Online filmklub indul idősebb korosztály számára

Nézünk mint a moziban címmel online filmklub indul csütörtöktől a járványhelyzetben leginkább veszélyeztetett, idősebb korosztály számára a Budapest Film Távmozijában, ahol április 1-ig kilenc filmet láthatnak az érdeklődők – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 04. 13:21
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cirko Film online filmklubjának programjában szereplő kilenc alkotás öt téma (zene, gasztronómia, vallás, múló idő, könyv) köré épül – olvasható a tájékoztatóban. A filmeket otthon, biztonságos körülmények között tekinthetik meg az érdeklődők, akik chatablak segítségével is beszélgethetnek egymással a vetítések előtt. A filmeket a témához kapcsolódó rövid előadás vezeti be vagy zárja le, egyes vetítések után videokonferencián keresztül beszélgetést is tartanak meghívott vendégek, szakértők részvételével.

A programsorozat az Emberek és Istenek című francia filmdráma vetítésével veszi kezdetét csütörtökön.

A cannes-i nagydíjjal kitüntetett alkotást Perintfalvi Rita teológus gondolatai vezetik be. A vallás témakör másik filmje a Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig című argentin életrajzi film lesz március 3-án.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A zene témakörében két magyar karmester és zenekaruk életébe pillanthatnak be az érdeklődők: a Fischer Iván című portréfilm a Budapesti Fesztiválzenekar alapítóját mutatja be február 11-én, az Élet, öröm, zene pedig Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar közös munkáját tárja a nézők elé március 18-án.

A múló idő témájában egy angol és egy francia film lesz műsoron: Daniel Auteuil és Fanny Ardant főszereplésével a nosztalgia, az örök szerelem és a hűség meséje A boldog idők című film, amely február 18-án lesz elérhető, A táncterápia pedig az újrakezdésről és a boldogság idősebb korban való megtalálásáról szól. a filmet március 25-én vetítik.

A gasztronómia iránt érdeklődők az Asztal két főre (február 25.) és a Cseng mester konyhája (április 1.) című filmek segítségével utazhatnak távoli tájakra és merülhetnek el az ínyencségek és a főzés világában, emellett a Könyvesbolt a tengerparton című brit filmet is vetítik Bill Nighy alakításával.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Hatvan éves lett Marilyn Monroe elátkozott filmje

Clark Gable két nappal az utolsó forgatási napja után kapott szívrohamot, amibe tíz nappal később belehalt. A filmet február 1-jén mutatták be: ekkor lett volna 60 éves az Elfújta a szél sztárja. Ez volt Marilyn Monroe utolsó befejezett filmje is, bár ő még megérte a premiert: 1962-ben halt meg, alighanem szándékos gyógyszer-túladagolásban. Gyógyszerfüggőségétől, valamint mentális problémáitól már jóval a forgatás előtt és alatt is szenvedett, akkorra ráadásul Millerrel való házassága is zátonyra futott.

Az egyébként is nehéz természetű Monroe függősége a forgatást is alaposan megnehezítette (ezt Miller 2004-es, utolsó színdarabja alkalmával dolgozta fel), de talán még nála is rosszabb állapotban volt Montgomery Clift (Egy hely a nap alatt, Most és mindörökké), aki 1956-ban súlyosan megsérült egy autóbalesetben, ami után rákapott az alkoholra és a fájdalomcsillapítókra, és végül „Hollywood történetének leghosszabb öngyilkossága” után 1966-ban, 45 évesen meghalt.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.