Lőgyakorlatokkal készültek hazájuk felszabadítására az amerikai magyarok

Pigniczky Réka a lassan a feledés homályába merülő emigráns Lövészmozgalomról készített dokumentumfilmet.

Pethő Tibor
2017. 11. 10. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fogadom, hogy az ellenséggel soha tárgyalásba nem bocsátkozom – mondta emelt hangon, kórusban a tucatnyi, legfeljebb huszonéves menekült magyar fiatal. Kezüket esküre emelve, vállukon fegyverrel sorakoztak fel a koronás címeres magyar zászló előtt egy pennsylvaniai farmon. – Ha szükséges, a hazáért az életemet is adom. A mozgalmat hazám felszabadításáig támogatom. A fogadalom érvénye megszűnik a lövész halálával vagy hazánk felszabadulásával. Isten engem úgy segéljen!

Az amerikai magyar Lövészmozgalom históriája máig ismeretlen szelete történelmünknek. A lassanként a feledés homályába merülő magyar paramilitáris szervezet létezése egyben kuriózum is, hiszen hasonló Nyugat-Európában, a keleti tömb fenyegető közelségében nyilván nem működhetett volna. Az Egyesült Államokban azonban megkapták az engedélyt, igaz, az FBI olykor kiszállt a lövészek közé, hogy megnézze, betartják-e a fegyverviselési korlátozásokat.

Nem tartották be. Nemcsak pisztollyal, félautomata fegyverekkel, de szigorúan tiltott géppisztollyal is gyakorlatoztak. A környéken lakók olykor azt hihették, kitört a háború, de bejelentést egyikük sem tett. Tudták, vagy legalábbis sejtették, hogy az ismeretlen nyelvet beszélők miért lövöldöznek a szomszédságukban. A félkatonai szervezet hajdani tagjai tavaly három évtizednyi szünet után tartottak találkozót az egykori bázison. Őket kísérte kamerájával Pigniczky Réka, akinek közel egyórás dokumentumfilmjét a héten mutatták be az Uránia moziban. (A rendezőnő, noha maga is az Egyesült Államokban, emigráns közegben nevelkedett, 2015-ben szinte véletlenül bukkant rá a történetre.) A pennsylvaniai eldugott farmra visszaérkező egykori lövészek sütés-főzés közben, tábortűz mellett vagy nosztalgiából ismételt lőgyakorlat szünetében idézik fel a múltat. Illusztrációként pedig a hajdani kiképzésekről készült amatőr filmek peregnek.

A tanya tulajdonosa, az alapító-parancsnok, Vasvári Zoltán második világháborús menekült volt. Azokkal az úgynevezett dipisekkel (az emigránsszleng a DP, a Displaced Person kifejezésből ered) érkezett, akiket korábbi ellenségként csak éppen hogy megtűrtek az Egyesült Államokban. Igaz, ők sem igyekeztek beilleszkedni, tartózkodásukat ideiglenesnek tekintették. A jórészt középosztálybeli számkivetettek nem nagyon találták meg a hangot sem az óamerikás magyarokkal, sem a gyári munkásokkal, akikkel hét közben együtt dolgoztak. A hét végén jött el az ő idejük: feleleveníthették hazulról hozott régi szokásaikat; társasági életet éltek, báloztak.

A Lövészmozgalomhoz csatlakozók többségét azonban nem a negyvenötösök, hanem az ötvenhatosok alkották. Az Amerikába érkező, kallódó, ám az ország felszabadításáért harcolni akaró fiatalokat Vasvári karolta fel. A szervezet az ötvenes évek végén született meg, fénykorát a következő évtizedben élte. A tagok hét közben elméleti oktatásban részesültek, szombat–vasárnap pedig kivonultak gyakorlatozni a farmra. (Civil támogatójuk a szintén Vasvári vezette Kereszt és Kard Mozgalom volt. Khaki színű egyenruhájukon ennek emblémáját viselték, fejükön pedig cowboykalapot hordtak.) Nemcsak lőttek, hanem gyakorolták a vízen való átkelést – a birtokon áthömpölygő folyóval a Tiszát modellezték – és az ejtőernyős ugrást. Éjszakai kiképzésben részesültek. Idővel pedig Clevelandben és Philadelphiában is megalakult egy-egy csoport.

Azt, hogy a tagok komolyan gondolták, hogy Magyarország esetleges felszabadításában az amerikai hadsereg segéderejeként vagy partizánként vesznek majd részt, igazolja néhányuk későbbi szerepvállalása is. Egyikük önként jelentkezett a vietnami háborúba a kommunizmus elleni harcra, Varjú László pedig orvosként az alezredességig vitte az amerikai seregben, a kilencvenes években a taszári bázison is szolgált.

A fegyveres felszabadítás gondolata azonban hamarosan aktualitását vesztette. A Kádár-korszak delelőjére nemcsak az anyaországot sikerült pacifikálni, de a gulyáskommunizmus hatását az Egyesült Államokban élő emigránsok is megérezték.

Mint a filmben elhangzik, a harcos antikommunista mozgalom is átalakult a hetvenes évek közepére „gulyáslövészetté”, a haza felszabadítása immár a nyári táborok keretjátékává szelídült. Hanyatlása, felbomlása ettől kezdve már csupán idő kérdése volt: a szervezet végül a rendszerváltozás hajnalán, 1989-ben szűnt meg. A farmot Vasvári leszármazottjai eladták egy sokadik generációs amerikai magyarnak. A veteránokat 2016 nyarán ő látta vendégül a részben mementóként megőrzött régi kiképzőbázison.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.