Meghalt Walter Bernstein amerikai forgatókönyvíró

A szakember nevéhez számos világsiker – többek között A hét mesterlövész és a Viszontlátásra a pokolban – fűződik.

Forrás: MTI2021. 01. 24. 15:54
Actor Denzel Washington poses next to a horse during the red carpet of the movie "The Magnificent Seven" at the 73rd Venice Film Festival in Venice
Actor Denzel Washington poses next to a horse during the red carpet of the movie "The Magnificent Seven" at the 73rd Venice Film Festival in Venice, Italy September 10, 2016. REUTERS/Alessandro Bianchi - S1BEUAOBEMAA Fotó: REUTERS/Alessandro Bianchi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt 101 éves korában Walter Bernstein amerikai forgatókönyvíró, akinek nevéhez számos világsiker – többek között A hét mesterlövész és a Viszontlátásra a pokolban – fűződik.

A filmes pénteken halt meg, a hírt barátja és munkatársa, Howard Rodman, az amerikai forgatókönyvírók céhének (WGA) egykori elnöke tette közzé a Twitteren – számolt be róla a Variety.com.

Felesége, Gloria Loomis közlése szerint Bernstein halálát tüdőgyulladás okozta.

Walter Bernstein, a hidegháborús korszak hollywoodi feketelistása az elhallgattatás éveibe álnéven írt forgatókönyveket tévés és filmes produkcióknak, élményei alapján készült Woody Allen főszereplésével az 1976-os A jónevű senki, avagy a stróman (The Front) című vígjáték, melyért Oscar-jelölést kapott.

A fiatal második világháborús hadi tudósító, aki a The New Yorkerben is publikált, ígéretes filmes karrier előtt állt, ám 1950-ben sok pályatársával együtt tiltólistára került. Úgy vészelte át ezeket az éveket, hogy „frontembereket” keresett, akik a nevüket adták a forgatókönyvekhez, melyeket ő készített.

A listáról az ötvenes évek végén került le, ekkor írta a Sidney Lumet rendezte Egy olyanfajta asszony (That Kind of Woman) forgatókönyvét. A film főszerepét Sofia Loren játszotta.

Nem sokkal később már A hét mesterlövész forgatókönyvén dolgozott, majd a Something's Gotta Give-en, melynek forgatását Marilyn Monroe halála miatt sosem fejeztek be.

Számos filmes munkája közt volt a Sean Connery főszereplésével készült 1970-es Viszontlátásra a pokolban vagy a Ház a Carroll Street-en (Titkok háza) 1988-ból.

A jónevű senki után Woody Allen szerepet adott Bernsteinnek legendás Annie Hall című filmjében 1977-ben.

Bernstein 1994-ben életműdíjat kapott a WGA-től.

Koronavírusban meghalt a legendás műsorvezető, Larry King

87 éves korában elhunyt Larry King. A legendás műsorvezető és tévés december végén került be a Los Angeles-i Cedars Sinai egészségügyi központba koronavírus miatt – olvasható a Ripost cikkében.

Az Emmy-díjas műsorvezető az utóbbi időben számos egészségügyi gonddal küzdött, cukorbeteg volt és számos szívrohamon is átesett. 2017-ben vallotta be, hogy tüdőrákot diagnosztizáltak nála, megműtötték, ami sikeresnek bizonyult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.