Bizarr animációk a BuShón

A nemzetközi rövidfilmfesztivált már 13. alkalommal tartják meg a fővárosi Puskin és az Art+ mozikban.

Lakner Dávid
2017. 08. 27. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai filmfesztivál-történet érdekes képzettársításokra képes, annyi szent. Magunktól legalábbis biztosan nem asszociálnánk az animációs és kísérleti alkotásokról a busókra, de ebben évről évre segít minket a BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. Ezúttal már 13. alkalommal tartják meg augusztus 29. és szeptember 3. között, most a Puskin és az Art+ mozikban Budapesten. Idén tovább bővíthetjük a kört: a mozis reklám betétdala alapján most már Panjabi MC-t is a filmes mustrához köthetjük.

Az idei három fő- és nyolc kategóriadíjért hetvenöt rövidfilm szállhat harcba. A versenyprogram egész impozáns, hiszen tizenöt órát tesz ki, és abba a tizenhét animációs és kilenc kísérleti mellett negyvenkilenc fikciós alkotás fért be. – Többen az animációs dokumentumfilmek műfajában alkotva komoly, elgondolkodtató munkákkal jelentkeztek, a legbizarrabb momentumokért pedig a magyar animációk okolhatók – hangzott el a beválogatásokért mások mellett felelős Orosz Annaidától.

A versenyprogram része Dell’Edera Dávid animációs munkája, a Balkon, amely a Kecskeméti Animációsfilm-fesztiválon (KAFF) már megkapta a filmkritikusok díját. De a KAFF más indulói is felbukkannak még: Lovrity Anna Katalin alkotása, a Vulkánsziget a mostanság divatos animációs trendbe illeszkedve érzékiséget s fenyegetettséget vegyít. De a bizarr erotikus világteremtés nagymestere az utóbbi években Tóth Luca lett. A Superbia szintén indul a BuShón. Elvándorlás- és meneküléssztorikban is bővelkedik az idei fesztivál. Dudás Balázs Welcome-ja nyolc év szerbiai lét után Magyarországra visszaköltöző fiút állít a középpontba. Tóth Barnabás művében, a Van egy határban pedig egy férfi a fiával igyekszik átjutni 1949-ben a vasfüggönyön. És persze nem maradhatnak el a kemény szociális témák sem: Bernáth Szilárd filmjében, a Fizetős napban rettegett uzsorásokat láthatunk, míg Boróka Sándor (Memmod) főhőse azzal szembesül: lánya súlyos beteg, a kezelés pedig vagyonokat emészthet fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.