Döbrösi Laura vette át Törőcsik Mari szerepét

Mamahotel, megfelelési kényszer és a mások kritikájától való félelem – Kosztolányi Dezső 1924-es regénye, a Pacsirta, talán ma még aktuálisabb, mint megjelenésekor. A könyvből 1963-ban készült filmadaptáció, mintegy hatvan évvel később pedig ismét filmvászonra kerül a mű Paczolay Béla rendezésében. A részletekről maga a direktor mesélt az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában, ahol a parádés szereposztásról is szó esett.

Forrás: origo.hu2021. 08. 25. 20:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paczolay Béla és a Pesti Magyar Színház Kosztolányi Dezső Pacsirta című regényéből készített filmváltozatot, amelyben Péteri Lilla, Rancsó Dezső és Bede-Fazekas Anna mellett Haumann Máté és Döbrösi Laura is látható. Utóbbi Lator Margit szerepét játssza a filmben, akit annak idején, az 1963-as változatban Törőcsik Mari formált meg.

Hogy miért lehet fontos üzenete manapság a Pacsirta tragikus történetének, arról a rendező, Paczolay Béla mesélt az M5 Librettó című műsorában.

„Bár Kosztolányi annak idején nem tudhatta, hogy így lesz, a külsőségek, mások véleményétől való rettegés és a mamahotel napjainkban is aktuális témák. Ez a történet megmutatja, milyen az, amikor a szülők és a gyermek egymás rabjaivá válnak, és nem veszik észre, hogy nem haladnak az idővel, miközben fejlődniük kellene. Azt hiszem, ezért nevezhető Kosztolányi Dezső műve a mai napig modernnek” – fogalmazott az M5 kulturális csatorna műsorában Paczolay Béla, a produkció rendezője, akit az egyik főszereplő, Rancsó Dezső is elkísért.

Bevallom, megpróbáltam újranézni az eredeti Pacsirtát, de képtelen voltam rá. Nem egyszerű a történet, így nem volt könnyű megtalálni a figurát önmagamban, de ebben sok segítséget kaptunk, Béla kiváló rendező.

„Ez a történet megmutatja, miért nem szabad elzárni magunkat a világ elől” – tette hozzá Rancsó Dezső, aki a címszereplő édesapját alakította a filmben. A további részleteket a Librettó idézett adásában lehet megtekinteni.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.