Megtörtént katasztrófák, amiket később filmre vittek

Hollywoodban nem csak katasztrófák kerülnek vászonra, igaz történetből is készült hasonló műfajú film.

Forrás: origo.hu2020. 10. 11. 18:15
katasztrófák
Tom Hanks Chesley "Sully" Sullenberger szerepében Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katasztrófafilm és a túlélőthriller töretlenül népszerű hollywoodi műfajok: érkezett egy a magyar mozikba a héten is, ez a Greenland – Az utolsó menedék Gerard Butler és Morena Baccarin főszereplésével. Ebben a filmben egy üstökös fenyegeti pusztulással a bolygót és az emberiséget, de Hollywoodban nem csak katasztrófák kerülnek vászonra, számos földhözragadtabb, sőt igaz történetből is készült hasonló műfajú film, ezekből válogattunk össze tízet.

Tom Hanks Chesley „Sully” Sullenberger szerepében
Fotó: Youtube

Életben maradtak (1993)

Frank Marshall rendező (Arachnophobia – Pókiszony, Kongó) Ethan Hawke főszereplésével készült filmje egy 1972-ben történt tragédiát elevenít fel: az uruguayi rögbicsapat repülőgépe 45 fővel ütközött egy hófödte hegyoldalnak az Andokban. A zuhanást 27 ember élte túl, végül 72 nap után találtak meg 16 túlélőt, akik halott társaikból is ettek.

Apollo 13 (1995)

Az űrben játszódó túlélőfilm annyira népszerű műfajnak bizonyult, hogy még két nagyon sikeres installációja is készült az elmúlt években, a hétszeres Oscar-díjas Gravitáció és a Matt Damon nevével fémjelzett Mentőexpedíció.

Titanic (1997)

Az 1912-ben jéghegynek ütközve elsüllyedt, legendás óceánjáró történetét James Cameron egy tragikus románcként képzelte el más-más társadalmi osztályból származó szerelmesekkel (Kate Winslet és Leonardo DiCaprio).

Viharzóna (2000)

A George Clooney, Mark Wahlberg és Diane Lane nevével fémjelzett film egy 1991-es esetet dolgoz fel, amikor az Andrea Gail nevű halászhajó keveredett egy hurrikán által kavart tengeri viharba az Atlanti-óceánon.

A lehetetlen (2012)

Juan Antonio Bayona (Árvaház, Szólít a szörny, Jurassic World: Bukott birodalom) rendezése María Belón és Enrique Álvarez, illetve három fiuk történetét eleveníti fel, akik Thaiföldön nyaralva túlélték a 2004-es indiai-óceáni cunamit, amiben körülbelül 200 ezer ember halt meg.

Utórengés (2012)

Az Osvárt Andrea szereplésével készült film alkotói amellett érvelnek, hogy „az anyatermészetnél csak az emberi természet gonoszabb”, amikor hőseiknek még a földrengés következtében egy összeomlott börtönből kiszabaduló rabokkal is farkasszemet kell nézniük.

Everest (2015)

A Jason Clarke, Josh Brolin, Keira Knightley és Jake Gyllenhaal főszereplésével készült Everest egy 1996-ban, a Csomolungmán történt katasztrófát mutat be, amiben nyolcan haltak meg egy vihar miatt. A Mount Everesten történt katasztrófák egyike volt, amiket csak a legrosszabbként emleget a történelem.

A harminchármak (2015)

Antonio Banderas, Juliette Binoche, Gabriel Byrne és Rodrigo Santoro játsszák a főbb szerepeket az amerikai-chilei filmben, ami a 2010-es chilei bányabalesetről szól: miután beomlott egy Copiapó városa melletti egy arany- és rézbánya, 33 bányász 69 napig rekedt körülbelül 700 méteres mélységben.

Sully – Csoda a Hudson folyón (2016)

Clint Eastwood rendezése akár a hetvenes évek talán legfontosabb katasztrófafilmje, az Airplane! alkalmával is parodizált Airport „igaz történet” verziójaként is jellemezhető: 2009-ben egy utasszállító gép pilótája, Chesley „Sully„ Sullenberger kapitány (Tom Hanks) a Hudson folyóra szállt le, miután egy madárraj tönkretette mindkét hajtóművét a New York-i LaGuardia reptérről való felszállás közben.

Mélytengeri pokol (2016)

A Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malkovich és Kate Hudson nevével fémjelzett filmje a Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófájáról szól: a 2010-ben történt robbanás 11 munkást ölt meg, és minden idők egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta.

A teljes cikket az alábbi linken olvashatják el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.