Emlékház lesz Törőcsik Mari otthonából

Emlékházként működtetné Törőcsik Mari egykori otthonát a velemi önkormányzat, csakhogy ehhez előbb meg kell vennie. Az áprilisban elhunyt művésznő ingatlanjának piaci értéke a becslések szerint negyven–ötven millió forint, ám a településnek nincs ennyi pénze – írja a Bors.

Forrás: borsonline.hu2021. 06. 12. 13:54
Törõcsik Mari
Budapest, 2016. április 6. Törõcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Mûvésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színmûvésznõ, érdemes és kiváló mûvész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban a február 25-én elhunyt Psota Irén, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színmûvésznõ, érdemes és kiváló mûvész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja szerepeit idézték meg. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még közel fél évet kell várni a hagyatéki eljárásra, így egyelőre nem ismert, hogy mi áll Törőcsik Mari végrendeletében, ám még életében többekkel is beszélt arról, hogy mit szeretne. A Nemzet Színészének Budapesten és Velemben is volt ingatlanja, de élete utolsó felében már a Vas megyei településen tartózkodott, amikor éppen nem szorult kórházi kezelésre. Bakos László polgármester a Borsnak elárulta:

az önkormányzat szeretné megvásárolni a háromszoros Kossuth-díjas színésznő házát.

– A szándékunk komoly, de még nem tudjuk, rábólintanak-e az örökösök. Egy ingatlannak piaci és eszmei értéke is van, és egyáltalán nem biztos, hogy a kettő megegyezik – magyarázta a településvezető. – Mari otthona egy gyönyörűen felújított, hosszú parasztház szép kerttel. Az értéke normális körülmények között negyven–ötvenmillió forintra tehető, de lehet, hogy Teréz, a művésznő lánya ennél többet szeretne kapni, ha egyáltalán eladja. Törőcsik Mari halhatatlan, ezért könnyen lehet, hogy az a tény, hogy az ő házáról van szó, értéknövelő tényező.

Bakos László hozzátette: korábban sokszor beszélgetett a kiváló művésszel, aki azt mondogatta, hogy örülne, ha a szülőföldjén, Pélyen kialakítanának egy emlékházat, de ők úgy vélik, Velemben is méltó helye lenne egy ilyen intézménynek.

Törőcsik Mari
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

– Törőcsik Mari megérdemli, hogy még sokáig emlékezzenek rá, ezért a házával szemben egy szobrot is el szeretnénk helyezni, amely padon ülve ábrázolná. A háza megvásárlásához egyelőre nincs meg az erőforrásunk, de bízunk benne, hogy könnyen találunk támogatókat.

Természetesen kíváncsiak voltunk rá, mit szól az elképzeléshez a művésznő lánya és örökbefogadott fia. Teréz élettársát elértük telefonon, de közölte, hogy nem szeretnének nyilatkozni.

A vietnami származású Son a jelek szerint nem akadályozná az emlékház megvalósulását.

– Nekem van Velemben egy szép családi házam és családom, ezért nem foglalkoztat a gondolat, hogy mi áll a végrendeletben. Bármi is legyen benne, tiszteletben tartom – közölte a fiú.

Margitka, az elhunyt színésznő közvetlen szomszédja és egyben mindenese kiváló elképzelésnek tartja az emlékház gondolatát. Úgy véli, ha van valaki, aki megérdemel egy ilyen megtiszteltetést, az Törőcsik Mari.

– A gyerekek nemigen járnak mostanában a házba, én viszont továbbra is érvényesnek tekintem a Marival kötött megállapodásomat. Hetente többször is bemegyek, hogy kiszellőztessek és letöröljem a port. Annyi jót kaptam az életem során a művésznőtől, hogy teljesen természetesnek érzem ezt a szolgálatot – mosolygott a 82 éves asszony

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTVA/Zih Zsolt

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.