volt.

Groom élettörténete, egyebek mellett az, hogy szolgált Vietnámban, sok szempontból hasonlított 1986-ban megjelent regénye főhősének sorsára. A könyvből 1994-ben forgattak filmet Tom Hanks Oscar-díjas alakításával.

A Forrest Gump a Mobile-ban felnőtt és az Alabama Egyetemen 1965-ben diplomázott Groom legismertebb műve volt. Az író 1965 és 1969 között szolgált az amerikai hadseregben, ez idő alatt Vietnamban is járt.

A rendkívül becsületes és jólelkű, de kissé lassú felfogású Forrest Gump jelen volt a XX. század minden fontos eseményén, élsportoló és háborús hős lett, és közben találkozott a korszak minden jelentős személyiségével, Elvistől John F. Kennedyn át Nixonig. De hiába kerül a történelmi események középpontjába, őt csak az hajtja, hogy együtt lehessen élete szerelmével.

– A Forrest Gump alkotójaként emlékezünk rá, de emellett tehetséges újságíró és Amerika történetének elismert írója is volt – méltatta a könyv szerzőjét Kay Ivey, Alabama kormányzója.

A Forrest Gump című regény az Alabamai Egyetem emeritus professzora, Don Noble, Groom barátja szerint jóval sötétebb és gazdagabb is, mint a könyv alapján forgatott film.

A XX. századi amerikai történelmet áttekintő Forrest Gump igazi kultfilmmé vált. A produkció 1995-ben hat Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film díját, és a rendező, Robert Zemeckis is díjazott lett. A film 1994-ben az amerikai mozis toplista második helyezettje volt Az oroszlánkirály mögött. A film sikere nyomán a regény is bestsellerré vált.

Groom 16 regényt és ismeretterjesztő könyvet írt. A Conversations with the Enemy című könyvét, amely egy amerikai hadifogolyról szól, akit kollaborációval vádolnak Vietnámban, Pulitzer-díjra is jelölték, és a díj finalistái között szerepelt. Az író utolsó regénye, az El Paso 2016-ban jelent meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.