A szereposztó díványon vitázik Hollywood

A színésznők még mindig számos ajánlatot kapnak egy-egy casting során.

Lakner Dávid
2017. 07. 21. 17:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába Jennifer Lawrence minden kifakadása, illetve Emma Watson lelkesítő beszéde, vannak dolgok, amelyek Hollywoodban nehezen változnak. Ilyennek mondható a The Guardian cikke szerint a szereposztó dívány is. Bár a stúdiók és filmsztárok rendre kiállnak a feminizmus mellett, a színésznők még mindig számos ajánlatot kapnak egy-egy casting során.

Mások mellett Gwyneth Paltrow, Helen Mirren és Susan Sarandon is előállt már azzal, karrierjük elején miként léptek fel velük szemben neves filmesek, producerek. – Egyszer azért rúgtak ki, mert nem voltam hajlandó lefeküdni a főnökömmel – jelentette ki egy márciusi interjúban Jane Fonda, míg Zoe Kazan szerint egy producer azzal próbált bagatellizálni egy kínos ajánlatot: csak viccelt.

Azt gondolnánk, mindez már a múlt, és hasonló nemigen fordulhat elő az utóbbi években. Ez nem feltétlenül igaz. Az Equity brit színész-szakszervezet múlt hónapban tette közzé kiáltványát, amelyben radikális változásokat szorgalmaz a szerepválogatásokra vonatkozóan. Egyebek közt követelik, hogy egy színészt vagy színésznőt se lehessen egy meghallgatáson vetkőzésre kérni, amíg nincs egy mindenki számára elfogadható harmadik fél is a helyszínen. A javaslatokat üdvözölte a Castingszervezők Szövetsége, a színészek ugyanakkor továbbra is szkeptikusak.

– Ezeket a követeléseket már most is szavatolják a szerződésekben, miközben a gyakorlat sokszor mást mutat – jelentette ki Meissa Hampton amerikai színésznő, aki két éve még Tumblr-oldalt is létrehozott az olyan sztoriknak, amelyek szenvedő alanyai a színésznők voltak. Mint mondta, hiába megy el valaki a szakszervezethez a panaszával, ott annyit mondanak: szerezned kellene egy ügyvédet. Ez viszont aztán hiába történik meg, a karriernek szerinte már annyi, nem lehet győztesként kijönni a helyzetből. Ráadásul az olyan szituációkkal nehéz mit kezdeni, mikor csupán arra kértek egy azután nem alkalmazott színészt, hogy alsóneműben vegyen részt a meghallgatáson. Bár rendkívül abszurd és megalázó helyzeteket teremthet ez, a jog nehezen tudna vele bármit is kezdeni.

Biztos vagyok benne, hogy akadnak ilyenek, ahogy minden munkahelyen. Nagyobb baj, hogy nem jut elég szerep a színészeknek. Egy év is eltelhet úgy, hogy egy nőt sem tudtam meghallgatni – mondta el Debbie McWilliams, aki a többi között Bond-filmekben dolgozott szereposztó rendezőként (casting director). Egy névtelenséget kérő brit színész szerint nem is annyira szereposztó díványról van szó. Sokszor már a szerződtetés után éreztetik a színésznővel: igazán hálás lehetne azért, hogy ott van, ahol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.