Lendületet vesztettek a vicces kedvű, öltönyös brit kémek

Visszatértek a szuperelegáns titkos ügynökök, de az első rész őrületét nem tudják megugrani.

Lakner Dávid
2017. 10. 08. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három évvel ezelőtt sokakat meglepett Matthew Vaughn képregény-adaptációja, a Kingsman. A Mark Millar művére épülő film vagány és szerethető kémparódia lett, több zseniális karakterrel is megajándékozva a blockbuster-közönséget. Mondhatni, jóval stílusosabbra is sikeredett a végeredmény, mint mondjuk a körberajongott, inkább csak fárasztó A kém esetében. Colin Firth sokkal inkább meg tudta lepni a nézőket, mint az inkább a testi poénokra kihegyezett Melissa McCarthy-karakter. Azon túl a 2014-es első részben egy igazán szórakoztató főgonoszt is kaptunk Samuel L. Jackson alakításában, így minden adott volt, hogy a szuperelegáns és a fegyverrel rendkívül stílusosan bánó titkosszolgálat elnyerje a nézők szeretetét.

Nem csoda hát, hogy három évvel később meg is érkezett a folytatás, szintén Matthew Vaughn rendezésében. Sajnos ugyanakkor a Kingsmant is elérte az újrázások átka: a korábbi szintet nem sikerült megugrani, viszont az alkotók kínosan igyekeztek, hogy legalább valami hasonlóan agyahagyott dolgot be tudjanak dobni. Hiába: az első epizód emlékezetes templomi elborulásához ezúttal nincs hasonló, még ha a Kingsman: Az aranykör rögtön egy őrült üldözési jelenettel indít is.

Visszahozták továbbá az első részben sajnálatos módon elhalálozott Firth-karaktert: Galahad nélkül elvégre az egész alkotás nem sokat ért volna. Nem, nem írtuk el: a Kingsman titkos ügynökei az Arthur-mondakör tagjairól kapták nevüket, munkahelyüket egyúttal stílusos módon egy szabóságnak álcázva. Colin Firth rendre elegáns, kimért brit úriembereket szokott alakítani (bár ő maga most felvette az olasz állampolgárságot is), meglepő volt hát a hihetetlen mozdulatokra, támadásokra képes kém szerepében. Ehhez képest Az Aranykörben úgy sikerült feltámasztani, hogy amnéziás, belassult lepkegyűjtővé változtatták: kérdéses, így érdemes volt-e megtartani őt.

Továbbá a Taron Egerton által játszott főhősnek is jobban állt az első részbeli kamaszkor: ott azt láttuk, amint édesapja nyomdokaiba lépve igazi Kingsman-ügynökké nevelik őt. A beavatódássztori számos jópofa geget, helyzetkomikumot tartalmazott, míg a második részre kicsit történet nélkül maradtak. Ráadásul az első epizód játékidejét is megnövelték, a két és fél óra pedig kifejezetten alkalmas rá, hogy a film bizonyos pontokon leüljön.

Főleg, ha az új szuperellen nem is kimondottan fantáziadús: igyekeztek ugyan az ötvenes évekbeli amerikai díszletek között gonoszkodó Poppyt (Julianne Moore) Jackson méltó utódjává tenni, de ez sajnos nem jött össze. A környezetvédelemre hivatkozva embereket mészárolni kívánó, ügyefogyott Valentine (Jackson) egyszerűen szórakoztatóbb volt ennél. Poppy és a magukat különböző alkoholos italokról elnevező amerikaiak igyekeznek felvenni a versenyt őrületben, de csak erőltetettek lesznek inkább. Elton John kínos vendégszerepléséről már ne is beszéljünk: ugyan nem sok feladata volt az első epizódban, de akkor már inkább kérjük vissza Mark Hamill tudóskarakterét.

A folytatást így a továbbra is szórakoztató robotkarakterek, bizarr csúcstechnológiák mentik, de a valódi Kingsman-esszenciát még mindig a 2004-es filmben kell keresni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.