Ötven éve tart Amerika drogháborúja győztesek nélkül

Sokkoló dokumentumfilm a megnyerhetetlen konfliktusról, amiben az Egyesült Államok a saját farkát kergeti.

Balogh Roland
2017. 11. 06. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok első számú közellensége a drog. Azért, hogy harcoljunk és legyőzzük az ellenséget, teljes erőbedobással kell küzdenünk ellene. Fölkértem a kongresszust, hogy ehhez az átfogó offenzívához adjon meg minden jogi és pénzügyi feltételt – Richard Nixon amerikai elnök 1971. június 17-én ezzel a szavakkal hirdette meg a drogellenes háború néven elhíresült direktívát, amely immár lassan öt évtizede minden amerikai elnöki adminisztráció tevékenységében így vagy úgy, de tettenérhető.

A Talos Films erről a szemmel láthatóan soha véget nem érő, elképesztően szövevényes, az amerikai társadalom minden szegmensét érintő témáról készítette el négyrészes, A titkos drogháború című dokumentumfilmjét (eredeti címe: America’s war on drugs), amit a History csatorna tűzött műsorra.

Időrendi sorrendben, az 1960-as évek legelejétől követhetjük nyomon az eseményeket a sorozatban. Egy-egy évtized meghatározó történéseit, folyamatait a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség), a DEA (a drogellenes harc érdekében felállított ügynökség), valamint az FBI (Szövetségi Nyomozóiroda) egykori ügynökei, a narkotikumok elleni akciókban részt vevő rendőrök, nyomozók, a témával foglalkozó szakírók, kutatók, olykor a konkrét eseményekben érintett drogcsempészek, dílerek idézik föl, elemzik.

Semmit sem bíztak a véletlenre a készítők. A rengeteg korabeli felvétel mellett remek, teljes mértékben hitelesnek tetsző, a történteket bemutató – ám megrendezett – jelenetekkel tarkítják alkotásukat.

Igen durva, kaotikus világba csöppen a néző, ahol valahogy az első pillanattól kezdve azt lehet érezni: ez nem az a háború, amit valaha is meg lehetne nyerni. Sőt, mintha azelőtt elvesztették volna, hogy egyáltalán meghirdették. Az előttünk kibontakozó beszámolók szerint az egyik legkomolyabb probléma, ami mindezért felelős, nem kívülről, nem a délkelet-ázsiai, a kolumbiai vagy a közép-amerikai banánköztársaságok mélyéről, netán Afganisztán kietlen síkságai felől támad, hanem belülről fakad, és úgy hívják: CIA.

Az összeesküvés-elméletek lelkes hívei előszeretettel hangoztatják, hogy kevesebb ádáz ellensége volt Amerikának a saját hírszerzésénél; és ezt a gondolatmenetet itt is szépen kibontják. Az egyre nagyobb számban rendelkezésre álló adatok, információk szerint ugyanis a CIA a hidegháború idején akár a törvényeket is megszegve-kikerülve mindent bevetett azért, hogy megnyerje a szovjetekkel, a kommunista veszéllyel szemben folytatott háborúját. Így többek között drogcsempészetből fedezte akcióit.

Ahogy az egyik megszólaló megjegyezte: a CIA története nem más, mint az előre nem látható események és következményeik története. Ezt egy, korábban „a cégnek” dolgozó ügynök is megerősítette, mondván, a hírszerzés szinte sosem mérte föl a különféle üzelmek hosszú távú hatásait. Így azt sem, amikor rászabadította az országra az LSD-t, amit ugyan 1968-ban betiltottak, ám 1970-ig mintegy kétmillió amerikai már kipróbálta a svájci Sandoz laboratóriumában kifejlesztett pszichotikus szert.

Már az első képkockákban látjuk, hogy az amerikai hírszerzés inkább szemet hunyt a maffia heroinüzelmei fölött, csak szálljanak be a kubai diktátor, Fidel Castro likvidálására, illetve rendszerének megdöntésére irányuló terveikbe. Ahogy az sem igen okozott nekik álmatlan éjszakákat, hogy a Vietnam melletti Laoszban ópiumtermesztő hadurakkal közösen csempésszék a heroint, az ebből szerzett pénzből fizetve a piszkos helyi háborúkat.

A hírhedt Air America – a CIA légitársasága – ilyen jellegű tevékenysége nemcsak Délkelet-Ázsiára, hanem Kolumbiára és Közép-Amerikára is kiterjedt, ahol ugyancsak aktív részesei voltak az ott zajló kokainkereskedelemnek. Különösen érdekes végignézni a manapság a popkultúrában szétsztárolt kokainbáró, Pablo Escobar fölemelkedését, amit, úgy tűnik, szintén maga a CIA intézett el. Azzal ugyanis, hogy fedett akcióban, államcsínnyel Chilében hatalomra segítették a jobboldali diktátort, Augusto Pinochetet, Escobar karjaiba űzték az addig ott tevékenykedő, kokainelőállításban jeleskedő kémikusokat. Így Chile helyett Kolumbia vált a kemény drog egyik melegágyává.

Ilyen és ehhez hasonló történések tudathasadásos állapotot idéztek elő a drogellenes háborúban részt vevők körében. Hogyan küzdjenek úgy a jelenség ellen, ha a kormányzat bizonyos körei időről időre megjelennek azon az oldalon, amely ellen harcolni kellene? Sok szívszorító vallomásnak lehetünk tanúi, ahogy DEA-ügynökök vallanak a kínosabbnál kínosabb esetekről, kettős játszmákról. Ahogy az akkor a CIA-t vezető idősebb Bushnak miként fagy le az arcáról a mosoly egy diplomaták és kormányzati vezetők számára rendezett guatemalai, privát partin a 80-as évek közepén, miután egy ügynök nekiszegezi a kérdést: hogyan lehet, hogy a Reagan-adminisztráció azokat a nicaraguai kontrákat támogatja a marxista sandinistákkal szemben, akik maguk is nyakig benne vannak az Amerika felé irányuló drogkereskedelemben?

A kusza politikai szálak, a sötét üzelmekbe belekeveredő, bűn útjára lépő ügynökök és rendőrök botrányai mellett közben kibontakozik egy szomorú kép arról, a drogok mennyire áthatják az amerikai társadalmat. Ha a külső tényezők lecsillapodnak is, mindig jön belülről valami, ami kijátssza a rendszert. Ahogy az olcsó, elszívható kokain, a crack hogyan lesz népszerű és öli halomra az embereket a mélyszegények között, vagy hogy a középosztály miképp kap rá a legális drogpatikákra, hogy fájdalomcsillapítónak álcázott pirulahegyeket szerezzen be.

Noha A titkos drogháború sok szempontból talán túlzó alkotás, nem árul zsákbamacskát: a néző durva dolgokat fog látni. Már csak azért is érdemes végignézni, mert amellett, hogy elgondolkodtató, ilyen alaposan talán még nem foglalkoztak a témakörrel. Ha csak a fele igaz, már az elképesztő – sóhajthatunk egy nagyot, miközben érezzük, nem töméntelen mennyiségű pénzre és katonákra, inkább belső önvizsgálatra volna szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.