New York-ban és Londonban is rendőrségi vizsgálat indult Harvey Weinstein ellen

Rose McGowan már nemi erőszakkal vádolja a filmmogult. Emma Thompson szerint Weinstein nem szexfüggő, hanem „ragadozó”.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2017. 10. 12. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York-i rendőrség nyomozást indított Harvey Weinstein ellen, mivel olyan állítások jelentek meg, hogy 2004-ben szexuális támadást követett el – adta hírül a rendőrség szóvivőjére hivatkozva az amerikai People magazin online hírportálja helyi idő szerint csütörtök reggel.

A rendőrség közelebbről nem nevezte meg, pontosan a filmmogul melyik ügyéről, melyik áldozatáról van szó.

Ismeretes, Harvey Weinstein, az amerikai Miramax filmstúdió befolyásos producere amiatt volt kénytelen távozni a napokban beosztásából, és hagyta el felesége is, mert a New York Times és a New Yorker magazin is tényfeltáró cikkekben mutatta be, hogy az elmúlt két évtizedben – hatalmával visszaélve – rutinszerűen fogdosott, szexuálisan zaklatott, megalázott és egyes beszámolók szerint meg is erőszakolt a filmstúdió kegyeit kereső színésznőket és modelleket.

Az ügy kirobbanása óta egyre több színésznő osztja meg elképesztő történeteit arról, miképpen találta szembe magát a túlsúlyos és agresszív Weinsteinnel, miután üzleti tárgyalás ígéretével csalta irodájába vagy hotelszobájába áldozatait. Az elmúlt napokban egyebek mellett Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Ashley Judd, Mira Sorvino, Asia Argento és Katherine Kendall állt elő ezzel a váddal, sokan pedig ma is csak név nélkül hajlandóak beszélni a történtekről.

Rose McGowan, aki az egyik legismertebb színésznő a Weinsteint vádlók közül, azt állítja: a producer megerőszakolta őt, és bár a New York Times cikkében névvel is szerepelt, csütörtöki twitterüzenete volt az első, ahol nyilvánosan is megvádolta őt nemi erőszakkal.

A színésznő azzal vádolja az Amazon vállalatbirodalom filmstúdióját, hogy hiába jelezte nekik a nemi erőszak tényét, figyelmen kívül hagyták állítását, sőt később ejtették műsorát, miután az ügyről a stúdió vezetőjével beszélt.

Az amerikai sajtó immár a filmipar rendszerszintű problémájáról és olyan hatalmi visszaélésről cikkezik, amelyet politikai és médiakapcsolatok kiterjedt hálózata tett lehetővé.

A People találgatása szerint a kérdéses új nyomozás a New Yorker magazin tényfeltáró cikkében megszólaltatott egyik áldozat, Lucia Evans beszámolója alapján indult, aki szerint Weinstein 2004-ben orális szexre kényszerítette őt hotelszobájában.

Később a New York-i rendőrség közleménye „felülvizsgálatról” beszélt, amelynek során azt tekintenék át, hogy a sajtóban megjelent információkkal kapcsolatban vannak-e további panaszok a Weinstein-üggyel kapcsolatban.

Azt a People-nek nyilatkozó rendőrségi tisztviselő is elmondta: további, korábbi ügyeket is áttekintenek, bár hivatalos panasszal a rendőrségnél a sértettek eddig nem éltek, most panaszosok jelentkezését is várják. Jogi szakértők szerint amennyiben a sajtóban eddig megjelent vádakat a bíróság elé vinnék, és ott valóságuk bebizonyosodna, úgy a producer öttől huszonöt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatna.

Harvey Weinstein az amerikai filmipar és médiavilág mogulja. A kilencvenes évek közepétől a „független” filmekkel befutó Miramax vezéreként befolyásos alakja lett a hollywoodi és a New York-i média-, film- és politikai világnak, stúdiójának filmjei nagyban alakították az elmúlt húsz esztendő felnövekvő generációinak közizlését, életérzését, nőkről alkotott képét és a szexualitáshoz való viszonyát. Mindemellett Weinstein a Demokrata Párt kampányainak is kiemelt támogatója volt, jó viszonyt ápolt Hillary Clintonnal is.

