Meghalt A texasi láncfűrészes mészárlás rendezője

Tobe Hooper hetvennégy éves volt.

Lakner Dávid
2017. 08. 27. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvennégy éves korában meghalt A texasi láncfűrészes mészárlás rendezője, Tobe Hooper. A horrorfilmes a kaliforniai Sherman Oaksban hunyt el. A halál oka egyelőre ismeretlen.

Hooper leghíresebb munkája, a túlméretezett konyhai eszközökkel támadó kannibálcsaládról szóló, 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás, amit a kevesebb mint 300 ezer dollárból készített, majd a Halálbarlang című folytatás (1986) kultikussá vált a horrorrajongók körében. 

Ő rendezte továbbá a Poltergeist – Kopogó szellem című mozit, valamint számos tévésorozatot, köztük az 1979-es A gonosz házát, amely Stephen King-regényen alapszik.

A filmes nemcsak rendezett, de forgatókönyveket is jegyzett, valamint producerként tevékenykedett. Maradt persze a horrornál: ő írta az 1990-es Spontaneous Combustion és az 1995-ös A mángorló szkriptjét is. Executive producerként megtaláljuk a nevét az idei Bőrpofa stáblistáján is.

A texasi Austinban született 1943-ban. Pályafutását egyetemi professzorként, illetve dokumentumfilmek operatőreként kezdte, hogy aztán 1969-ben rendezőként is debütáljon. Az Eggshells egy alacsony költségvetésű hippimozi volt, a horrorsztorikkal ellentétben egy kísérleti allegorikus mű, Ron Barnharttal és Pamela Craiggel a főszerepben. 1974-ben aztán újra maga mellé gyűjtött egy csapat tanárt és diákot, hogy összehozzanak egy sorozatgyilkos, Ed Gein által inspirált mozgóképet. Az erőszakos alkotást, A texasi láncfűrészes mészárlást rögtön be is tiltották számos országban, köztük az Egyesült Királyságban, a mozipénztáraknál mégis tarolt, ma pedig az egyik legnagyobb hatást kiváltó horrorfilmként tartják számon.

A rendezéssel karrierje vége felé sem hagyott fel, bár a korábbi sikereket már nem tudta megismételni. 2000-ben kijött a rögtön házi forgalmazásra szánt Krokodillal, amiben egy vidám baráti hajóút fordul rémálomba. Az eltűntek házát 2004-ben, a Halottasházat pedig 2005-ben rendezte meg, de az állóvizet ezekkel sem sikerült felkavarnia. Utolsó munkája a 2013-as Djinn volt, amit az Egyesült Arab Emírségekben vettek fel.

Tobe Hoopert két fia gyászolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.