Ozzy Osbourne negyedik alkalommal is Magyarországra jön 2022-ben

Tizenegy év után újra Magyarországon ad koncertet a heavy metál Grammy-díjas legendája: Ozzy Osbourne.

Forrás: MTI2020. 10. 22. 15:36
Osbourne, Ozzy
Budapest, 2016. június 1. Ozzy Osbourne az angol Black Sabbath együttes európai búcsúturnéjának budapesti állomásán, a Papp László Budapest Sportarénában 2016. június 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy év után újra Magyarországon ad koncertet Ozzy Osbourne. A heavy metál Grammy-díjas legendája, a színpadoktól visszavonult Black Sabbath frontembere 2022. február 2-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában, No More Tours 2 című európai turnéja keretében. A jelenlegi vírushelyzetre tekintettel az idén októberére tervezett hathetes koncertkörút 2022-ben lesz. A 71 éves Ozzy Osbourne arénaturnéja 2022. január 26-án indul Berlinben és március 14-én zárul Glasgowban – közölte a szervező Live Nation csütörtökön az MTI-vel.

A 2022-es európai Ozzy-turné további állomásai: Prága, Zürich, Madrid, Bologna, Mannheim, Hamburg, Helsinki, Stockholm, Dortmund, München, Nottingham, Dublin, Birmingham, London, Manchester, Newcastle. Ozzy idén februárban, még a koronavírus-járvány legelején lefújta idénre tervezett észak-amerikai turnéját, hogy Parkinson-kórját kezeltesse.

Eddig mindössze háromszor járt Magyarországon: a Black Sabbath 2001-es újjáalakulása idején a Kisstadionban, 2010-ben szólóban a Sportarénában, legutóbb pedig 2016-ban, a Sabbath búcsúturnéja keretében, szintén az Arénában. Lett volna továbbá egy teltházas koncertje a Sportarénában 2004-ben, de ez elmaradt az énekes quad-bike balesete miatt.

Az 1948-ban az angliai Birminghamben született, szegény, ötgyermekes családból származó Ozzy Osbourne-t 15 évesen kirúgták az iskolából. Először kihordófiúként, majd egy hentes mellett dolgozott, de innen eljött, ugyanis rosszul lett az állatok kibelezése miatt. A helyi autógyárban kevesellte bérét, ezért kisebb-nagyobb rablásokat, betöréseket követett el. Itt döntötte el, hogy zenész lesz, fel is adott egy hirdetést zenésztársakat keresve.

Ozzy Osbourne az angol Black Sabbath együttes európai búcsúturnéjának budapesti állomásán, a Papp László Budapest Sportarénában 2016. június 1-jén.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A Black Sabbath név egy akkoriban vetített film címéből származik, mert a film nagyon megtetszett a banda tagjainak, Ozzyn kívül Tony Iommi szólógitárosnak, Geezer Butler basszusgitárosnak és Bill Ward dobosnak. Az azonos című debütáló album 1970. február 13-án pénteken jelent meg, és bejutott az angol toplista legjobb 10 lemeze közé. Az album belső borítójára egy fordított kereszt került a kiadó utasítására, ami miatt sátánistának könyvelték el őket.

A csapat következő lemeze a Paranoid volt. 1974-ben megváltozott az együttes hangzása, és a Sabbath Bloody Sabbath című lemezen már sokkal energikusabb számok találhatók. Következő albumuk 1976-ban jelent meg Technical Ecstasy címmel, ezen a lemezen a csapat a punk irányába tett némi kirándulást. Az ezt követő években Ozzy börtönbe került, majd szabadulása után 1978-ban adták ki legújabb anyagukat, a Never Say Die! című lemezt. Az énekes a Black Sabbath-tal tíz lemezt készített, ezek összesen 50 millió példányban keltek el.

Ozzy Osbourne saját zenekarával, a Blizzard of Ozz-zal jelentette meg első lemezét 1980-ban, ez négyszeres platina lett. Szólókarrierje során is hozzávetőleg 50 millió lemezt adott el. 1993-ban kapott először Grammy-díjat a legjobb heavy metal előadó kategóriában az I Don't Want To Change the World című számáért. Az Epic Recordsnál eltöltött húsz év alatt 14 lemezt jelentetett meg és kapott egy csillagot a halhatatlanok között a Hollywood-i Sunset Boulevardon.

Ozzy a koncerteken tanúsított magatartásával kivívta a közvélemény rosszallását: egy elhíresült fellépés alkalmával leharapta egy denevér fejét, ezért kórházba kellett szállítani, hogy megkapja a veszettség elleni oltást. Lemezcégénél egyszer egy tárgyaláson illuminált állapotban jelent meg, itt egy galamb fejét harapta le. Osbourne 1986-ban újabb botrányba keveredett: azzal vádolták, hogy a Suicide Solution című dalban öngyilkosságra buzdítja a fiatalokat.

Az 1990-es évek elején Ozzy bejelentette, hogy visszavonul és az 1991-es No More Tears című albumot követő turnét az utolsónak hirdette meg. Szintén a visszavonulás tényét erősítette meg az 1993-ban kiadott dupla koncertlemez. Két évvel később, 1995-ben mégis új stúdióalbummal lepte meg rajongóit, Ozzmosis címmel. 2005-ben Ozzy egy feldolgozáslemezzel rukkolt elő Under Cover címen, ezt követte 2010-ben a Scream, majd idén az Ordinary Man.

Feleségével, Sharonnal – aki egyben menedzsere is – 1996-ben hívták életre az Ozzfestet, az első kifejezetten hard rock fesztivált, ahol fiatal zenekarok is lehetőséget kaphattak a bemutatkozásra. Az énekes filmszerepekben is feltűnt, családi valóságshow-jával pedig a televíziózás történetébe is beírta nevét: a The Osbournes a Music Television legnézettebb sorozata volt. Önéletrajza I Am Ozzy címmel 2009-ben jelent meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.