Weinstein eleinte jogászcsapat segítségével próbálta megakadályozni a cikkek megjelenését, majd perrel fenyegetőzött. Később kármentő akcióként nyilvánosan kért bocsánatot áldozataitól, és megígérte, hogy kezeltetni fogja magát. Kitart azonban amellett, hogy belegyezés nélküli szexuális aktusra egyetlen esetben sem került sor.

Az amerikai lapok az elmúlt napokban arra a kérdésre próbálnak válaszolni, miként tudta Weinstein áldozatai, illetve az eseteket ismerő újságírók, közéleti szereplők száját hosszú időn át úgy befogni, hogy az ügyből csak hosszú évek után lett a karrierjét elsöprő botrány. A producer tűrhetetlen viselkedéséről ugyanis nagyon sokaknak volt tudomása, az évek során pedig számtalan ügyet Weinstein jogászcsapata simított el, úgy, hogy áldozataival hallgatási megállapodást kötött – közelebbről nem ismert összegek kifizetéséért cserében.

A People által megszellőztetett új nyomozás érdekessége egyébként, hogy a New York-i rendőrség 2015-ben már megpróbálta lebuktatni a producert. Az események idején 22 éves Ambra Battilana Gutierrez, aki egykor a Miss Italy döntőse volt, ugyanis a rendőrséghez fordult, miután Weinstein üzleti megbeszélésre hivatkozva invitálta őt irodájába, ahol kettesben maradva zaklatni, fogdosni kezdte, szoknyája alá nyúlt. A olasz modell – kevesen viselkedtek a megfélemlített áldozatok közül ennyire határozottan – ezután a rendőrségre sietett, ahol a nyomozók „bedrótozták”. Guitrrez a lehallgatókészülékkel felszerelve ezután a továbbra is nyomuló és telefonálgató Weinsteinnel újabb találkozóban állapodott meg. A találkozó hangfelvételén hallatszik, amint a többszöri és határozott „nem”-ek ellenére próbálja szobájába behívni Weinstein a modellt, igen erőszakosan és céljától eltántoríthatatlanul.

(A felvétel, annak leiratával együtt:)

A New Yorker által közzétett felvétel döbbenetes bizonyítéka annak, milyen intenzív nyomást fejthetett ki „tárgyalópartnereire” Harvey Weinstein, aki – egyes beszámolók szerint – a nem együttműködők karrierjét később bosszúból akadályozta, tönkretette.

A rendőrségi ügyből azonban nem lett semmi, mert a felvétel ellenére a manhatteni kerületi ügyészség végül nem talált elegendő bizonyítékot az eljárás megindításához. Idevágó adalék, hogy a kerületi ügyész választási kampányát (egyes kerületekben nem kinevezik, hanem választják az ügyészt az Egyesült Államokban) jelentős összeggel támogatta Weinstein.

Szintén érdemes megemlíteni, hogy amint a rendőrségi eljárás kitudódott, varázsütésre Gutierrez korábbi, sikamlósnak beállított történeteiről kezdtek el cikkezni a bulvárlapok – a sajtóhadjárat szervezése is beletartozott Harvey Weinstein érinthetetlenségének eszköztárába.

A New Yorker cikke Gutierrez ügyét részletesen ismerteti, és az eset kapcsán egy névtelen New York-i rendőrtisztet idéz, aki úgy nyilatkozott: „Megvolt a bizonyítékunk. Magam is meglepődtem, mennyire feldühített az ügy, pedig már régóta a rendőrségnél szolgálok.”

A megszólalás jelzi, a New York-i rendőrségnek lehet némi törlesztenivalója Weinsteinnel szemben.

Eközben az Egyesült Királyságban is megindult a rendőrségi vizsgálat a producer ellen. A Scotland Yard csütörtökön azt közölte a Guardian-nel, hogy a londoni rendőrség szexuális visszaélésről szóló vádat vizsgál. A sajtóhírek hatására Nagy-Britanniában is egyre több színésznő tesz olyan állításokat, hogy Harvey Weinstein velük szemben is erőszakosan vagy hatalmával visszaélve viselkedett, zaklatta vagy megalázta őket. Emma Thompson a BBC Newsnight című műorában kijelentette: „Weinstein nem szexfüggő. Ragadazó.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.